15.11.13

Άγιος Παντελεήμονας: Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις να έχουν συνέχεια

Μόνιμο μέτωπο παρέμβασης από κινήματα και Αριστερά
Ο ι μα­ζι­κές αντι­φα­σι­στι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις, μετά τη δο­λο­φο­νία του Παύ­λου Φύσα, άφη­σαν τη σφρα­γί­δα τους και στη γει­το­νιά του Αγίου Πα­ντε­λε­ή­μο­να. Την Κυ­ρια­κή 20 Οκτώ­βρη, η παι­δι­κή πα­ρά­στα­ση του θε­ά­τρου Νέου Κό­σμου από τον Τάκη Θε­ο­δω­ρό­που­λο πλημ­μύ­ρι­σε την πλα­τεία με παι­διά κάθε προ­έ­λευ­σης και ηλι­κί­ας, μαζί με τους γο­νείς τους και πολ­λούς κα­τοί­κους της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής, σπά­ζο­ντας το χρυ­σαυ­γί­τι­κο «άβατο» των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων.

Λίγες μέρες μετά, το Σάβ­βα­το 26 Οκτώ­βρη, η πο­ρεία του Αντι­φα­σι­στι­κού Συ­ντο­νι­σμού Αθή­νας-Πει­ραιά, που ξε­κί­νη­σε από την Πλα­τεία Βι­κτω­ρί­ας με επι­κε­φα­λείς συλ­λο­γι­κό­τη­τες της πε­ριο­χής, κα­τέ­λη­ξε στον Άγιο Πα­ντε­λε­ή­μο­να, όπου για δύο ώρες πε­ρί­που πα­ρου­σιά­στη­καν μου­σι­κά και θε­α­τρι­κά δρώ­με­να.

Ήταν δύο ση­μα­ντι­κές εκ­δη­λώ­σεις που έδω­σαν το μή­νυ­μα πως οι φα­σί­στες και οι συ­νο­δοι­πό­ροι τους είναι απο­μο­νω­μέ­νοι ακόμα και σε πε­ριο­χές που άλ­λο­τε θε­ω­ρού­νταν προ­πύρ­γιά τους.

Εκ­δη­λώ­σεις

Για πολ­λούς κα­τοί­κους της πε­ριο­χής ο φόβος άρ­χι­σε να δίνει τη θέση του στην ελ­πί­δα πως μπο­ρεί ο Άγιος Πα­ντε­λε­ή­μο­νας να ξα­να­γί­νει μια γει­το­νιά χωρίς ρα­τσι­στι­κό και φα­σι­στι­κό μίσος. Αυτό φά­νη­κε και κατά τις εξορ­μή­σεις με φυλ­λά­δια και αφί­σες, που κα­λού­σαν στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις και ορ­γα­νώ­θη­καν άλλες από την Κί­νη­ση Κα­τοί­κων 6ου Δια­με­ρί­σμα­τος, άλλες από τις το­πι­κές ορ­γα­νώ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και άλλες από μέλη του Αντι­φα­σι­στι­κού Συ­ντο­νι­σμού.

Το κλίμα κα­τα­δί­κης της Χρυ­σής Αυγής ήταν σα­ρω­τι­κό, ενώ οι ρα­τσι­στι­κές και φα­σι­στι­κές πα­ρα­φω­νί­ες ήταν αμε­λη­τέ­ες. Λι­γο­στά άτομα με επι­κε­φα­λείς τους ίδιους και τους ίδιους θλι­βε­ρούς «χρυ­σαυ­γα­να­κτι­σμέ­νους» κα­τοί­κους, όπως ο Σπύ­ρος Γιαν­νά­τος και η γυ­ναί­κα του, ο πρώην Έφε­δρος και νυν το­πάρ­χης του Εθνι­κού Με­τώ­που αμε­τα­νό­η­τος Δη­μή­τρης Πι­πί­κιος και άλλες με­τρη­μέ­νες στα δά­χτυ­λα γρα­φι­κές φι­γού­ρες που εμ­φα­νί­ζο­νται ξανά και ξανά στα κα­νά­λια ως «οι κά­τοι­κοι», επι­χεί­ρη­σαν μά­ταια να εκ­φο­βί­σουν τους συμ­με­τέ­χο­ντες. Ήταν όμως φα­νε­ρό πως, χωρίς την ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη της αστυ­νο­μί­ας, οι νο­σταλ­γοί της χού­ντας και του Χί­τλερ δεν μπο­ρούν να κι­νη­το­ποι­ή­σουν κα­λά-κα­λά ούτε τους εαυ­τούς τους.
Ασφα­λώς η αστυ­νο­μία επι­χεί­ρη­σε να τους βοη­θή­σει –πιο δια­κρι­τι­κά βέ­βαια από άλλες φορές– με προ­σα­γω­γές 6 μελών του Αντι­φα­σι­στι­κού Συ­ντο­νι­σμού το Σάβ­βα­το 19/10 σε εξόρ­μη­ση στη Λαϊκή Αγορά της Μι­χα­ήλ Βόδα, καθώς έψα­χνε λέει Χρυ­σαυ­γί­τες που έρι­χναν φέιγ-βο­λάν και έκανε ελέγ­χους σε όποιον «έφερε φυλ­λά­δια», δη­λα­δή στους αντι­φα­σί­στες!
Η ομάδα των πε­νή­ντα πε­ρί­που μελών του Συ­ντο­νι­σμού δεν πτο­ή­θη­κε και συ­νέ­χι­σε την εξόρ­μη­ση, μοι­ρά­ζο­ντας χι­λιά­δες φυλ­λά­δια σε όλο το μήκος της λαϊ­κής αγο­ράς.

