23.10.13

ΚΚΕ Βόλου: λάσπη και οχετός από ψέματα ενάντια στην Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας

Μια αναγκαία απάντηση, στην υπεράσπιση της αλήθειας

Του Νίκου Κανελλή
Η ανακοίνωση που μοίρασε στην πλατεία Ελευθερίας το ΚΚΕ Βόλου το Σάββατο 19/10, και δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο την Κυριακή 20/10, αποτελεί ένα «μνημείο» ψευδολογίας και λάσπης.

Ο πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα σε αριστερές δυνάμεις συχνά απογοητεύει πολύ κόσμο που ψάχνει εναγωνίως την ελπίδα στην Αριστερά. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε αφού η ηγεσία του ΚΚΕ στο Βόλο έχει εκτοξεύσει απερίγραπτα ψέματα ενάντια στην Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας (ΑΚΜ) το «Ξεκίνημα» και όλη την υπόλοιπη Αριστερά.

Να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ αποφάσισε να εξαπολύσει αυτή την επίθεση την ημέρα της επετείου της απελευθέρωσης του Βόλου από τους Γερμανούς Ναζί το 1994, την ημέρα δηλαδή που επέλεξαν τέσσερις αντιφασιστικές επιτροπές/κινήσεις2 από τη Θεσσαλία για να καλέσουν σε κοινό πανθεσσαλικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο και στη συνέχεια στην πρώτη σύσκεψη αντιφασιστικού συντονισμού σε επίπεδο Θεσσαλίας!

Αντί το ΚΚΕ να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια, αποφάσισε να επιτεθεί με πρωτοφανή ψέματα ενάντια σε όλη την υπόλοιπη Αριστερά! Την απάντηση βέβαια την έδωσε ο ίδιος ο κόσμος καθώς η πανθεσσαλική αντιφασιστική συγκέντρωση είχε δεκαπλάσια μαζικότητα από αυτή του ΚΚΕ.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Οι κατηγορίες και τα ψέματα της ανακοίνωσης του ΚΚΕ

Οι κατηγορίες του ΚΚΕ ενάντια στην ΑΚΜ περιλαμβάνουν λίγο πολύ τα πάντα!

Σύμφωνα με το ΚΚΕ,

η ΑΚΜ είναι ένα «ευκαιριακό μόρφωμα, ένα μασκάρεμα της κεντροαριστεράς» που «εμφανίστηκε τις τελευταίες βδομάδες». Την έστησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Ξεκίνημα που τα προηγούμενα χρόνια «έκαναν τσιμουδιά για το φασισμό» και μάλιστα «γίνονταν νεροκουβαλητές του» και «έδωσαν πλήρη κάλυψη στο θέριεμα της ΧΑ στις πλατείες των “αγανακτισμένων”».

Σύμφωνα πάντα με το ΚΚΕ,

στην ΑΚΜ συμμετέχουν «ομάδες που έχουν την ίδια αντικομμουνιστική υστερία με τη ΧΑ» και έχουν «πρωτοστατήσει σε επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ» όπως «στις αρχές Σεπτέμβρη έξω από το Δημαρχείο που φώναζαν ”ΚΚΕ το κόμμα σου χαφιέ”». Επιπλέον η ΑΚΜ δεν λεει κουβέντα για τους «εφοπλιστές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο που μακρύ τους χέρι είναι η ΧΑ» και φυσικά όλα αυτά έχουν στόχο να έρθει μια «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος,

η ΑΚΜ θέλει να «αποδυναμώσει και τα συνδικάτα» ώστε να μείνει «ανέγγιχτη η μήτρα που γεννά το φασισμό» ενώ, όπως μαθαίνουμε, πάντα από το ΚΚΕ, στην ΑΚΜ «συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ»!

Δύσκολα θα μπορούσαν να χωρέσουν περισσότερα ψέματα σε μια μόνο ανακοίνωση! Η μόνη αλήθεια είναι ότι στην ΑΚΜ συμμετέχουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Ξεκινήματος άλλων αριστερών οργανώσεων καθώς και πάρα πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές.

