25.1.14

Το χρονικό της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι - Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

Embedded image permalinkΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους επιζώντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 25/1 μετά το κάλεσμα από αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές και πολιτικές οργανώσεις και κόμματα. Το άσπρο-μαύρο επιχειρεί να κάνει με δηλώσεις του ο υπ. Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, που επιτίθεται για «άστοχες, πρόωρες δηλώσεις» στον επίτροπο Μούιζνιεκς, τη Δ. Αμνηστία, το τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ., προσφέροντας έτσι πολιτική και ηθική κάλυψη για τις πρακτικές του Λιμενικού. Διάψευση των συγκλονιστικών μαρτυρίων των επιζώντων επιχειρεί το υπ. Ναυτιλίας και το Λιμενικό.


Τη στάση του Λιμενικού κατά τον εντοπισμό τού σκάφους με τους πρόσφυγες κοντά στο Φαρμακονήσι, κατήγγειλαν εκ νέου, τρεις διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Αφγανοί διασωθέντες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς στον αέρα, απειλές και σωματική βία από τους άνδρες του Λιμενικού.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι άνδρες του Λιμενικού που πλησίασαν για βοήθεια, έδεσαν τη βάρκα στο σκάφος τους και άρχισαν να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Τουρκίας. Από την ταχύτητα ορισμένοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα. «Κάποιοι σήκωσαν ένα μωρό για να δείξουν ότι πρόκειται για οικογένειες και τότε κάποιος άνδρας του Λιμενικού τους χτύπησε με κλωτσιά και τους είπε να καθίσουν κάτω», περιέγραψε ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και το δεκάχρονο παιδί του.

Ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του κατήγγειλε ότι «ένας Σύρος προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».

Ο Εχσάντα Σούφι, που θρηνεί πέντε μέλη της οικογένειάς του, υποστήριξε ότι «δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Επίσης, είπε ότι στο κρατητήριο της Λέρου, όπου παρέμειναν τη νύχτα του ναυαγίου, δεν τους έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας. Εκεί, πενταμελής επιτροπή με επικεφαλής τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε από τον διοικητή του τμήματος να παύσουν οι προσαγωγές από την Αστυνομία των ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο.

Embedded image permalink
Embedded image permalink
Η συνέντευξη Τύπου στο Σύνταγμα:
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Παρόντες οι διασωθέντες πρόσφυγες.
Embedded image permalink
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.