15.11.13

Για την εκδήλωση της Αντιφασιστικής Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Δράμας

H Αντιφασιστική Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Δημοκρατία της Βαϊμάρης (1919-1933) Όψεις του Φασισμού τότε και σήμερα».

Ομιλητές ήταν κ. Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γεώργιος Τσιάκαλος, Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Ο κ. Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος επισήμανε: Η «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» ήταν μια «ανάπηρη δημοκρατία», η οποία είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την υπερεκπροσώπηση στους μηχανισμούς της διοίκησης του παλιού. Ήταν μια αντικομμουνιστική και αντεπαναστατική δημοκρατία. Κάθε ιστορική συγκυρία είναι μοναδική και ανεπανάληπτη και για αυτό δεν πρέπει να γίνονται με ευκολία συγκρίσεις. Ακόμα και η πιο απεχθής αστική δημοκρατία δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμη με τη φρίκη του φασισμού.



Ο κ. Τσιάκαλος στην ομιλία του τόνισε ότι: η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία βασίστηκε στην καταστροφή του ορθού λόγου. Αν γίνει αποδεκτός ο ανορθολογισμός ότι προέχει η καθαρότητα της φυλής και ότι το αδύναμο δεν έχει θέση στη φύση, αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε πράξεις που έχουν λογική.


Ουσιαστικά η επιστήμη και η λογοτεχνία «προετοίμασαν ανθρώπους να αποδεχτούν κάποια πράγματα» και δεν ήταν η κρίση που έφερε την άνοδο του φασισμού.


Αντιφασιστική Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.