Από την ίδρυση της ΑΚΜ αποκλείστηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Εμείς επιστρέφουμε το ερώτημα προς την ηγεσία του ΚΚΕ, γιατί αρνείται το ΚΚΕ σε συμμετέχει σε ένα τέτοιο ευρύ μέτωπο μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του κινήματος;

Πως εξυπηρετεί αυτή η διάσπαση το μαζικό κίνημα; Πως συνάδει ο απομονωτισμός με τον διακηρυγμένο στόχο του ΚΚΕ για «Λαϊκή Συμμαχία»; Πως εννοεί το ΚΚΕ αυτή τη λαϊκή συμμαχία, σαν μια συμμαχία με τον εαυτό του;. Ρητορικά ίσως ερωτήματα. Ας απαντήσουμε τώρα σε μερικές από τις συκοφαντίες.

Ποιοι είναι οι «όψιμοι» αντιφασίστες

Καταρχήν η ΑΚΜ δεν φύτρωσε τις τελευταίες βδομάδες αλλά υπάρχει και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Μέσα σε αυτή τη χρονιά διοργάνωσε και συμμετείχε σε πάρα πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις, μοίρασε χιλιάδες προκηρύξεις, οργάνωσε δράσεις αλληλεγγύης1, κάλεσε και συμμετείχε σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις, εξέδωσε δεκάδες δελτία τύπου και γενικά ανέπτυξε αντιφασιστική δράση την οποία το ΚΚΕ δεν προσεγγίζει ούτε στο ελάχιστο. Μια επίσκεψη στο antinazi-magnesia.blogspot.gr θα αρκούσε για να πείσει όποιον ξέρει να διαβάζει.

Επίσης το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι το «Ξεκίνημα» είναι μια οργάνωση που αναπτύσσει συστηματική αντιφασιστική δράση εδώ και 20 χρόνια μέσα από την YRE αρχικά και από το Antinazi Zone (http://antinazizone.blogspot.gr/) την τελευταία περίοδο! Το «Ξ» μάλιστα ήταν ίσως η μόνη αριστερή οργάνωση που κυκλοφόρησε ειδική προκήρυξη ενάντια στη ΧΑ πριν τις εκλογές του Μάη του 20122.

Από την πλευρά μας ρωτάμε την ηγεσία του ΚΚΕ Βόλου: που ήταν το ΚΚΕ στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις στις 8 Ιουνίου του 2012 όταν όλη η υπόλοιπη αριστερά διαδήλωνε ενάντια στον Κασιδιάρη που μια μέρα πριν είχε χαστουκίσει την Κανέλλη στον Αντένα; Πού ήταν το ΚΚΕ όταν στις αρχές Οκτώβρη μια διαδήλωση (με πρωτοβουλία του α/α χώρου) με πάνω από 1000 άτομα έδινε απάντηση στην πρώτη εκδήλωση της ΧΑ στα γραφεία της στο Βόλο; Πού ήταν το ΚΚΕ στις 21 Δεκέμβρη του 2012 όταν διαδηλώναμε ενάντια στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της ΧΑ στο Βόλο με πρόσχημα τη διανομή τροφίμων στη παραλία; Που ήταν το ΚΚΕ στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί στην παραλία του Βόλου τα 7 τελευταία χρόνια; Που ήταν το ΚΚΕ όταν διαδηλώναμε ενάντια στη δημόσια ομιλία του Ηλιόπουλου στην Αργαλαστή3;

Το ΚΚΕ όχι μόνο ήταν άφαντο από το αντιφασιστικό κίνημα αλλά στις 19/02/2012 έφτασε στο σημείο να δώσει βήμα στον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο να απευθυνθούν στους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας μέσα στο ίδιο το κατειλημμένο εργοστάσιο δίπλα, δίπλα με τον Σιφωνιό, πρόεδρο των χαλυβουργών και στελέχος του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ 4. Ας αφήσει λοιπόν την αλαζονεία του η ηγεσία του ΚΚΕ γιατί οι ίδιες της οι πράξεις αναιρούνε τα παχιά της λόγια.

Χρυσαυγίτικη αντικομμουνιστική υστερία;

Επόμενο σημείο που πρέπει να ξεκαθαριστεί. Η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, το Ξεκίνημα, η υπόλοιπη Αριστερά αλλά και ο α/α χώρος, έχουν σταθεί αλληλέγγυοι5 σε όλες τις περιπτώσεις που μέλη ή στελέχη του ΚΚΕ δέχτηκαν επιθέσεις από Χρυσαυγίτες!  

