29.10.13

Εκδήλωση στο Αχίλλειο: Εκφάνσεις και πρακτικές του νεοναζισμού: η περίπτωση της Χρυσής Αυγής

To τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνουν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον εκδήλωση με θέμα: «Εκφάνσεις και πρακτικές του νεοναζισμού: η περίπτωση της Χρυσής Αυγής». Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Κ. Γεωργούση, Οι Εκκαθαριστές. Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Κ. Γεωργούσης (σκηνοθέτης), Πολυμέρης Βόγλης (ιστορικός, ΙΑΚΑ), Ιωάννα Λαλιώτου (ιστορικός, ΙΑΚΑ).

Η ταινία ακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους καμπάνιας στην Αθήνα το 2012. Πρόκειται για την κινηματογράφηση μελών της Χρυσής Αυγής και υποψήφιων βουλευτών της, στο κέντρο της Αθήνας, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εκλογών του 2012. Η ταινία «Καθαριστές», διάρκειας 37 λεπτών, έχει ήδη προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και από το βρετανικό κανάλι Channel 4, ενώ έχει κερδίσει το ειδικό βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, τον Αύγουστο 2013. Επίσης τιμήθηκε με ειδική προβολή στο μουσείο του τρόμου των SS - «Τοπογραφία του Τρόμου», στο Βερολίνο.


Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου της Μεγάλης Βρετανίας (NFTS), καταγράφει στην κάμερά του αυτά που παρατηρεί. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι στο Channel 4 (το οποίο πρόβαλε λίγα λεπτά του ντοκιμαντέρ προκαλώντας διεθνή σάλο) δεν χρειάστηκε ο ίδιος να ωθήσει τους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής να κάνουν κάτι. Η συμπεριφορά που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, είναι και η συνηθισμένη τους συμπεριφορά. Οι ίδιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα που τους κινηματογραφούσε, ήταν μάλιστα περήφανοι που η Ευρώπη, μέσα από τα γυρίσματα, θα μάθαινε για την ύπαρξή τους και τις ιδέες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.