22.1.14

Εκδήλωση μνήμης από το σύλλογο εργαζομένων στις υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς με προβολή ντοκιμαντέρ, Τρίτη 4/2

Εκδήλωση μνήμης από το σύλλογο εργαζομένων στις υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς με προβολή του ντοκιμαντέρ: «Νεοναζί, το ολοκαύτωμα της μνήμης», την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, 18:30 μ.μ., στα γραφεία της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο), 4ος όροφος.

Ο Σύλλογός μας σάς προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου: «Νεοναζί, το ολοκαύτωμα της μνήμης».


Στην εκδήλωση θα παρίστανται και θα μιλήσουν ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Στέλιος Κούλογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θεοχάρης Αθανασιάδης. Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί και ο ήρωας της εθνικής αντίστασης Μανώλης Γλέζος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, στις 18:30 μ.μ στα γραφεία της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο), 4ος όροφος.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Μια μέρα μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, η είδηση κάνει τον γύρο των τηλεοπτικών σταθμών: η Χρυσή Αυγή έλαβε 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο. Δυο πόλεις που σημαδεύτηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, παρουσιάζονται να νομιμοποιούν με την ψήφο τους, τους «πολιτικούς απογόνους» των δολοφόνων τους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, στην ερώτηση αν είναι νεοναζί και σχετίζονται με τον Χίτλερ, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντούν: «οι δημότες στα Καλάβρυτα και το Δίστομο απάντησαν ήδη, με την ψήφο τους». Η ιστορική μνήμη έχει εξασθενίσει ή πρόκειται για μια κατασκευασμένη είδηση;
Η απάντηση βρίσκεται στο Λύκειο Διστόμου, όπου οι μαθητές του παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα στα Καλάβρυτα, στον Χορτιάτη και στο Άουσβιτς. Η συζήτηση που ακολουθεί γρήγορα επεκτείνεται, σε θέματα όπως η αντίσταση στην γερμανική κατοχή. Μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι αν οι αντάρτες δεν προκαλούσαν με την δράση τους, τους Γερμανούς, δεν θα υπήρχαν και Ολοκαυτώματα;
Αυτή την τελευταία άποψη υποστηρίζει ο γιος ενός διαβόητου Έλληνα δωσίλογου. Ο πατέρας, υπουργός Προπαγάνδας στην κυβέρνηση Τσιρονίκου - την τελευταία φιλοναζιστική κυβέρνηση φάντασμα - το έσκασε το 1944 συνοδεύοντας τα γερμανικά στρατεύματα που αποχωρούσαν. Ο γιος ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις εκλογές και τώρα προσχώρησε στην Χρυσή Αυγή.
Πίσω στο Λύκειο του Διστόμου, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορική αλήθεια: δεν υπήρξαν μόνο Έλληνες θύματα, αλλά και Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Από το ντοκιμαντέρ που παρακολουθούν, μαθαίνουν ότι τα Τάγματα Ασφαλείας και όχι οι Γερμανοί, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σφαγή στο Χορτιάτη και συμμετείχαν στη σφαγή στην ίδια την πόλη τους.
Μπορεί να προχωρήσει προς τα μπρος, μια χώρα που δεν γνωρίζει το παρελθόν της;
Ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο δεν πρέπει κανείς να χάσει, για τη μνήμη και τη λήθη.

Πηγή: seytpe.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.