Το Ξεκίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλές άλλες οργανώσεις της αριστεράς έχουν δεχτεί δεκάδες επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της ΧΑ. Αυτές βέβαια οι επιθέσεις πέρασαν απαρατήρητες από το ΚΚΕ! Παρόλα αυτά η ΑΚΜ και το Ξ έχουν καλέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ να πάρει μέρος σε ένα ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο.

Όσο για τα «αντικομουνιστικά συνθήματα» που ακούστηκαν σε «συγκέντρωση της ΑΚΜ το Σεπτέμβρη» είναι ανύπαρκτα περιστατικά που τα γέννησαν οι «εγκέφαλοι» στην ηγεσία του ΚΚΕ, καθώς η ΑΚΜ δεν έκανε καμία συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο το Σεπτέμβρη!

Η ταύτιση από την ηγεσία του ΚΚΕ των αντιφασιστικών δυνάμεων με τη Χρυσή Αυγή ξεπερνά κάθε όριο ψευτιάς και χυδαιότητας!  

Όσο για τις πλατείες των Αγανακτισμένων6 είναι εξοργιστικό ότι η ηγεσία του ΚΚΕ αναπαράγει την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δηλαδή το αντικυβερνητικό αυτό κίνημα που παραλίγο να ανατρέψει την κυβέρνηση του Παπανδρέου είναι αυτό που ευθύνεται για την άνοδο των φασιστών... έλεος!  

Αυταπάτες για τις αιτίες γέννησης του φασισμού και συνεργασία με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;

Η ΑΚΜ και φυσικά το Ξεκίνημα που συμμετέχει σε αυτήν έχουν εξηγήσει από την πρώτη στιγμή ότι ο φασισμός γεννιέται μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκει έδαφος στη φτώχεια και την ανεργία που είναι αποτελέσματα της κρίσης, στηρίζεται από τμήματα του κεφαλαίου για να παίζει το ρόλο του μπράβου του συστήματος και ειδικά των εφοπλιστών. Γι’ αυτό, έχουμε εξηγήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντιφασιστικό μέτωπο με τους πολιτικούς εκπροσώπους του συστήματος (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ) αλλά πως οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν τους φασίστες.

Στην ιδρυτική της προκήρυξη7 η ΑΚΜ έγραφε συγκεκριμένα:

«Οι μόνοι που δεν χωράνε (στο αντιφασιστικό μέτωπο) είναι τα τσιράκια του κατεστημένου -οι Πρετεντέρηδες, οι Πάγκαλοι, οι Βενιζέλοι, οι Κουβέληδες, οι Σαμαράδες και οι όμοιοί τους στον τόπο μας».

Μάλιστα η ΑΚΜ απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε εργατικά σωματεία για να συμμετέχουν και να στηρίξουν την πανθεσσαλική αντιφασιστική κινητοποίηση στις 19/108. Κάποια σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Το ερώτημα είναι γιατί οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ δεν στήριξαν αυτή την πρόταση στα σωματεία που οι ίδιοι συμμετέχουν;

Το αντιφασιστικό κίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της αριστεράς

Κατά τη γνώμη μας στο αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να έχουν θέση όλες οι οργανώσεις του μαζικού εργατικού - λαϊκού κινήματος. Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι κοκ αλλά και πολιτικές οργανώσεις/ κόμματα της αριστεράς. Θέση πρέπει να έχει και κάθε εργαζόμενος, νέος, άνεργος κοκ με δημοκρατικές απόψεις, που θέλει να αντιπαλέψει το φασισμό, ανεξάρτητα του ψηφίζει στις εκλογές.

Αυτό το «ενιαίο εργατικό μέτωπο» δεν είναι μια καινούρια ανακάλυψη. Αν η ηγεσία του ΚΚΕ θέλει να ανακαλύψει από πού προέρχεται ας διαβάσει τα γραπτά του Λένιν και τις αποφάσεις των συνεδρίων της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1920 και 1921… Ας διαβάσουν ακόμα τον «Αριστερισμό» του Λένιν όπου εξηγεί την ανάγκη των συνεργασιών της Αριστεράς, σε εκλογικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένου.

