20.9.13

Για 2η συνεχόμενη μέρα μαζική αντιφασιστική πορεία στη Νίκαια

Της Μαρίας Καπαράκη

“Φονιάδες, αλήτες, Χρυσαυγίτες!”

Χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους της Νίκαιας την Πέμπτη 19/9, για 2η συνεχόμενη μέρα, για να διαδηλώσουν ενάντια στους τραμπούκους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Αν και λιγότερο μαζική από την μεγαλειώδη συγκέντρωση της Τετάρτης στο Κερατσίνι, η πορεία είχε παλμό, δυναμική, και σε αυτή συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου από οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κά), αντιρατσιστικές οργανώσεις, κόσμος από τον αναρχικό χώρο και ανένταχτοι αγωνιστές.

Η θρασυδειλία της Χρυσής Αυγής

Εδώ και καιρό ο γραμματέας της νεοναζιστικής συμμορίας Νίκος Μιχαλολιάκος είχε κανονίσει ομιλία στην περιοχή την Πέμπτη, στα τοπικά γραφεία της οργάνωσης. Ήδη από την Τετάρτη είχε κανονιστεί αντι-συγκέντρωση/ αντιφασιστική πορεία στην περιοχή, ως απάντηση στη μάζωξη των φασιστών.


Μετά τις εξαιρετικά μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα σε όλη την Ελλάδα την Τετάρτη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ομιλία του Μιχαλολιάκου αναβλήθηκε- όπως ήταν αναμενόμενο. Το κάλεσμα για την ομιλία είχε “κατέβει” από το σάιτ της Χρυσής Αυγής ήδη από την Τετάρτη το βράδυ. Όμως, επίσημη ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για την αναβολή της συγκέντρωσης βγήκε την Πέμπτη το απόγευμα, μόλις 2 ώρες πριν το κάλεσμα. Σύμφωνα με αυτήν η συγκέντρωση αναβλήθηκε “… για να μην δώσει (σ.σ.:η Χρυσή Αυγή) πάτημα σε όσες δυνάμεις επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και σε όσους εκμεταλλεύονται ένα τραγικό και καταδικαστέο συμβάν για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.”

Με λίγα λόγια οι Χρυσαυγίτες πάνε να μαζέψουν τα αμάζευτα! Από την πρώτη στιγμή έγινε ευθέως γνωστό ότι ο τραμπούκος δολοφόνος Γεώργιος Ρουπακιάς ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, κι ενώ οι Χρυσαυγίτες αποποιούνταν μανιασμένα οποιαδήποτε σχέση μαζί του, από χτες έχει “πλημμυρίσει” το διαδίκτυο από φωτογραφίες του σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις του ναζιστικού κόμματος, ακόμη και αγκαλιά με βουλευτές του!

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα θα ήταν τουλάχιστον προκλητική μια μάζωξη της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του φόνου, που οι ίδιοι διέπραξαν δυο μέρες πριν.
Για άλλη μια φορά η θρασυδειλία της Χρυσής Αυγής βγάζει μάτι! Στα στενά σοκάκια τις νύχτες- όταν αυτοί είναι 30 και οι άλλοι 5 – βγάζουν μαχαίρια και ρόπαλα για να επιβάλουν τη δύναμή τους. Και όταν είναι αντιμέτωποι με το μαζικό κίνημα αναβάλουν τις συγκεντρώσεις τους βρίσκοντας γελοίες δικαιολογίες!

ΜΑΤ φυλάτε τ’ αφεντικά σας!

Μπορεί η απουσία των Χρυσαυγιτών να ήταν εκκωφαντική στη σημερινή συγκέντρωση, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την αστυνομία. Κοντά στο σημείο της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και σε μια αρκετά μεγάλη ακτίνα, τα στενά ήταν πλημμυρισμένα από διμοιρίες των ΜΑΤ. Η αστυνομία φρόντισε για άλλη μια φορά να προστατεύσει με όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις τους πιστούς της φίλους. (για αρκετή ώρα μετά το τέλος της πορείας ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από περιοχή … )

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό… Η αγαστή συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο κρατάει χρόνια. Από την Πέμπτη το πρωί δημοσιεύτηκαν δεκάδες φωτογραφίες από “ομάδες αγανακτισμένων” (… μήπως Χρυσαυγίτες;) που με την κάλυψη της αστυνομίας πετούσαν πέτρες στους διαδηλωτές στο Κερατσίνι την Τετάρτη το βράδυ.

Ελπιδοφόρα η ενότητα του κινήματος

Η παρουσία όλου του φάσματος της αριστεράς και του αντιφασιστικού χώρου στις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ώρων είναι ένα στοιχείο εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Ειδικά η παρουσία του ΚΚΕ, το οποίο μέχρι πρόσφατα αρνούταν οποιοδήποτε ενωτικό κάλεσμα για αντιφασιστική δράση- παρότι τα μέλη του έχουν πέσει πολλάκις θύματα της φασιστικής βίας (με πιο πρόσφατο το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στη Νίκαια).

Η ενότητα και η μαζικότητα του αντιφασιστικού κινήματος, τόσο στις γειτονιές και τους χώρους, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, είναι στοιχεία παραπάνω από αναγκαία, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φασισμό.

Πιο κρίσιμος από ποτέ ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας

Οι χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του Παύλου και να εκφράσουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για τους δολοφόνους φασίστες είναι μια εξαιρετικά σημαντική αρχή. Ή για την ακρίβεια συνέχεια της δράσης που έχει ήδη αναπτύξει το αντιφασιστικό κίνημα όλο το τελευταίο διάστημα σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Όπως, όμως, έχει αποδείξει η ιστορία, οι διαδηλώσεις δεν αρκούν. Για να ξεμπερδεύουμε με το φασισμό χρειάζεται οργάνωση και μεθοδική δουλειά σε κάθε γειτονιά, σχολείο, σχολή, εργατικό χώρο, για να στείλουμε τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους!

Όπως τραγούδησαν και οι Manic Street Preachers 15 χρόνια πριν – και επιβεβαιώθηκαν με τραγικό τρόπο στην Ελλάδα του 2013 “… if you tolerate this then your children will be next…”! (“…αν το ανεχτείς αυτό, τότε τα παιδιά σου θα είναι τα επόμενα…”)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.