14.11.13

Μια πολυπολιτισμική, αντιρατσιστική οικογένεια…

kopen3
«Ο στόχος της (ομάδας) – στον αθλητισμό και τις υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες – είναι να προωθήσει την ευημερία μεταξύ των νέων ανθρώπων με οποιοδήποτε εθνικό υπόβαθρο. Το σωματείο είναι κατά οποιουδήποτε είδους κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και προσωπικής διάκρισης και κατά οποιασδήποτε ρατσιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των μελών του, σε όλες τις δραστηριότητες της ομάδας.»
Το othersidefootball.com μίλησε με δύο εκ των εμπνευστών του Ολυμπιακού Κοπεγχάγης, τους Γίωργο Βεζυράκη και Γιώργο Ρογδάκη – σε μια κουβέντα που ξέφυγε από τα όρια της συνέντευξης και εξελίχθηκε σε ανταλλαγή απόψεων γύρω από το δημοφιλέστερο άθλημα ανά τον κόσμο – και σας παρουσιάζει μια ομάδα διαφορετική από τις άλλες.

Αν μη τι άλλο οι δυο πρώτες παράγραφοι του καταστατικού του Ολυμπιακού Κοπεγχάγης περιγράφουν μια ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μια ομάδα η φιλοσοφία της οποίας έρχεται σε έμμεση αντιπαράθεση με το μοντέρνο ποδόσφαιρο εν έτη 2013, το οποίο έχει κατακλυστεί από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα παραμερίζοντας τον ρομαντισμό εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, η οποία έγινε τον Μάη του 2011 στην πρωτεύουσα της Δανίας, όταν τρεις φίλοι (οι δυο Γιώργηδες μαζί με τον Δημήτρη Μπούζο) αποφάσισαν να μετουσιώσουν την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο σε μια ομάδα με συγκεκριμένη φιλοσοφία και ιδεολογία.
«Για εμένα ο πιο μεγάλος στόχος της ομάδας είναι να αποτελέσει μια διέξοδο – πολιτιστική, κοινωνική, αθλητική – πολλών ξένων που δυσκολεύονται να ενσωματωθούν σε κάτι άλλο που είναι πιο ομοιογενές.»
Ο στόχος ίσως να φάνταζε δύσκολος αλλά κάποιες φορές το κλισέ ότι οι αριθμοί μπορούνε να μιλήσουν από μόνοι τους είναι πραγματικότητα. Άτομα από 19 χώρες έχουν περάσει από την ομάδα από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου. Από την Νορβηγία μέχρι την Νιγηρία και από την Πολωνία μέχρι την Κολομβία.
kopen2
Το κλειδί της επιτυχίας όμως δεν είναι αυτό…
«Το πρώτο πράγμα που επιδιώξαμε στην ομάδα είναι να υπάρχει καλό κλίμα. Θέλουμε όλοι να το ευχαριστιούνται, όλοι να συμμετέχουν, αξιοκρατικά, χωρίς καμία διάκριση.. Μου αρέσει ο ανταγωνισμός, να προσπαθούν όλοι για το καλύτερο αλλά άμα φύγει κάποιος από την ομάδα λόγω του κλίματος πιστεύω ότι θα έχουμε αποτύχει… Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για μένα. Όχι ότι ανεβήκαμε κατηγορία ή οτιδήποτε…»
Μερικές εβδομάδες πριν τον αγώνα με την Hajduk SPuL, ομάδα η οποία αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με τον Ολυμπιακό Κοπεγχάγης, και με αφορμή τον θάνατο του Παύλου Φύσσα, το πενταμελές συμβούλιο σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα, τους αντιπάλους, αλλά και τον διαιτητή της αναμέτρησης, μαζεύτηκαν στο κέντρο του γηπέδου για να περάσουν το δικό τους μήνυμα μέσω ενός πανό το οποίο έφτιαξαν οι ίδιοι.
Το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: «Κανένας χώρος για φασισμό, πες όχι στον ρατσισμό», με τους παίχτες της Χάιντουκ (το οποίο όπως με ενημέρωσαν τα παιδιά στα κροατικά σημαίνει «αυτός που παίρνει από τους πλούσιους και δίνει στους φτωχούς»!) να δίνουν στα μέλη του Ολυμπιακού μια ανθοδέσμη μέσα στην οποία υπήρχε μια κάρτα με την επιγραφή «Σε αλληλεγγύη με τον αντιφασιστικό αγώνα.»
