27.8.13

ΘΑΣΟΣ 26/7-4/8/2013: ΕΝΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΩΝ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ YRE-ANTINAZI ZONE (ΦΩΤΟ)

Του Τάκη Γιαννόπουλου


Ήταν ένα κάμπινγκ αντάξιο της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την δημιουργία και το πρώτο κάμπινγκ της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη(YRE).

Αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ήταν ανάμεσα στα 3 καλύτερα κάμπινγκ που έχουμε διοργανώσει μέχρι σήμερα.

Στη Θάσο για 10 μέρες στήσαμε μια μικρή κοινωνία που έμοιαζε πολύ με τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε. Συντροφικότητα, αλληλεγγύη, αυτοδιαχείριση, ομαδικότητα, συνέπεια, φαντασία, κέφι είναι μερικές από τις λέξεις που ταιριάζουν στο κλίμα του κάμπινγκ.

Το δημοτικό κάμπινγκ στην Σκάλα Πρίνου ήταν πανέμορφο και με πολύ πράσινο. Αυτό σίγουρα συνέβαλλε πολύ στην επιτυχία της όλης διοργάνωσης. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα –ειδικά στους καιρούς που ζούμε – ήταν το οικονομικό. Όλα ήταν πολύ φτηνά. Από την διαμονή και τις μεταφορές μέχρι το καθημερινό φαγητό και ποτό.

ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:

Συμμετείχαν 365 άτομα κυρίως από Ελλάδα (έλληνες και μετανάστες) αλλά και από Ιρλανδία, Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο, Κύπρο ως και από το Χονγκ Κονγκ!


5 διαφορετικά εργαστήρια (αυτοάμυνας, χορού, γιόγκα, κατασκευής κοσμημάτων, πολεμικών τεχνών)

3 προβολές ταινιών

3 πάρτυ (1 απογευματινό – 2 βραδινά)

1 λαϊκό γλέντι με 2 συγκροτήματα: α) το συγκρότημα του Βαγγέλη και της Εύης Βέττα, Παναγιώτη Πάλλα, Στέλιο Μπούκο  β) με  τους Σωκράτη Κελαιδή- Εύα Δημοκωστούλα-Γιάννο Νικολάου και γ) έκπληξη - εμφάνιση η παρουσία του Αργύρη Μπακιρτζή από τους Χειμερινούς Κολυμβητές με τα τραγούδια του

1 αντιφασιστική συναυλία με 5 συγκροτήματα ( The family idiot, Punta Mane Project, Reice Mabro, Χαμένες Πολιτείες και Ανφάς)

1 θεατρική παράσταση  με τη θεατρική ομάδα Θάσου Αtaladus με τίτλο «τα Μπουλούκια»

2 εκδρομές (γύρος του νησιού με λεωφορείο και πεζοπορία με την Περιβαλλονική Κίνηση Θάσου στο μονοπάτι Πρίνος – Καζαβίτι)

1 δρώμενο με ομάδα ζογκλέρ

1 παιδικό κουκλοθέατρο

Έκθεση βιβλίου και αντιφασιστικού σκίτσου

Καθημερινά λειτουργούσε παιδότοπος – παιδικό εργαστήριο από ομάδα εθελοντών  ώστε αφενός να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά και αφετέρου να πάρουν και τις αναγκαίες ανάσες οι γονείς.

Τέλος λειτουργούσε από το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο-μπαρ με πολύ φτηνές τιμές και εξαιρετικά σνακ και σουβλάκια.


Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΑΣΟΥ

Στην επιτυχία του κάμπινγκ συνέβαλλε αποφασιστικά η συμμετοχή των συντρόφων και συντροφισσών από την αντιφασιστική κίνηση Θάσου οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και στήριξαν την όλη διοργάνωση.

Μαζί κάναμε τις ενημερωτικές εξορμήσεις στον Πρίνο, στην Σκάλα Πρίνου και στον Λιμένα. Μαζί αντιμετωπίσαμε τις αποτυχημένες προβοκατόρικες προσπάθειες των χρυσαυγιτών να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για το κάμπινγκ στους κατοίκους του νησιού. Μαζί μεταφέραμε τα απαραίτητα και δυσεύρετα τραπέζια και καρέκλες. Μαζί γλεντήσαμε σε όλες τις εκδηλώσεις. Και βέβαια μαζί ξεκινήσαμε την πρώτη συζήτηση του κάμπινγκ που είχε θέμα την άνοδο του φασισμού και την ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος πανελλαδικά. Σε αυτή τη συζήτηση συμμετείχε στο πάνελ και εκπρόσωπος της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Καβάλας που επίσης συνέβαλλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Oι σ. από τη Θάσο και την Καβάλα οργάνωσαν επίσης και μια πολύ ωραία έκθεση αντιφασιστικής γελοιογραφίας και σκίτσου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Πολύ σημαντικές ήταν οι συμμετοχές και οι ομιλίες εκπροσώπων από την επιτροπή κατοίκων Ιερισσού Χαλκιδικής, από την ΒΙΟΜΕΤ Θες/νίκης, από το κίνημα ενάντια στην παράδοση στο ΤΑΙΠΕΔ της παραλίας Χρυσή Αμμουδιά στην Θάσο, από το κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θες/νίκης, από τις ομάδες του ΛΟΑΤ κινήματος  HOMOPHONIA και  Good as You(th), από το συντονιστικό «SOSτε το Νερό» και από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελληνικού.

