4.2.14

«Εθνική Αυγή»: Στον Άρειο Πάγο η... μετονομασία των νεοναζί

Δήλωση ίδρυσης κόμματος με την επωνυμία "Εθνική Αυγή" κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου, εκπρόσωπος της "Χρυσής Αυγής", ενώ παράλληλα κατατέθηκε και το καταστατικό του νέου κόμματος. Η δήλωση, συμφώνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο κοινοποιήθηκε, υπογράφεται από τον υποψήφιο βουλευτή της "Χρυσής Αυγής" Μιχάλη Γιαννόγκωνα. Η νομιμότητα της ίδρυσης του νέου κόμματος, αλλά και του καταστατικού του θα κριθούν από το καθ΄ ύλιν αρμόδιο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου. 


Γερμανοί νεοναζί στην Αθήνα

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit, γερμανοί νεοναζί, μέλη της οργάνωσης «Ελεύθερο δίκτυο του Νότου» (FNS), ταξίδεψαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην ρατσιστική εκδήλωση «Πορεία για τα Ίμια» που διοργάνωσαν οι χρυσαυγίτες. Παράλληλα, οι γερμανοί νεοναζί επισκέφθηκαν και το γερμανικό νεκροταφείο στην περιοχή του Διονύσου – Ραπεντόζης και απέδωσαν τιμές στους γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί ενταφιασμένοι. Η παραπάνω φωτογραφία, με οπαδό της Χ.Α να χαιρετά ναζιστικά, κοσμεί σχετικό ρεπορτάζ του Associated Press για τη φασιστοσύναξη του Σαββάτου.

NY Times και Wall Street Journal για την «Ελληνική Αυγή»

Στη δημιουργία νέου κόμματος από στελέχη της Χρυσής Αυγής αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τον «εθνικιστικό και ξενοφοβικό» χαρακτήρα του:
Η εφημερίδα «New York Times», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι, με στόχο να παρακάμψουν «ενδεχόμενες προσπάθειες» της κυβέρνησης για την απαγόρευση της οργάνωσης, ενόψει των ευρωεκλογών, στελέχη της Χρυσής Αυγής σκοπεύουν στη δημιουργία νέου κόμματος. Η αλλαγή ονομασίας, όπως τονίζεται, μοιάζει με ελιγμό, ο οποίος αποσκοπεί να παρακάμψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησαν πέρυσι με την σύλληψη πέντε βουλευτών και είκοσι μελών της οργάνωσης, μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα.
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι, μολονότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων, προσπάθησε να αμβλύνει την επιρροή της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική οργάνωση». Παρά επίσης την προφυλάκιση των ηγετικών στελεχών «του εθνικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος, η δημοφιλία του παραμένει υψηλή», όπως επισημαίνεται.
Τέλος, την ανταπόκριση γίνονται αναφορές σε αποσπάσματα από την ομιλία του Κασιδιάρη, το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις εκλογές. Επίσης, σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των οπαδών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε αντισυγκέντρωση δεκάδων αντιφασιστών νεαρών.
Τέλος, παρατίθενται οι αριθμοί από πρόσφατη δημοσκόπηση για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τις ενδείξεις για μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, η εύθραυστη κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την Χρυσή Αυγή, που διευρύνουν την επιρροή τους λόγω της αντίδρασης των Ελλήνων στη λιτότητα», όπως επισημαίνεται, προσθέτοντας ότι «ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για την σταθερότητα της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να ανακύψουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, από την ενίσχυση των εξτρεμιστικών κομμάτων λόγω της λιτότητας».
Στο ίδιο θέμα κάνει αναφορά και η Wall Street Journal. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή κατηγορείται από την Ελληνική Αστυνομία για μια σειρά «βίαιων επεισοδίων», με κορυφαίο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής ενισχύθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, όπως φανερώνει και η στήριξη που απολαμβάνει σε φτωχές περιοχές, όπου αναπτύσσονταν και διάφορες ανθρωπιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες, με τον παράλληλο αποκλεισμό των μεταναστών.
Τέλος, η ανταπόκριση από την Αθήνα κάνει επίσης αναφορά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου το κόμμα φέρεται να διατηρεί την ισχύ του, παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.