«Πιστεύω ότι ακολουθούμε την λογική ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, αλλά η πολιτική μπορεί να υπάρξει μέσα στο ποδόσφαιρο. Δράσεις μπορούνε να γίνονται αλλά δεν θέλουμε να χαρακτηριστούμε ως ακροδεξιά, ακροαριστερή, σοσιαλιστική ομάδα ή οτιδήποτε… Η ομάδα είναι από την σύσταση της κυρίως αντιρατσιστική αλλά και αντιφασιστική κατ’επέκταση…»
Δεν είναι διατεθειμένοι όμως να μείνουνε μόνο στην κίνηση με το πανό…
«Στο μέλλον είναι υπό συζήτηση και διάφορες άλλες δράσεις, όπως βοήθεια σε ανθρωπιστικές οργανώσεις κτλ..Τώρα για παράδειγμα μιλήσαμε με τον FARE (Fight Against Racism in Europe), ο οποίος διοργανώνει κάποιες εβδομάδες δράσης αυτή την περίοδο.. Μας στείλανε κάποιο υλικό και μας είπανε ότι άμα συμμετέχουμε σε κάποιες δράσεις θα μας βοηθήσουν οικονομικά και με παραπάνω υλικό…»
Ο FARE αποτελεί ένα δίκτυο που απαρτίζεται από ομάδες εθνικών μειονοτήτων, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ακτιβιστές οι οποίοι συνεργάζονται για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στον χώρο του ποδοσφαίρου, υπό την υποστήριξη της ΦΙΦΑ, της ΟΥΕΦΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Σίγουρα θέλουμε να γίνει κάτι σε πιο σταθερή βάση. Για παράδειγμα αυτό το πανό θα μπορούσε να βγαίνει σε κάθε αγώνα έστω για να το δούνε οι αντίπαλοι ή ο κόσμος ο οποίος έρχεται, είτε με αυτή την κίνηση με το FARE, είτε μιλώντας για τις πεποιθήσεις μας και για την πολυπολιτισμικότητα της ομάδας. Αυτά είναι τα πιο άμεσα πλάνα μας.»
Αυτό που τονίζουν τα παιδιά ξανά και ξανά είναι ότι η ομάδα είναι και θα παραμείνει αυτοχρηματοδοτούμενη. Η συντήρηση της ομάδας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα μέλη της και προς στιγμήν δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο οικονομικό πρόβλημα, με τα κύρια έξοδα να είναι η εξασφάλιση της άδειας για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα, η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και η πληρωμή των διαιτητών που συμμετέχουν σε κάθε ματς της ομάδας.
kopen1
«Δεν επιτρέπονται χορηγοί στον εξοπλισμό της ομάδας και καμία εταιρία ή οποιοσδήποτε οργανισμός δεν επιτρέπεται να διαφημιστεί στο όνομα του σωματείου», αναφέρει ξεκάθαρα το καταστατικό του Ολυμπιακού Κοπεγχάγης και προσθέτει: «Το σωματείο είναι μη-κερδοσκοπικό. Τυχόν κέρδη θα χρησιμοποιούνται για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των τμημάτων του σωματείου.»
Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός Κοπεγχάγης απαρτίζεται από μια ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά και μια ομάδα γυναικείου βόλεϊ με την ίδια φιλοσοφία γύρω από τον αθλητισμό…
«Στην κυριολεξία θα τον χαρακτήριζα ως έναν πολυπολιτισμικό, αντιρατσιστικό, αθλητικό οργανισμό. Άμα το πάρεις μεταφορικά τότε θα το έλεγα πολυπολιτισμική, αντιρατσιστική οικογένεια…»
*Για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την πορεία της ομάδας αλλά και να ενημερωθούν για τυχόν μελλοντικές δράσεις τους, η ιστοσελίδα της ομάδας είναι http://www.olympiakos-koebenhavn.com/ και η σελίδα τους στο facebook https://www.facebook.com/Olympiakos.Koebenhavn?fref=ts .

Πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.