4.10.13

Δημιουργήθηκε ο αντιφασιστικός συντονισμός Κερατσινίου-Περάματος-Δραπετσώνας

Του Τάκη Γιαννόπουλου


Μετά από μια πολύ μαζική σύσκεψη που έγινε στις 3/10 στο Πνευματικό Κέντρο Α.Σαμαράκης στο Κερατσίνι δημιουργήθηκε ο αντιφασιστικός συντονισμός Κερατσινίου-Περάματος-Δραπετσώνας.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη είχε η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα από πολλούς φορείς και συλλογικότητες από την ευρύτερη περιοχή.

Η όλη συζήτηση ήταν ουσιαστική και μέσα σε συντροφικό κλίμα. Η δολοφονία του Π.Φύσσα ήταν φανερό ότι έχει κάνει το ζήτημα του συντονισμού και της ενότητας του αντιφασιστικού κινήματος πιο επιτακτικά από ποτέ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων (σωματείο Ζώνης, 5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ Κρατικού Νίκαιας, ΕΛΜΕ κ.α), κοινωνικές-τοπικές συλλογικότητες (Δίκτυο Αλληλεγγύης Κερατσινίου-Περάματος, Ανοικτή Συνέλευση Περάματος, Αυτόνομη Συνέλευση Κερατσινίου, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, ΚΕΕΡΦΑ, Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, Παμπειραικό Αντιφασιστικό Μέτωπο, Λαϊκή Αντίσταση, ενώσεις Γονέων κα) καθώς και πολιτικών συλλογικοτήτων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ κα).


Μερικά σημαντικά σημεία της σύσκεψης που κράτησε 3 ώρες ήταν:

Η τοποθέτηση του συνδικαλιστή της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος Τάκη Καραγιαννάκη που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: η Χρυσή Αυγή είχε ήδη μαζέψει 175 υπογραφές εργατών για τη δημιουργία φασιστικού σωματείου στη Ζώνη. Ότι έγινε σύσκεψη εργαζομένων για τη δημιουργία αντιφασιστικής ομάδας στο χώρο στην οποία συμμετείχε και ένας εργαζόμενος που δήλωνε ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής. Μετά τη σύσκεψη αρχικά είπε ότι επιμένει στις απόψεις του. Την επόμενη όμως μέρα σε επικοινωνία με τον Τ.Καραγιαννάκη του αποκάλυψε ότι δεν είχε κοιμηθεί όλο το βράδυ, σκεφτόταν την όλη συζήτηση, την δολοφονία του Φύσσα και ότι τελικά δεν θα ξαναψηφίσει Χρυσή Αυγή.

Η τοποθέτηση της Όλγας Κοσμοπούλου από την 5μελή του Νοσοκομείου της Νίκαιας που ενημέρωσε ότι δημιουργήθηκε αντιφασιστική πρωτοβουλία  στο Νοσοκομείο και ότι δεν θα ξαναεπιτρέψουν  ρατσιστικές αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες στο νοσοκομείο.

Οι τοποθετήσεις αγωνιστών από την Ανοικτή Συνέλευση Περάματος και της Πρωτοβουλίας πολιτών Περάματος ενάντια στο Φασισμό που μετέφεραν το κλίμα στους μαθητές της περιοχής όπου υπάρχει το φαινόμενο μαθητές αντί για καλημέρα να χαιρετούν ναζιστικά, να δημιουργούνται ομάδες τραμπούκων από μαθητές, να είναι γεμάτα τα σχολεία με φασιστικά συνθήματα, η Χρυσή Αυγή να ελέγχει 15μελή μαθητικά συμβούλια κοκ.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκπρόσωπος του αντιφασιστικού συντονισμού επιτροπών-συλλογικοτήτων-πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιά ώστε να υπάρχει συντονισμός σε ευρύτερο επίπεδο για τις επόμενες δράσεις.

Οι βασικές αποφάσεις της σύσκεψης ήταν:

- Σάββατο 12 Οκτώβρη αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Ηρώων στο Πέραμα

- Παρασκευή 18 Οκτώβρη, που συμπληρώνεται ένας μήνας από τη δολοφονία του Π.Φύσσα, συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει από το σημείο της δολοφονίας στην οδό Π.Τσαλδάρη.

- Κατάθεση στεφανιού την  Κυριακή 13 Οκτώβρη στην πλατεία Ευγενίας με αφορμή την επέτειο της μάχης της Ηλεκτρικής καθώς και δράσεις το διήμερο 27-28 Οκτώβρη στις μαθητικές παρελάσεις.

Γίνεται επίσης συνεννόηση για συμμετοχή στην πορεία που έχει προγραμματίσει ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά το Σάββατο 26 Οκτώβρη από την πλατεία Βικτωρίας προς τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (Α.Παντελεήμονας κτλ),Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.