Την Κυ­ρια­κή 20/10, στην παι­δι­κή πα­ρά­στα­ση, δι­μοι­ρί­ες ΜΑΤ πα­ρα­τά­χθη­καν μπρο­στά στα κά­γκε­λα της παι­δι­κής χαράς –προ­φα­νώς για ντε­κόρ– αφού έμει­ναν πα­γε­ρά αδιά­φο­ροι στις προ­κλή­σεις ολι­γά­ριθ­μης ομά­δας φα­σι­στο-κα­τοί­κων, που μά­ταια επι­χεί­ρη­σαν να σπά­σουν την πε­ρι­φρού­ρη­ση της διορ­γά­νω­σης και να δη­μιουρ­γή­σουν πρό­βλη­μα στην εκ­δή­λω­ση.
Ο επι­κε­φα­λής της Αστυ­νο­μί­ας μά­λι­στα δή­λω­σε στους διορ­γα­νω­τές πως η αντι-συ­γκέ­ντρω­ση των λι­γο­στών τρα­μπού­κων στην άκρη της πλα­τεί­ας ήταν εξί­σου νό­μι­μη με τη διορ­γά­νω­ση της παι­δι­κής πα­ρά­στα­σης.

Το Σάβ­βα­το 26/10 τέ­τοια δι­λήμ­μα­τα δεν τέ­θη­καν, καθώς η πε­ρι­φρού­ρη­ση της πο­ρεί­ας απώ­θη­σε καμιά δε­κα­ριά νε­α­ρούς φα­σί­στες που αξί­ω­ναν να μην πα­τή­σει η αντι­φα­σι­στι­κή πο­ρεία το πόδι της στην πλα­τεία, ενώ τα ΜΑΤ είχαν επι­λέ­ξει να πα­ρα­κο­λου­θούν από από­στα­ση τα δρώ­με­να.

Συ­στη­μα­τι­κή δράση

Τα πρώτα βή­μα­τα για το ξή­λω­μα των νε­ο­να­ζί έγι­ναν, αλλά ένα κομ­μά­τι του πο­λι­τι­κού σκέ­λους της να­ζι­στι­κής συμ­μο­ρί­ας πα­ρα­μέ­νει ενερ­γό και φι­λο­δο­ξεί να δια­τη­ρή­σει το κα­θε­στώς τρό­μου στην πε­ριο­χή με τη βο­ή­θεια των έν­στο­λων φίλων τους.

Για να απο­στρα­τευ­θούν οι πιο σκλη­ροί και κά­ποιοι από τους πιο χα­λα­ρούς οπα­δούς να κερ­δη­θούν στη συλ­λο­γι­κή δράση του κι­νή­μα­τος και της Αρι­στε­ράς, χρειά­ζε­ται δρα­στη­ριο­ποί­η­ση στην πε­ριο­χή σε μό­νι­μη βάση. Με πρω­το­βου­λί­ες για όλα τα ζη­τή­μα­τα και όχι μόνο ενά­ντια στους νε­ο­να­ζί. Με εξορ­μή­σεις πόρ­τα-πόρ­τα και εξω­στρε­φείς πρω­το­βου­λί­ες αντί­στα­σης και αλ­λη­λεγ­γύ­ης.

