23.9.13

Πως να πολεμήσουμε το φασισμό;


Του Νίκου Κανελλή,

Η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Το τραγικό αυτό γεγονός έχει κάνει σαφές ότι ο φασιστικός κίνδυνος θα έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί εδώ και καιρό. Όμως δεν είναι αργά! Η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής δεν έχει καταφέρει ακόμη να μετατρέψει την εκλογική – δημοσκοπική ενίσχυσή της σε πολυπληθείς οργανωμένες δυνάμεις κρούσης. Για αυτό πληρώνει τραμπούκους όπως ο Γ. Ρουπακιάς, ο δολοφόνος του Π. Φύσσα. Όμως η ιστορία διδάσκει ότι αν δεν δράσουμε αποφασιστικά ο ναζισμός είναι έτοιμος για τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Το ζήτημα που τίθεται είναι πως να δράσουμε;

Καταρχήν είναι απαραίτητο να σταματήσει η υποτίμηση της φασιστικής απειλής από όλους και κυρίως από τις ηγεσίες της Αριστεράς (σε όλες της τις εκφράσεις). Επιπλέον πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε διασπαστική λογική. Είναι εντελώς απαραίτητο ένα «ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο» όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, των δημοκρατικών πολιτών αλλά και των κομματιών του αντιεξουσιαστικού χώρου που εντάσσουν τον εαυτό τους στο μαζικό κίνημα και όχι στο περιθώριο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ενωτικές αντιφασιστικές επιτροπές σε κάθε συνοικία του Βόλου και το συντονισμό των διαφορετικών αντιφασιστικών κινήσεων. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα είναι η ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης καθώς η Χρυσή Αυγή σπεκουλάρει πάνω στο θέμα. Η ΑΚΜ παλεύει σταθερά εδώ και ένα χρόνο πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Επίσης τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα μαθητικά συμβούλιο κοκ πρέπει να πάρουν σαφή θέση ενάντια στο φασισμό και τη Χρυσή Αυγή και να μην επιτρέψουν τις φασιστικές ιδέες να παρεισφρήσουν στις γραμμές τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η ουσία της φασιστικής ιδεολογίας είναι η διάλυση κάθε μορφής οργάνωσης των εργαζομένων (συνδικαλιστικής ή πολιτικής). Τέλος ο αγώνας ενάντια στο φασισμό πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για την ανατροπή του συστήματος που τον γεννά – και που τελικά τον χρειάζεται. Όσο οι πολιτικές κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ θα εξαθλιώνουν την κοινωνία δεν θα ξεμπερδέψουμε με το τέρας του ναζισμού.

Όλοι μας έχουμε χρέος να δράσουμε, τώρα! Πριν να είναι αργά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.