10.9.13

Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Πέλλας για τη Χρυσή Αυγή

Προς τον Δήμαρχο Πέλλας
Κύριε Δήμαρχε Ασφαλώς γνωρίζετε τα αποτρόπαια χαρακτηριστικά του φασισμού και του ναζισμού καθώς και τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά της ανθρωπότητας οι φορείς τους: άρνηση της δημοκρατίας και αυταρχισμός, κατάργηση των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, απαγόρευση των κομμάτων και των συνδικάτων, παντοδυναμία των μυστικών υπηρεσιών και των πληροφοριοδοτών τους, ρατσισμός και εθνικισμός, αντικομμουνισμός και αντισημιτισμός, φυλετικοί νόμοι και προγράμματα ευθανασίας, βασανιστήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης, μιλιταρισμός και πόλεμος, εκατομμύρια νεκροί και τραυματίες, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές …

Προφανώς δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε σ’ εσάς τα δεινά που επέφερε στον ελληνικό λαό η τριπλή κατοχή της χώρας μας από της δυνάμεις του Άξονα: εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, τεράστιες υλικές ζημιές, πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, κατοχικό δάνειο στη Γερμανία, πείνα, μαύρη αγορά, συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εμπρησμοί, εκτελέσεις αμάχων, σφαγές στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα, την Κάνδανο, το Κομμένο, τη Βιάννο, τον Χορτιάτη, τα Ανώγεια, το Δοξάτο, τη Δράκεια, το Δομένικο και σε άλλες πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, μαζικές δολοφονίες κρατουμένων στο Χαϊδάρι , το σκοπευτήριο της Καισαριανής …
Και βέβαια θα επαναλάβουμε γνωστά σ’ εσάς ιστορικά γεγονότα, αν υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής, σε αντίθεση με την πλειονότητα του λαού μας που αντιστάθηκε στους κατακτητές, ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού συνεργάστηκε μαζί τους και πρόσφερε υπηρεσίες σ’ αυτούς, είτε στελεχώνοντας τις κατοχικές κυβερνήσεις και τα φιλογερμανικά φασιστικά κόμματα που λειτούργησαν αυτή την περίοδο είτε ενεργώντας ως καταδότες είτε επανδρώνοντας τα Τάγματα Ασφαλείας και άλλα ένοπλα παραστρατιωτικά σώματα (όπως του Γ. Πούλου και του Στ. Σκαπέρδα, που έδρασαν στην περιοχή μας), τα οποία οργανώθηκαν και εξοπλίστηκαν από τους Γερμανούς με κύριο στόχο την καταπολέμηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους ναζί και πρωτοστάτησαν στα εγκλήματά τους. 
Ως πρώτος πολίτης αυτής της πόλης, κ. Δήμαρχε, γνωρίζετε μάλλον καλύτερα από εμάς τα δραματικά γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 και των επόμενων ημερών, όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, με την καθοδήγηση του λοχία των SS Φριτς Σούμπερτ, και οι εγκληματικές συμμορίες των ντόπιων ένοπλων συνεργατών τους εκτέλεσαν 115 περίπου συμπατριώτες μας (μεταξύ αυτών και τον Δήμαρχο Γιαννιτσών Θωμά Μαγκριώτη), μετά από φρικτά βασανιστήρια και τρομοκρατία, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου παρέδωσαν ένα μέρος της πόλης στις φλόγες. Τα Γιαννιτσά προστέθηκαν έτσι στη σειρά των μαρτυρικών πόλεων της πατρίδας μας, που υπέστησαν τη θηριωδία του ναζισμού και τα εγκλήματα των συνεργατών των κατακτητών. 
Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε, κ. Δήμαρχε, πως συμφωνείτε ότι η «Χρυσή Αυγή» δεν είναι απλώς ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά:
- μια νεοναζιστική οργάνωση, που εχθρεύεται τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, μισεί την ελεύθερη σκέψη, ομνύει στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό, θεωρεί τον Χίτλερ «Μεγάλο Οραματιστή της Νέας Ευρώπης», μνημονεύει τον Ρούντολφ Ες ως ήρωα και οραματίζεται το 4ο Ράιχ, που θεοποιεί τον μιλιταρισμό, αντιγράφει τις μεθόδους των ναζί, υπερασπίζεται τη δράση των ταγμάτων ασφαλείας και προετοιμάζει νέα τάγματα εφόδου.
- μια σοβινιστική, ξενοφοβική και ρατσιστική οργάνωση, που διακηρύσσει την ανωτερότητα της λευκής φυλής, περιφρονεί τους άλλους λαούς, σπέρνει το μίσος για όσους έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, ξυλοκοπάει άνανδρα ανυπεράσπιστους μετανάστες και πρόσφυγες, υποστηρίζει τον αντισημιτισμό και κάθε λογής αντιεβραϊκή συνωμοσιολογία. 
Μετά τα παραπάνω, είναι φανερό ότι ένα τέτοιο κόμμα δεν έχει καμιά θέση στην εκδήλωση τιμής, που γίνεται κάθε χρόνο στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών. Αποτελεί προσβολή της μνήμης των δολοφονημένων από τους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους συμπολιτών μας και βεβήλωση της ιστορικής μνήμης η παρουσία στον τόπο αυτόν των αρνητών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του ολοκαυτώματος, των υμνητών του Χίτλερ και των νοσταλγών της δικτατορίας του Μεταξά και της χούντας του Παπαδόπουλου. Αποτελεί ύβρη η κατάθεση στεφάνου στα θύματα του φασισμού και του δωσιλογισμού από τους πολιτικούς απογόνους των ναζί και τους υπερασπιστές των ταγμάτων ασφαλείας. 
Γι’ αυτό και δεν πρέπει, κ. Δήμαρχε, σε καμιά περίπτωση να επαναληφθεί το περσινό πολιτικό και ηθικό ατόπημα της πρόσκλησης της «Χρυσής Αυγής» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Ομαδικού Τάφου ή εν πάση περιπτώσει της ανοχής της παρουσίας της και της κατάθεσης στεφάνου εκ μέρους της. Καμιά επίκληση του πρωτοκόλλου δεν δικαιολογεί μια τέτοια πρόσκληση ή συμμετοχή. Η ιστορική μνήμη πρέπει να προστατευθεί (και με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, διοργανώτριας της εκδήλωσης) από τους βεβηλωτές της και ο ιερός χώρος από την παρουσία τους. 
Οι νεοναζί πρέπει να νιώσουν ότι είναι ανεπιθύμητοι και να απομονωθούν πολιτικά και ηθικά. Πρέπει να καταλάβουν ότι όσο υπάρχουν αυτοί, θα υπάρχουμε κι εμείς, ολόκληρη η δημοκρατική κοινωνία, απέναντί τους και εναντίον τους.

1) Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών 2) Εργοστασιακό σωματείο εργαζομένων Ελληνικής Υφαντουργίας 3) Συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων πόλης και επαρχίας Γιαννιτσών 4) Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Γιαννιτσών και περιφέρειας 5) Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Πέλλας 6) Σωματείο εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας 7) Ένωση συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Γιαννιτσών και περιφέρειας 8)Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.