30.10.13

Στον Άγιο Παντελεήμονα γυρίζουμε σελίδα

Του Γιώργου Λυγουριώτη


Το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις στην Αθήνα. Η μια από την πλατεία Βικτωρίας προς την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και η δεύτερη με κατεύθυνση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο σταθμό Λαρίσης.

Στον αρχικό σχεδιασμό του αντιφασιστικού συντονισμού υπήρχε μόνο η διαδήλωση προς τον Α.Παντελεήμονα και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων πάνω στην πλατεία ώστε να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας στην περιοχή. Παράλληλα μοιράσαμε και ένα ανοικτό γράμμα για τους κατοίκους του Α.Παντελεήμονα ακριβώς πάνω σε αυτή τη λογική.

Ωστόσο 5 μέρες πριν την πορεία η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε δική της συγκέντρωση το απόγευμα της ίδιας μέρας στο σταθμό Λαρίσης. Εκτιμήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να αφήσουμε αναπάντητη την πρώτη δημόσια συγκέντρωση των φασιστών μετά τις συλλήψεις και την προσπάθειά τους για ανασυγκρότηση. Έτσι προέκυψαν οι 2 διαφορετικές διαδηλώσεις την ίδια μέρα.


Η διαδήλωση προς τον Άγιο Παντελεήμονα

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών, πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά μαζί με φορείς και συλλογικότητες της περιοχής , συνδιοργάνωσε μια δυναμική διαδήλωση, με παλμό αλλά  και μια αίσθηση γιορτής.

Ήταν η πρώτη αντιφασιστική διαδήλωση στην πλατεία μετά το 2009.

Στις 12 το μεσημέρι, 1500 άτομα ( κάποια ΜΜΕ έκαναν λόγο για 2000) πορεύτηκαν από την πλατεία Βικτωρίας προς την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου μπροστά στα σκαλιά της εκκλησίας,  οργανώθηκαν καλλιτεχνικά δρώμενα με κρουστά από το Κέντρο Αφρικάνικου Πολιτισμού ANASA, θεατρική παράσταση «τα πάθη του Μαγιακόφσκι» από ηθοποιούς της σχολής Βεάκη σε σκηνοθεσία Α.Κεφαλά και συναυλία με αντιφασιστικά τραγούδια με τον Λεωνίδα Μαριδάκη.

Το σημαντικό είναι ότι αναπτύσσονται αντιφασιστικές δράσεις πάνω στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, όπως η πολύ πετυχημένη παιδική παράσταση του θεάτρου του Ν.Κόσμου του σκηνοθέτη Β. Θεοδωρόπουλου που έγινε στις 20/10 με 600 άτομα, που στόχο έχουν να σπάσει το μίσος της ξενοφοβίας και να κατανοήσουν οι κάτοικοι της περιοχής, ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, είναι ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών.

Η διαδήλωση προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Στις 3.30μμ στην πλατεία Βικτωρίας,  ήταν το δεύτερο αντιφασιστικό ραντεβού, που καλούσε επίσης ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών, πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά, για να δώσει μια απάντηση στην πρώτη δημόσια συγκέντρωση των χρυσαυγιτών, μετά τις συλλήψεις των στελεχών της.

Η πορεία είχε 700 άτομα και κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο σταθμό Λαρίσης.
Αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρατεταγμένες μετά την πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και η διαδήλωση παρέμεινε εκεί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η στάση της ΚΕΕΡΦΑ

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την στάση της ΚΕΕΡΦΑ (μετωπικό σχήμα του ΣΕΚ). Για άλλη μια φορά προσπάθησε να καπελώσει την πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, μπαίνοντας από διαφορετικό δρόμο στην κεφαλή της πορείας και αρνούμενο να πάμε όλοι μαζί πίσω από το κοινό πανό του αντιφασιστικού συντονισμού.
Το ίδιο είχε συμβεί και στην αντιφασιστική πορεία, στις 25/9 προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λ. Μεσογείων όπου 100 άτομα του ΣΕΚ ήθελαν να καπελώσουν μια διαδήλωση 20.000!!

Αυτό που τελικά έγινε ήταν το ΚΕΕΡΦΑ να μείνει μόνο του πρώτα στον Α.Παντελεήμονα όπου καλούσε σε δική του συγκέντρωση και μετά στην πορεία προς τον σταθμό Λαρίσης. Ούτε καν οι υπόλοιπες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν το ακολούθησαν. Και με 100 άτομα στο μπλοκ του ήθελε να πάει να σπάσει την συγκέντρωση των νεοναζί. Πρόκειται για τυχοδιωκτισμό και σεκταρισμό πρώτου μεγέθους.

Είναι δικαίωμα του ΚΕΕΡΦΑ να κάνει τις επιλογές του και να μην συμμετέχει στον αντιφασιστικό συντονισμό Αθήνας-Πειραιά, που συμμετέχουν δυνάμεις σχεδόν από όλη την υπόλοιπη αριστερά -πλην του ΚΚΕ- και ένα τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Δεν είναι δικαιώμά του όμως να θέλει με το έτσι θέλω και με μικροκομματικά κόλπα να καπελώνει αντιφασιστικές πορείες και κινήματα.

Η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

Οι χρυσαυγίτες στην δική τους συγκέντρωση μάζεψαν μετά βίας 700-800 άτομα από όλη την Ελλάδα! Οι ίδιοι μιλούν για 10.000 αλλά όποιος δει τα πλάνα και τα βίντεο καταλαβαίνει. Το κόμμα των 426.000 ψηφοφόρων και της τρίτης θέσης στις δημοσκοπήσεις και ενώ έχουν συλλάβει την ηγεσία του, καταφέρνει να μαζέψει από όλη την Ελλάδα ουσιαστικά τους έμμισθους υπαλλήλους του στο κόμμα και στη βουλή και ένα κομμάτι κόσμου που έχει ξεγελάσει με τα συσσίτια και τα ρούχα μόνο για έλληνες.

Οι χρυσαυγίτες οργανωτικά είναι ακόμα αδύναμοι και αναντίστοιχοι με τα εκλογικά τους ποσοστά. Προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι μετά τις συλλήψεις και το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που προκάλεσε η δολοφονία του Π.Φύσσα. Είναι στο χέρι μας να μην το επιτρέψουμε!

Η επόμενη μέρα του αντιφασιστικού κινήματος

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μια πορεία και μια εκδήλωση σε περιοχές, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας που ήταν άβατο των χρυσαυγιτών, δεν αρκούν για να σβήσουν τους φασίστες.

Οι κάτοικοι, οι φορείς και οι συλλογικότητες των περιοχών αυτών, πρέπει να μπούμε μπροστά στη μάχη, με καθημερινές δράσεις, συστηματική δουλειά σε χώρους, με υπομονή και επιμονή για να  απομονώσουμε τους ναζί και να βρούμε κοινές λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.