Το­πι­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες όπως η Κί­νη­ση Κα­τοί­κων 6ου Δια­με­ρί­σμα­τος, η Κί­νη­ση «Απε­λά­στε το Ρα­τσι­σμό», η Πρω­το­βου­λία Αλ­λη­λεγ­γύ­ης «Το Μυρ­μή­γκι», οι το­πι­κές ΕΛΜΕ και οι ενώ­σεις δα­σκά­λων, οι ερ­γα­ζό­με­νοι του ΕΜΠ και του το­πι­κού αμα­ξο­στα­σί­ου του ΗΣΑΠ, με τη στή­ρι­ξη των δυ­νά­με­ων της Αρι­στε­ράς, μπο­ρού­με να συ­γκρο­τή­σου­με ένα μέ­τω­πο μό­νι­μης πα­ρέμ­βα­σης και πα­ρου­σί­ας στην πε­ριο­χή, κι­νη­το­ποιώ­ντας ντό­πιους και με­τα­νά­στες κα­τοί­κους για τη διεκ­δί­κη­ση αν­θρώ­πι­νων όρων ζωής και ορ­γα­νώ­νο­ντας την αντί­στα­ση στις μνη­μο­νια­κές συ­νέ­πειες: ενά­ντια στην εξα­φά­νι­ση κοι­νω­νι­κών δομών, τη συρ­ρί­κνω­ση των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών, τις δρα­μα­τι­κές ελ­λεί­ψεις στα σχο­λεία της γει­το­νιάς, τους πλει­στη­ρια­σμούς σπι­τιών από τις τρά­πε­ζες και την εφο­ρία.

Οι ορ­γα­νώ­σεις της Αρι­στε­ράς στην πε­ριο­χή επι­βάλ­λε­ται επί­σης να έχουν συ­στη­μα­τι­κή εξω­στρε­φή δράση επί πα­ντός του επι­στη­τού. Οι πρό­σφα­τες εξορ­μή­σεις και αφι­σο­κολ­λή­σεις της Ορ­γά­νω­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Βι­κτω­ρί­ας και Κυ­ψέ­λης για την προ­πα­γάν­δι­ση της απερ­γί­ας της 6ης Νο­έμ­βρη δεί­χνουν το δρόμο.

Η συ­στη­μα­τι­κή συ­νερ­γα­σία της κοι­νω­νι­κής και πο­λι­τι­κής Αρι­στε­ράς στο 6ο Δια­μέ­ρι­σμα μπο­ρεί να βάλει τις βά­σεις για τη δη­μιουρ­γία μό­νι­μων λαϊ­κών επι­τρο­πών αντί­στα­σης στην πε­ριο­χή και να απευ­θυν­θεί σε πολ­λούς πε­ρισ­σό­τε­ρους κα­τοί­κους που δεν βο­λεύ­ο­νται με τα μνη­μό­νια και το φα­σι­σμό και θέ­λουν να πά­ρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Καμία κα­θυ­στέ­ρη­ση

Τε­λι­κά ο Άγιος Πα­ντε­λε­ή­μο­νας και η ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή μπο­ρούν να γί­νουν γει­το­νιές αντί­στα­σης και αλ­λη­λεγ­γύ­ης. Αρκεί η κοι­νω­νι­κή και πο­λι­τι­κή Αρι­στε­ρά να παί­ξει το ρόλο που της ανα­λο­γεί. Η ώρα είναι τώρα και η όποια κα­θυ­στέ­ρη­ση ή αδρά­νεια μπο­ρεί να δώσει χρόνο ανα­σύ­ντα­ξης στο φα­σι­σμό, αλλά και τους μνη­μο­νια­κούς σχε­δια­σμούς ενό­ψει αυ­το­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών.

Είναι άλ­λω­στε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κές οι προ­θέ­σεις Κα­μί­νη, που εκ­φρά­στη­κε με την πρό­σφα­τη δή­λω­σή του πως «αν συ­νε­χί­σει η πλα­τεία Αγίου Πα­ντε­λε­ή­μο­να να χρη­σι­μο­ποιεί­ται για μάχη συμ­βό­λων, είμαι υπο­χρε­ω­μέ­νος να μην την ξα­να­δώ­σω». Και πρό­σθε­σε ότι πλέον «τις πο­λι­τι­στι­κές εκ­δη­λώ­σεις θα διορ­γα­νώ­νει ο ίδιος ο δήμος Αθη­ναί­ων», χωρίς όμως να δώσει συ­γκε­κρι­μέ­νο χρο­νο­διά­γραμ­μα για την επα­να­λει­τουρ­γία της παι­δι­κής χαράς.

Πηγή: rproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.