9.12.13

Ιδρυτικό κείμενο της Πρωτοβουλίας στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη φτώχεια και το φασισμόΠοιοι είμαστε και για τι παλεύουμε

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή βαρβαρότητα. Μνημόνια, απανωτά μέτρα λιτότητας, περικοπές σε Παιδεία, Υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες, μειώσεις μισθών, φόροι, «χαράτσια», απολύσεις και τεράστια ανεργία, ειδικά στη νέα γενιά. Μαζί με όλα αυτά είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την άνοδο του φασισμού, με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την ένταση των δολοφονικών της επιθέσεων, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Μόνο με τη δική μας δράση, με τους δικούς μας αγώνες μπορεί να σταματήσει αυτή η πολιτική που εξοντώνει την πλειοψηφία της κοινωνίας με σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της μειοψηφίας. Η κατάσταση που ζούμε δεν μας επιτρέπει να μένουμε αδρανείς. Είναι αναγκαίο λοιπόν να οργανωθούμε και να αντισταθούμε!

Η «Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό» είναι μια συλλογικότητα που θέλει να αποτελέσει ακόμα ένα κομμάτι του αγώνα των λαϊκών στρωμάτων αφενός για την ανατροπή των πολιτικών που ασκούνται και αφετέρου για την εξάλειψη του φασισμού.


Αγώνας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας – εκστρατεία ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς

Παλεύουμε  ενάντια στο σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την ισοπέδωση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού. Από τη μια οι μισθοί μειώνονται, η ανεργία μεγαλώνει, οι κοινωνικές υπηρεσίες διαλύονται και οι απανωτοί φόροι μας έχουν κάνει να χάσουμε το μέτρημα. Από την άλλη το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζει να έχει υψηλά κέρδη, να μην φορολογείται, το χρέος στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους να αυξάνεται και τις τράπεζες να θησαυρίζουν από αυτό. Δύο κόσμοι μέσα στην ίδια χώρα, με τους  πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι.
Η Πρωτοβουλία μας θα αγωνιστεί για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Θα στηρίξουμε κάθε αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και που οδηγούν στην εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.
Πέρα από αυτή τη στήριξη όμως, θα πάρουμε και συγκεκριμένες κινηματικές πρωτοβουλίες. Το κύμα των πλειστηριασμών που θ’ ακολουθήσει και θα καταλήξει να πνίξει όλους όσους δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στα τελεσίγραφα των τραπεζών πρέπει να αντιμετωπιστεί «εν τη γενέση του». Θέλει συντονισμένο αγώνα και ενεργή συμμετοχή απ’ όλους μας. Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε γειτονιά έτσι ώστε να μην επιτραπεί να γίνει καμία εκποίηση περιουσίας κανενός. Η Πρωτοβουλία μας θα επιδιώξει να συμβάλλει στον αγώνα αυτό, κάνοντας εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα, συνεργαζόμενη με κινηματικές συλλογικότητες και δικηγόρους για παροχή οποιασδήποτε νομικής βοήθειας αλλά κυρίως προσπαθώντας να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και καλώντας σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Ειρηνοδικεία έτσι ώστε να ακυρωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια κατάσχεσης και πλειστηριασμού.

Μαζικός αντιφασιστικός αγώνας

Ο φασισμός στέκεται πάντα πρόθυμα στο πλευρό των μεγάλων συμφερόντων. Δεν είναι ενάντια στο σύστημα, αντιθέτως, αποτελεί την πιο βρώμικη και σκοτεινή πλευρά του. Ο φασισμός και η Χρυσή Αυγή είναι κομμάτια του συστήματος και το αποδεικνύουν συνεχώς. Χτυπάνε και δολοφονούν μετανάστες, αντιφασίστες και αγωνιστές. Επιτίθενται με μανία σε όσους αγωνίζονται ενάντια στα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Επιτίθενται στους μετανάστες (τους πιο αδύναμους δηλαδή) «δείχνοντάς» τους ως ένοχους για όλα τα δεινά, αφήνοντας δηλαδή στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπεύθυνους, την οικονομική ολιγαρχία δηλαδή. Συμφώνησαν  με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ζητάνε κι άλλες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές (από τους οποίους χρηματοδοτούνται) και δεν συμμετείχαν ΟΥΤΕ ΣΕ ΜΙΑ από τις αμέτρητες λαϊκές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ενάντια στις πολιτικές που επιβάλλονται.

Η Πρωτοβουλία έχει ως σκοπό να παλέψει ενάντια στο φασισμό και τις νεοναζιστικές συμμορίες, όποια μορφή κι αν πάρουν. Να αποτελέσει κομμάτι του αντιφασιστικού κινήματος και της αντιφασιστικής δράσης που έχει αναπτυχθεί εδώ και ενάμιση χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Παλεύουμε το φασισμό με μαζικό τρόπο σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς και σχολείο, με αντιφασιστικές επιτροπές μαζικές, ενωτικές και δημοκρατικές που να αποκαλύπτουν τη σαπίλα του φασισμού και να αναπτύσσουν πολύπλευρες δράσεις, όπως εκδηλώσεις, ενημερωτικές δράσεις και πρωτοβουλίες ουσιαστικής κοινωνικής αλληλεγγύης (πχ μοίρασμα τροφίμων σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από χρώμα και εθνική καταγωγή κλπ).

Στη Νίκαια της Αντίστασης και της Προσφυγιάς, στη Νίκαια του Μπλόκου της Κοκκινιάς, στη Νίκαια που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τους Ναζιστές και τους πολιτικούς τους απογόνους, ο φασισμός δεν έχει καμία θέση!Επόμενη συνέλευση της Πρωτοβουλίας το Σάββατο 21 Δεκέμβρη στις 19.00

____________________

Ακολουθεί ρεπορτάζ για την πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας από το blog "Η Κοκκινιά μας

"Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό".

Την ίδια ώρα που οι μνημονιακοί βουλευτές ψήφιζαν τον πλαστό, αντιλαϊκό προϋπολογισμό τους, μια νέα ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ήρθε να προστεθεί στις προσπάθειες του Λαού να αποκρούσει και να αντισταθεί τις βάρβαρες  πολιτικές που ασκούνται σε βάρος του.
Είναι η "Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό".

Μια συλλογικότητα που θέλει να αποτελέσει ακόμα ένα κομμάτι  του αγώνα των λαϊκών στρωμάτων αφενός για την ανατροπή των πολιτικών που ασκούνται και αφετέρου για την εξάλειψη του φασισμού.

Εχθές στο Δημαρχείο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό, πολίτες της Νίκαιας και έγινε μια πρώτη εποικοδομητική συζήτηση , για την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, αλλά και για τους τρόπους αντίδρασης και αντίστασης ενάντια σε όσα και όσους καταστρέφουν τις ζωές μας.

Αποφασίστηκε να μοιραστεί κείμενο σχετικά με το "ποιοι είμαστε και για τι παλεύουμε", η συνεργασία και το κάλεσμα σε άλλες αντίστοιχες συλλογικότητες για ενιαία συντονισμένη δράση, και η εκ νέου συνάντηση της Πρωτοβουλίας, που ορίστηκε για το Σάββατο 21 Δεκέμβρη στον ίδιο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.