13.2.14

Αντιφασιστική παρέμβαση και αφισοκόλληση στη Βάρη (φωτο)


Σήμερα πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιφασιστική παρέμβαση και αφισοκόλληση στη Βάρη. Μετά από το μοίρασμα κειμένου σχετικά με την Αντίσταση στο ΕΠΑΛ, περίπου 30 σ. από συλλογικότητες της περιοχής (Antinazizone Βάρης, Αυτοδιαχειριζόμενο camping Βούλας κ.α.) έκαναν αφισοκόλληση στο κέντρο της πόλης, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι φασιστικές προκλήσεις και η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην περιοχή. Οι δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

Ας μιλήσουμε για την Αντίσταση στην Κατοχή: (απλές) ερωτήσεις και (σύντομες) απαντήσεις

Για ποια περίοδο μιλάμε;

Τον Απρίλη του 1941 η ναζιστική Γερμανία (μετά την απόκρουση της επίθεσης που δέχτηκε η Ελλάδα από τη φασιστική Ιταλία) καταλαμβάνει την Ελλάδα, η οποία από τότε, μέχρι και τον Οκτώβρη του 1944 παραμένει υπό ναζιστική κατοχή.

Τι συνέβη στην Κατοχή;

Την περίοδο αυτή ο ελληνικός λαός στην κυριολεξία υποφέρει. Δεν μιλάμε μόνο για το δικτατορικό καθεστώς που δημιουργήθηκε. Μιλάμε για συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης. Οι ναζιστές εκμεταλλεύονται όλο το οικονομικό σύστημα (τις τράπεζες, τα εργοστάσια, τα χρήματα, όλα!) για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο που διεξάγουν, αρπάζουν με τη βία ό,τι τους γυαλίσει από τα σπίτια, εξάγουν όλα τα προϊόντα της χώρας και δεν εισάγουν τίποτα ενώ παράλληλα καταστρέφουν όλες τις υποδομές. Σίγουρα δεν μπορούμε να φανταστούμε το μέγεθος της απόλυτης καταστροφής. Αυτός βέβαια που την πληρώνει είναι ο λαός, ο οποίος δεν μπορεί να επιβιώσει αφού δεν έχει να αγοράσει ούτε φαγητό. Το χειμώνα του 1941-42 έρχεται και ο Μεγάλος Λιμός (απόλυτη πείνα) που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.


Και δεν έκανε κανένας τίποτα για όλα αυτά;

Το Σεπτέμβρη του 1941 ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), μια συμμαχία οργανώσεων της Αριστεράς με πρωταγωνιστή το ΚΚΕ. Το ΕΑΜ, με αρχηγό τον Άρη Βελουχιώτη, οργανώνεται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και αντιστέκεται στη «μπότα» του κατακτητή με κάθε δυνατό τρόπο. Με τον ένοπλο αγώνα στα βουνά, με απεργίες και διαδηλώσεις στις πόλεις, με σαμποτάζ των ναζιστικών επιχειρήσεων, με αλληλεγγύη στους φτωχούς, οργανώνοντας μάλιστα λαϊκά συσσίτια. Ο αγώνας του αυτός είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ίσως του πιο μαζικού αντιφασιστικού αντάρτικου στην Ευρώπη! Και δεν πήγε χαμένος! Σε συνδυασμό με την ήττα της Γερμανίας από τη Σοβιετική Ένωση, το ΕΑΜ καταφέρνει να διώξει τους ναζιστές από την Ελλάδα.

Συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες στο ΕΑΜ;

Όχι. Αφενός υπήρχαν πολλοί που εκμεταλλεύτηκαν τη φτώχεια του λαού για να βγάλουν πλούτη. Αυτοί ήταν οι λεγόμενοι «μαυραγορίτες» οι οποίοι πουλούσαν προϊόντα βασικής ανάγκης στη μαύρη αγορά σε τεράστιες τιμές. Αφετέρου αρκετοί συνεργάστηκαν με τους ναζιστές. Ήταν τα Τάγματα Ασφαλείας (οι ταγματασφαλίτες) τα οποία ήταν αστυνομικές μονάδες αποτελούμενα από Έλληνες συνεργάτες των ναζιστών. Αυτοί ρουφιάνευαν το ποιος συμμετείχε στο ΕΑΜ και μαζί με τους χιτλερικούς συμμάχους τους, συλλάμβαναν και εκτελούσαν αυτούς που αγωνίζονταν για την ελευθερία και για μια καλύτερη κοινωνία. Στη Νίκαια, στην Καισαριανή, στα Καλάβρυτα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι ταγματασφαλίτες βοήθησαν τους ναζιστές να δολοφονήσουν όχι μόνο χιλιάδες αγωνιστές αλλά και χιλιάδες που δεν συμμετείχαν στο ΕΑΜ, ως εκδίκηση για το γεγονός ότι το ΕΑΜ είχε αποκτήσει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Τι λέμε για όλα αυτά σήμερα;

Κι όμως, υπάρχουν σήμερα κάποιοι που νοσταλγούν το Χίτλερ και κάνουν εκδηλώσεις μνήμης στα Τάγματα Ασφαλείας. Είναι αυτοί που φτιάξανε τα σημερινά Τάγματα Ασφαλείας, τα Τάγματα Εφόδου. Είναι οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής που υμνούν τους συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, που υποστηρίζουν ένα καθεστώς που μόνο φτώχεια και δυστυχία έφερε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όπου εγκαταστάθηκε. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στο ναζισμό. Δεν ξεχνάμε τις συμφορές που αυτός προκάλεσε στη χώρα. Δεν ξεχνάμε τις εκτελέσεις, τις φυλακίσεις και τις εξορίες που πέρασαν όσοι αγωνίζονταν για ελευθερία και δικαιοσύνη. Συνεχίζουμε τους αγώνες του τότε ενάντια στους συνεχιστές των Ταγμάτων Ασφαλείας. Ο αγώνας μας ενάντια στο φασισμό και τη Χρυσή Αυγή είναι διαρκής, μόνιμος, μαζικός και δυναμικός. Όπως δεν φοβήθηκαν οι αγωνιστές τότε, έτσι δεν θα φοβηθούμε κι εμείς τώρα. Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα δεν χωράνε στις γειτονιές μας. Οι νοσταλγοί του Χίτλερ δεν χωράνε στις γειτονιές μας. Όσοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ναζιστική χώρα δεν χωράνε στις γειτονιές μας. Και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε ενάντια σε αυτούς, όπως έκανε ο ελληνικός λαός σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από τις σημερινές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.