21.11.13

Όχι άλλες «Λαμπεντούζες» στη Μεσόγειο και την Ελλάδα

Την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, μία βάρκα υπερφορτωμένη με Σύρους πρόσφυγες ανατράπηκε έξω από τη Λευκάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και 3 να είναι αγνοούμενοι – πιθανότατα νεκροί. Ανάμεσα στους πνιγμένους είναι και τέσσερα μικρά παιδιά, ορφανά από μητέρα, που πέθαναν μαζί με τον πατέρα τους.

Η ανθρώπινη αυτή τραγωδία δεν οφείλεται στην «κακιά στιγμή».
Αντίθετα, παραπέμπει σε μια ακόμη «Λαμπεντούζα», που θα είχε αποτραπεί, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχόταν να μετατρέψει τη χώρα σε προπύργιο πολιτικών με στόχο τη μεταβολή της Ευρώπης σε απόρθητο «φρούριο» έναντι των κατατρεγμένων που αναζητούν καταφύγιο σε αυτήν. Για την τραγωδία αυτή, λοιπόν, υπάρχουν ευθύνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν είναι «θέλημα Θεού»: οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της, στις πολιτικές καταλήστευσης πόρων και ακραίας φτωχοποίησης που η ίδια προωθεί.


Στο πλαίσιο αυτής της γενικότερης αποτρεπτικής στάσης της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι μόνο γιατί εγκλωβίζει στο ελληνικό έδαφος δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και διότι παραβιάζει συχνά και αυτό το διεθνές δίκαιο για την προστασία των προσφύγων, που απαγορεύει την απέλασή τους. Γιατί φυλακίζει ή δημιουργεί αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που φθάνουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν. Αυτό αποδεικνύουν η σκόπιμη απουσία μέριμνας και υποδομών υποδοχής, η μη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, και βέβαια τα απάνθρωπα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, όπου επικρατούν συνθήκες κολαστηρίου.

Η τραγωδία στη Λευκάδα δεν είναι η πρώτη. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Μεγάλος αριθμός από αυτούς «χάνονται» στο Αιγαίο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που αποτελούν πύλη εισόδου. Πολλά από τα ναυάγια συμβαίνουν κατά τη διαδικασία απώθησης από το Λιμενικό Σώμα και τη FRONTEX των πλοιαρίων προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, χωρίς να προηγηθεί καμία διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων ή της εθνικότητας των επιβαινόντων. Και τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά.

Καλούμε όλους και όλες, ιδίως τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους, σε μία συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 5μμ στο Σύνταγμα.

Για να πούμε όχι στις ρατσιστικές πολιτικές αποτροπής που δολοφονούν ανθρώπους
 

Για να καταγγείλουμε την Ευρώπη -Φρούριο
 

Για να υπερασπιστούμε τα παιδιά όλου του κόσμου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.