22.10.13

Ένας χρόνος Αντιφασιστική Επιτροπή Φαλήρου


Νέα συνάντηση της Αντιφασιστικής Επιτροπής Γειτονιάς:
Πότε; Τετάρτη 23/10
Τι ώρα; Στις 18:00.
Πού; Στην ταβέρνα Κερβάν (Περδίκα 11- Ευζώνων).

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, τον Οκτώβρη 2012, μια ομάδα πολιτών από τις γειτονιές του Φαλήρου, συναντήθηκε για να συζητήσει τα προβλήματα της ρατσιστικής βίας και της ανόδου του φασισμού στην περιοχή μας.

Από αυτήν την συνάντηση γεννήθηκε η Αντιφασιστική Επιτροπή Φαλήρου που έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αναχαίτιση της ρατσιστικής βίας και την οργάνωση της γειτονιάς απέναντι στην φασιστική απειλή που αναπτύσσονταν.   

Η ναζιστική πρόκληση στην ταβέρνα Κερβάν, όπου κάποιοι ζωγράφισαν με σπρέι μία σβάστικα και την απειλή ότι «έρχονται», ήταν πολύ σημαντική για εμάς. Όμως, δε θα μας φόβισαν. Μας πείσμωσαν! Η δικιά μας απάντηση στις απειλές και τις προκλήσεις των νεοναζί είναι οι εξωστρεφείς κινήσεις ενημέρωσης και αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας.

«Λαέ, θυμήσου, ο λόγος που πεινάς δεν είναι ο μετανάστης, αλλά ο Σαμαράς»


Η άποψη ότι «για όλα φταίνε οι μετανάστες», θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος, εάν δεν δείχναμε στη γειτονιά ότι η κρίση δεν έχει φυλετικά χαρακτηριστικά αλλά χτυπάει τους πάντες ανεξαιρέτως. Εξάλλου, το «διαίρει και βασίλευε» είναι πάγια τακτική όσων κυβερνούν. Κι η Χρυσή Αυγή βοηθάει σ’ αυτή τη λογική. Προσπαθεί να στρέψει την οργή μας στους μετανάστες, όταν για την ανεργία και τις απολύσεις ευθύνονται τα Μνημόνια, οι τραπεζίτες κι οι κυβερνήσεις τους. Γι’ αυτό τον λόγο, οργανώσαμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και προσφοράς στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

«Αλληλεγγύη ενάντια στην κρίση! Ο φασισμός ποτέ δεν ήταν λύση!».


Οι «Μέρες Κοινωνικής Αλληλεγγύης» όπως καθιερώθηκαν, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίον του Άρεως (πάρκο της ΕΡΤ-3) και αποτελούνταν από «παζάρι παραγωγών χωρίς μεσάζοντες», συλλογή τροφίμων και ρούχων που συλλέγονταν για όσους έχουν ανάγκη καθώς και «συλλογική κουζίνα» με προσφορά φαγητού.

Σε κάθε τέτοια εκδήλωση ενημερώναμε τους επισκέπτες για την δράση μας και για θέματα της επικαιρότητας που αφορούσαν τη γειτονιά και τον κοινωνικό περίγυρο.

Η στόχευση μας στην επικίνδυνη δράση της Χρυσής Αυγής, ήταν αυτονόητη εφόσον βλέπαμε τον φόβο της εξάπλωσης της και στην περιοχή μας. Θα ήταν αδιανόητο να δεχτούμε την εγκατάσταση της νεοναζιστικής αυτής συμμορίας στην γειτονιά μας, γι’ αυτό και κάναμε μια διαρκή εκστρατεία για να αφυπνίσουμε τους συμπολίτες μας απέναντι στον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής. Χαιρόμαστε για την καταδίκη μελών της Χρυσής Αυγής αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε όσο υπάρχουν- έστω και αποδυναμωμένες- τέτοιες οργανώσεις που καλλιεργούν το ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.

Αντιφασισμός είναι…


Εκτός από την στόχευση μας στην Χρυσή Αυγή, σε κάθε εκδήλωση αναδείξαμε θέματα επίκαιρα όπως η αναγκαιότητα για ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστώνη προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των εργατικών δικαιωμάτων που δοκιμάστηκαν στη Μανωλάδα για μια ακόμα φορά, η αλληλεγγύη στα παζάρια χωρίς μεσάζοντες, τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στην LGBT κοινότητα. Για το τελευταίο, οργανώσαμε ξεχωριστή εκδήλωση σε αίθουσα στο Δημαρχείο όπου αναδείξαμε προβληματισμούς σχετικά με την ομοφυλοφοβία και με την βία που ασκείται από την Χρυσή Αυγή σε άτομα της LGBT κοινότητας.

Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας και η οργάνωση του στην Επιτροπή, μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για την θετική ανταπόκριση και την επιτυχία των εκδηλώσεων που διοργανώσαμε.Η μαζική συμμετοχή είναι αυτή που μπορεί να εξαφανίσει μια και καλή τις φασιστικές οργανώσεις. Δεν πιστεύουμε ότι θα βάλουν τέλος στους νεοναζί οι κυβερνήσεις που υιοθετούν μέρος από τις προτάσεις της Χρυσής Αυγής (βλ καταστολή, στρατόπεδα συγκέντρωσης), τα ΜΜΕ τύπου «Πρώτο Θέμα» που παρουσίαζαν σαν «προσκόπους» τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τους εφοπλιστές, που χρηματοδοτούσαν τις δράσεις τους.

Συνεχίζουμε!


Ένα χρόνο μετά από την δημιουργία της Επιτροπής μας, συνεχίζουμε βασισμένοι στην εμπειρία και στη δυναμική που μας προσφέρει η συμμετοχή της γειτονιάς για να καταφέρουμε την εκρίζωση του ρατσισμού και την αποτροπή εμφάνισης φασιστικών κρουσμάτων στην περιοχή μας και σας καλούμε να έρθετε μαζί μας γιατί:

«Μόνο ενωμένοι μπορούμε!»

Αντιφασιστική Επιτροπή Γειτονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.