10.10.13

Ψήφισμα για τον Νίκο Κατσίφη - Οι αντιφασιστικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται


Στις 21 Οκτωβρίου γίνεται η δίκη του σ. Νίκου Κατσίφη, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο του 2012, την επόμενη μέρα μετά από αντιφασιστική συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε. 

Το ιστορικό της σύλληψης έχει περίπου ως εξής: Αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012 ομάδες φασιστών με μηχανές πραγματοποίησαν εφνιδιαστικές νυχτερινές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στις κεντρικές πλατείες της Καλλιθέας και στους γύρω δρόμους, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν την εκλογική τους επιτυχία και να περάσουν στην αντεπίθεση εναντίον του αντιφασιστικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή την προηγούμενη περίοδο και τους είχε αναγκάσει να υποχωρήσουν, ύστερα από κάποιες πρώτες προσπάθειες που είχαν κάνει στις αρχές του 2012, να καταλάβουν το δημόσιο χώρο της Καλλιθέας και να σπείρουν τον τρόμο. 

Την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012 προσπάθησαν με επιθέσεις ακραίας ρατσιστικής βίας (ξυλοδαρμοί και μαχαιρώματα μεταναστών, πυρπολήσεις σπιτιών μεταναστών) να ξανάρθουν στην περιθοχή, αυτή τη φορά ενισχυμένοι με ομάδες κρούσης και από άλλες περιοχές. Η ένταση και η έκταση των επιθέσεων ήταν τέτοια, που οι ίδιοι οι μετανάστες βγήκαν κατά εκατοντάδες στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν (συγκεντρώσεις και πορείες, λαϊκές συνελεύσεις μετανβαστών στην πλατεία), μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα της περιοχής. 

Οι φασίστες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν, αλλά η στάση της αστυνομίας απέναντι στους εμτανάστες ήταν εχθρική (προσπάθησαν -χωρίς επιτυχία- να πραγματοποιήσουν συλληψεις μεταναστών που διαμαρτύρονταν). Η παρουσία οργανωμένου αντιφασιστικού κινήματος, στο οποίο συμμετείχαν τα σωματεία της περιοχής, λειτούργησε σαν τείχος προστασίας για τους μετανάστες απέναντι στις ρατσιστικές συμπεριφορές της αστυνομίας. 

Ο Νίκος Κατσίφης, οικοδόμος συνδικαλιστής, γραμματέας παλιότερα του τοπικού Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, συνελήφθη την επόμενη μέρα επειδή συμμετείχε στην αντιφασιστική συγκέντρωση της 12 Μαΐου και παραπέμπεται σε δίκη με τις διάφορες κατηγορίες, με τις οποίες συνηθίζεται να φορτώνονται όσοι και όσες συλλαμβάνονται σε πορείες (αντίστααση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης κτλ). 

Η αθώωσή του αποτελεί όχι μόνο ζήτημα τιμής για το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και κάτι περισσότερο: δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ποινικοποίηση και την καταδίκη της αντιφασιστικής δράσης, σε μία περίοδο μάλιστα, όπου ακόμα και αυτοί που μέχρι χτες κάλυπταν τις δράσεις των φασιστών, αναγκάζονται σήμερα να παραδέχονται ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση. 

Για την Καλλιθέα, μία περιοχή στην οποία το αντιφασιφστικό κίνημα έχει καταφέρει με σκληρή προσπάθεια να μην αφήσει τους φασίστες να «βάλουν πόδι», κάθε φορά που το επιχείρησαν (και άλλες φορές μετά τον Μάιο του 2012 - μέχρι σήμερα), η αθώωση του Νίκου Κατσίφη, είναι κομμάτι αυτού του αντιφασιστικού αγώνα.

Η Πρωτοβουλία Καλλιθέας Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία και η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας έχουν ξεκινήσει καμπάνια για την αλληλεγγύη του Νίκου Κατσίφη, στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθούν όλοι οι αγωνιστές και όλες οι αγωνίστριες. Ζητάμε ψηφίσματα από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, εργατκές και φοιτητικές συνελεύσεις, από κάθε συλλογικότητα του κινήματος, καθώς επίσης και μαζική συμμετοχή έξω από τα δικαστήρια στις 21 Οκτωβρίου, ώστε να απαιτήσουμε την αθώωση του συναγωνιαστή και να μην επιτρέψουμε την ποινικοποίηση των αντιφασιστικών αγώννων.

Στέλνω παρακάτω ένα υπόδειγμα ψηφίσματος, το οποίο φυσικά δεν είναι δεσμευτικό:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!

Σήμερα, που ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό αποδεικνύεται περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, αγωνιστές εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται με άδικες διώξεις για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική τους δράση.

Ο Νίκος Κατσίφης, συνδικαλιστής του συνδικάτου οικοδόμων Καλλιθέας, συμμετείχε μαζί με πολλούς κατοίκους και φορείς σε αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση το Σάββατο 12 Μαΐου 2012 στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ως έκφραση διαμαρτυρίας για τις επανειλημμένες επιθέσεις φασιστικών συμμοριών την αμέσως επόμενη βδομάδα από την ημέρα των βουλευτικών εκλογών. Οι ρατσιστικές αυτές επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατους τραυματισμούς τουλάχιστον πέντε μεταναστών, ενώ έγιναν και προσπάθειες πυρπόλησης σπιτιών όπου διαμένουν μετανάστες.

Η σύλληψη του Νίκου Κατσίφη έγινε την επόμενη ημέρα της διαδήλωσης, την Κυριακή 13 Μαΐου 2012, έξω από το σπίτι του. Είναι φανερό, ότι «πληρώνει» την αντιρατσιστική-αντιφασιστική του τοποθέτηση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών και το γεγονός ότι είναι γνωστός αγωνιστής στην περιοχή, αφού στο παρελθόν ήταν γραμματέας του τοπικού Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Η σύλληψη και η παραπομπή σε δίκη του Νίκου Κατσίφη είναι πράξη επίδειξης αυταρχισμού. Η αναγκαιότητα της αντιφασιστικής διαμαρτυρίας, ενάντια στα πογκρόμ μεταναστών που διαρκώς οργάνωναν οι ναζιστικές συμμορίες στην περιοχή, αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα, πως ήταν και είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας.

Δεν μας τρομάζουν! Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία, ενάντια στον αυταρχισμό και θα προασπίζουμε δικαιώματα συνανθρώπων μας που διώκονται άδικα.

Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών και την αθώωση του Νίκου Κατσίφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.