31.10.13

Πετυχημένη αντιφασιστική εκδήλωση την Τετάρτη 30/10 στο ΤΡΙΑΝΟΝ





Ρεπορτάζ του Αntinazi zone
 
Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 30/10 στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ της οδού Κοδριγκτώνος.
Την συνδιοργάνωσαν-στήριξαν η Κίνηση Κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, η Δομή Αλληλεγγύης το «Μυρμήγκι», το  Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και οι ΕΛΜΕ της περιοχής – Α’ και Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε:
- Ομιλία για το “τότε”: Η Κατοχή του 1941-1944, το καθημερινό πρόσωπο του Φασισμού, η πείνα, οι συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού. Προβολή φωτογραφιών από το αρχείο του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Από την Ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη.
- Ομιλία για το “τώρα”: Νέες καθημερινές ανάγκες- παλιές πρακτικές (σ.σ. αλληλεγγύης) στην Αθήνα του 2013. Από την Ιστορικό Άννα Ματθαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- “Ο φασισμός στην ζωή μου” μαρτυρία της Λορέτας Μακόλεϋ , μετανάστριας από την Σιέρα –Λεόνε.
- Θεατρική παράσταση “Ο Σπιούνος” του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τους μαθητές του 8ου γυμνασίου Αθήνας.
- “Ο πόλεμος των καρτούν” - Προβολή κινουμένων σχεδίων για τον φασισμό, τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο  και το έπος της Αλβανίας.
- Ενδιάμεσα, ένα συγκρότημα μαθητών από τη Νίκαια τραγούδησε τραγούδια των Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Αγγελάκα, κ.α.
Οι πάνω από 200 θεατές σε ένα κινηματογράφο πολύ κοντά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μαζί με την θεατρική παράσταση του Β. Θεοδωρόπουλου στις 20/10 και την αντιφασιστική πορεία στις 26/10, δίνουν ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: η περιοχή αλλάζει σελίδα.
Ακολουθούν δηλώσεις της Μαρίας Τοπαλιά, μέλος της Κίνησης Κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, σχετικά με την εκδήλωση:
“…Καταλήξαμε σε αυτή την εκδήλωση γιατί θεωρούσαμε ότι πρέπει να κάνουμε μια εναλλακτική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου εδώ στην περιοχή μας, μια εκδήλωση που να τονίσει κάποια άλλα στοιχεία από τα συνηθισμένα των επετειακών εκδηλώσεων που όλοι ξέρουμε.
Νομίζω ότι τα καταφέραμε… Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού μέσα από την πείνα και τα όσα πέρασε ο ελληνικός λαός τότε, και παράλληλα να το τι γίνεται σήμερα, γιατί πολλά αυτά είναι αντίστοιχα με την ζωή στην εποχή μας.
Ήταν μια πρώτη προσπάθεια να συνεργαστούμε… Είναι ένα βήμα θετικό και νομίζουμε ότι θα έχει συνέχεια γιατί χρειάζεται να έχουμε τέτοια μέτωπα εδώ σ’ αυτήν την περιοχή. Ιδιαίτερα γιατί εμείς στην περιοχή έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με το φασισμό, όπως επίσης και με τη φτώχεια- με την κρίση έχουμε χτυπηθεί περισσότερο απ’ όλες τις περιοχές της Αθήνας. Επίσης στην περιοχή έχουμε και πολλούς μετανάστες, οι οποίοι κι αυτοί έχουν πάρα πολλά προβλήματα – η κρίση τους έχει χτυπήσει διπλά.
Όλοι μαζί εδώ πρέπει να καταφέρουμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη, με κατανόηση, αναδεικνύοντας τους πραγματικούς “εχθρούς”. Για εμάς ο πραγματικός εχθρός είναι ο φασισμός, οι ιδέες του, τα κηρύγματά του και η επιρροή που μπορεί να ασκήσει πάνω στον κόσμο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.