Σε μια τέτοια συνεργασία είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε όλα! Αν αυτό ίσχυε θα ήμασταν στο ίδιο κόμμα όχι σε ένα κοινό μέτωπο. Υπάρχει όμως συμφωνία στο ποιος είναι ο αντίπαλος (φασισμός, κυβέρνηση, κεφάλαιο) και στις μεθόδους πάλης (το μαζικό κίνημα).

Τα υπόλοιπα (πολιτικά, ιδεολογικά κλπ) ζητήματα είναι προς συζήτηση ανάμεσα σε όσους (άτομα ή κόμματα) συμμετέχουν σε ένα αντιφασιστικό μέτωπο. Άλλοι θέλουν την ανατροπή του καπιταλισμού (όπως το «Ξ») άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας πιο ανθρώπινος καπιταλισμός (όπως η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ) και άλλοι, πολλοί άλλοι, διαμορφώνουν και ολοκληρώνουν τις απόψεις τους στην πορεία των αγώνων του κινήματος.

Με την ακραία διασπαστική τακτική της η ηγεσία του ΚΚΕ «καταφέρνει» τα εξής: απογοητεύει έναν ευρύτερο κόσμο που θέλει τη συνεργασία της Αριστεράς ώστε για να προχωρήσει το κίνημα, με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνει το ίδιο το αντιφασιστικό κίνημα και, επιπλέον αποδυναμώνει και τις δυνάμεις εκείνες που παλεύουν για την επανάσταση και το σοσιαλισμό και έτσι επιτρέπει την ενίσχυση των ρεφορμιστικών δυνάμεων τις οποίες κατά τα άλλα υποτίθεται πως πολεμάει.

Το αποτέλεσμα αυτής της απερίγραπτης τακτικής είναι εμφανές: το ΚΚΕ έχασε τις μισές του εκλογικές δυνάμεις ανάμεσα στο Μάη και τον Ιούνη του 2012 και καθημερινά συρρικνώνει την επιρροή του! Όμως η ηγεσία του αρνείται να βγάλει συμπεράσματα! Είμαστε βέβαιοι ότι το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του ΚΚΕ διαφωνεί πλήρως με την αδιέξοδη αυτή τακτική! Ελπίζουμε πως θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιβάλει στην ηγεσία του κόμματος τις απαραίτητες αλλαγές, για το καλό της Αριστεράς και του κινήματος συνολικά.    
_________
Σημειώσεις
1.       Για αρκετούς μήνες η ΑΚΜ μάζευε τρόφιμα έξω από σούπερ μάρκετ τα οποία στη συνέχεια τα διοχέτευε σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Δείτε εδώ την προκήρυξη της ΑΚΜ antinazi-magnesia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_30.html
2.       www.xekinima.org/arthra/view/article/ekloges-2012-oi-neonazi-apeiloyn-na-mpoyn-stin-boyli-na/
3.       Για τον απολογισμό της αντιφασιστικής αυτής συγκέντρωσης δείτε και το antinazizone.blogspot.gr/2013/05/blog-post_2586.html
4.       Δείτε εδώ www.xekinima.org/arthra/view/article/anatrixiastiko-to-pamekke-kalosorizei-tin-xrysi-aygi/
5.       Δείτε σχετικές ανακοινώσεις εδώ antinazi-magnesia.blogspot.gr/2013/09/blog-post_14.html και εδώ www.xekinima.org/arthra/view/article/i-epithesi-ton-xrysaygiton-se-meli-toy-kke-sto-perama-ap/
6.       Δείτε εδώ τι έλεγε τότε το Ξεκίνημα: www.xekinima.org/arthra/view/article/ora-na-feygoyn-oloi-stis-plateies-oloi-stoys-dromoys/και www.xekinima.org/arthra/view/article/nea-mprosoyra-toy-ks-gia-to-kinima-ton-aganaktismenon/
7.       Διαβάστε την ολόκληρη εδώ: antinazi-magnesia.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html. Διαβάστε και την τελευταία προκήρυξη της ΑΚΜ μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα antinazi-magnesia.blogspot.gr/2013/09/blog-post_21.html
8.       Δείτε το κάλεσμα εδώ: antinazi-magnesia.blogspot.gr/2013/10/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.