10.10.13

Η "Λαμπεντούζα" του Αιγαίου


«Καλώς ήρθατε στην Ιταλία» ήταν ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας Il Tempo την επομένη του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Λαμπεντούζα.  Ενός ναυαγίου που άφησε πίσω του πάνω από 230 νεκρούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από έναν εφιάλτη για να βρουν ένα βάρβαρο τέλος στα νερά της Μεσογείου.

Ένας παρόμοιος τίτλος θα μπορούσε να έχει τυπωθεί πολλές φορές όμως και στις ελληνικές εφημερίδες. Θα μπορούσε να έχει αποτυπωθεί σε μια ταμπέλα στη Σάμο, τη Λέσβο ή την Κώ. Εκεί που μέσα σε μόλις έναν χρόνο 136 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο, προσπαθώντας με μικρές βάρκες να φτάσουν στην Ευρώπη. Και αυτοί είναι μόνο οι άνθρωποι  που βρέθηκαν από τις αρχές.

31 Ιουλίου 2012
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κοντά στα παράλια της Τουρκίας όταν προσπάθησαν να φτάσουν στην Ελλάδα.


6 Σεπτεμβρίου 2012
61 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 28 παιδιά και τρία βρέφη έχασαν τη ζωή τους 50 μόλις μέτρα απο τη Σάμο, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βράχο και βυθίστηκε. Ήταν πρόσφυγες απο την Συρία, τη Παλαιστίνη και το Ιράκ. Τα πτώματα τους ξεβράζονταν για μέρες στις ακτές του νησιού.



16 Δεκεμβρίου 2012
21 πρόσφυγες απο το Αφγανιστάν πεθαίνουν ανοιχτά της Λέσβου μετά απο ναυάγιο. Μόλις ένας άνθρωπος διασώθηκε απο τις λιμενικές αρχές.
  
27 Ιουλίου 2013 
6 Σύροι πρόσφυγες μεταξύ των οποίων δύο παιδιά χάνουν τη ζωή τους ανοιχτά της Κώ κοντά στην Ψέριμο.

1 Αυγούστου 2013
24 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ανοιχτά του Εζινε στα τουρκικά παράλια όταν ναυάγησε η βάρκα τους που είχε προορισμό τη Λέσβο. Ανασύρθηκαν ζωντανοί 12 άνθρωποι.
Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.