28.1.14

Κόρινθος: προβολή του ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: το ολοκαύτωμα της μνήμης»

Της Γιώτας Πετροπούλου


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου η προβολή του ντοκιμαντέρ το «Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης», του δημοσιογράφου Σ. Κούλογλου που διοργάνωσε η Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου. Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα, που έδωσαν το παρόν στο δημοτικό θέατρο της πόλης. Το περιεχόμενο του, με τις πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της κτηνωδίας των Ναζί καθώς και το σπάνιο φωτογραφικό υλικό καθήλωσαν όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στην αίθουσα.

Μετά τη λήξη της προβολής ακολούθησε συζήτηση με τον δημοσιογράφο και δημιουργό του ντοκιμαντέρ. Διατυπώθηκαν ερωτήματα για τον τρόπο που γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ και τις δυσκολίες που ίσως παρουσιάστηκαν, καθώς και για τα συναισθήματα που ένιωθαν τόσο ο δημιουργός όσο και οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Στη συνέχεια η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκε γύρω από την έννοια του νεοναζισμού και τις συνέπειες του, τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου, την Χρυσή Αυγή, το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία και ειδικά οι νέοι τα φαινόμενα του ρατσισμού και του φασισμού στη χώρα μας. Πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να ακούσουν την προσωπική γνώμη του δημοσιογράφου για όλα τα παραπάνω.

Η ιστορία μιλά από μόνη της και τα γεγονότα εκείνης της εποχής μας φανερώνουν πιο αληθινά από οποιαδήποτε άλλα τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει να υπακούς τυφλά σε έναν ηγέτη και να προβαίνεις σε εγκλήματα και φόνους που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί καν να συλλάβει, να σκοτώνεις με τον πιο απάνθρωπο τρόπο εκατομμύρια, μανάδες, πατεράδες, παιδιά, επειδή απλά είναι σε κάτι διαφορετικοί από σένα, να ξεκληρίζεις ολόκληρα χωριά και να εξολοθρεύεις τον άμαχο πληθυσμό. Λένε, πως στον πόλεμο δεν υπάρχουν όρια…


Πιστεύω λοιπόν, πως αυτά τα όρια μπορούμε να τα βάλουμε εμείς και μονάχα εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως η διαφορετικότητα είναι μέρος του κόσμου μας, πως από όποια χώρα και αν προερχόμαστε είμαστε πάνω από όλα, άνθρωποι, άνθρωποι που διψούν για Ελευθερία, Ισότητα, Ειρήνη, Δημοκρατία, για ένα ζεστό σπίτι και ένα πιάτο φαγητό.

Θα τους αφήσουμε να μας τα στερήσουν;                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.