Και βέβαια οι παρουσίες και ομιλίες των σ. από άλλες χώρες όπως του ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας Πωλ Μέρφυ, του εκπροσώπου της οργάνωσης Σοσιαλιστική Εναλλακτική της Τουρκίας Cosku Mihci, της σ. Αθηνάς Καρυάτη από τη Νέα Διεθνιστική Αριστερά της Κύπρου κα.


ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Οι συζητήσεις είχαν μεγάλη συμμετοχή. Αντανακλούσαν την δίψα που υπάρχει για σωστή ενημέρωση, ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και αντιπαραθέσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το κίνημα όπως για παράδειγμα των αγώνα της ΕΡΤ.

Υπήρχε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που προσπάθησε να καλύψει όλες τις ανάγκες και τα απαιτήσεις της περιόδου. Από το αντιφασιστικό κίνημα, τους αγώνες των εργαζομένων στην ΕΡΤ, την ΒΙΟΜΕ κα, το περιβαλλοντικό κίνημα με αιχμή την Χαλκιδική, τα ζητήματα που αφορούν την νεολαία, το lgbt κίνημα, τις δομές αλληλεγγύης και τα συμπεράσματα από την στάση της αριστεράς στην Ελλάδα και διεθνώς μαζί με προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.

Η συμμετοχή των σ. από τις άλλες χώρες έδωσε πολύτιμα συμπεράσματα και εμπειρίες για τα ζητήματα που μας απασχολούν ενώ ταυτόχρονα έδειξε ότι ο διεθνισμός δεν είναι απλά μια καλή ιδέα αλλά μια επιτακτική ανάγκη.

ΤΟ ΚΑΖΟ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ

Τα όσα έγιναν με τους χρυσαυγίτες του νησιού έχουν την σημασία τους. Η τοπική ομάδα της Χρυσής Αυγής λειτουργούσε εδώ και καιρό γραφεία στον Πρίνο( 2χλμ περίπου μακριά από το κάμπινγκ). Επειδή ακόμα είναι λίγοι και αδύναμοι παριστάνουν τους προσκόπους προκειμένου να δυναμώσουν και μετά να κάνουν τα γνωστά… Μοιράζουν τρόφιμα, συμμετέχουν σε σβησίματα φωτιών, καθαρίζουν παραλίες. Βέβαια ακόμα και έτσι τρώνε τα μούτρα τους. Για παράδειγμα η απόπειρά τους να μοιράσουν τρόφιμα μόνο σε έλληνες τον περασμένο Μάρτη στα χωριά Ποταμιά και Παναγιά συνάντησε την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της αντιφασιστικής κίνησης Θάσου. Έπειτα κατάφεραν το μοναδικό στα χρονικά: καθάρισαν   την παραλία στο Δασύλλιο του Πρίνου όπου θα γινόταν το αντιφασιστικό κάμπινγκ!!! Ίσως δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία οι φασίστες να καθαρίζουν την παραλία που θα κάνουν μπάνιο οι αντιφασίστες!
Έπειτα ξεκίνησαν μια εκστρατεία λάσπης και συκοφάντησης του κάμπινγκ στους κατοίκους του νησιού. Στην αρχή με λόγια, έπειτα με δήθεν αντιφασιστικά συνθήματα που έγραφαν οι ίδιοι πάνω σε τοπικά μνημεία και τέλος με ανυπόγραφη προκήρυξη με τίτλο «Θάσιε συμπολίτη» που μοίρασαν στο νησί παραμονές του κάμπινγκ και καλούσαν τους κατοίκους να μην μας επιτρέψουν την διοργάνωση γιατί πάμε να κάψουμε το νησί…

"Θάσιε συμπολίτη. 
Αντέδρασε και εσύ στην συγκέντρωση των ψευτοαναρχικών.
Ζήτησε και ενημερώσου για το αίσχος που έρχεται στο νησί μας.
Μην τους επιτρέψεις να διώξουν τον τουρισμό μας.
Δεν έρχονται να αφήσουν χρήματα αλλά να καταστρέψουν.
Αν αφήσεις να έρθουν αυτοί θα φέρουν και αντιπάλους.
Ως παράνομοι δεν προσφέρουν τίποτε καλό στην κοινωνία.
Αντέδρασε τώρα που μπορείς πριν να είναι αργά.
Πες όχι στις δήθεν αντιρατσιστικές τους συγκεντρώσεις.
Αυτοί παρασύρουν και διαβρώνουν τα παιδία μας.
Αυτοί καίνε αθώους εργαζόμενους πολίτες σε τράπεζες.
Αυτοί καίνε την σημαία της πατρίδος μας.
Μην παρασύρεσαι και εσύ, αρνήσου τους την είσοδο στο νησί μας.
Μην γίνεσαι δούλος τους για λίγα χρήματα.
Έτσι και αλλιώς θα σε χρεώσουν και θα χαλάσουν το όνομα μας.
Μα επιτέλους, τι περιμένεις από απάτριδες;"

Μάλιστα η Πατριωτική Κίνηση Καβάλας έστειλε επίσημη επιστολή στον δήμαρχο Θάσου που τον καλούσε να μην επιτρέψει την εκδήλωση με παρόμοια επιχειρήματα..
Όλα αυτά έπεσαν στο κενό με πάταγο. Καταρχήν απαντήσαμε στην ανακοίνωσή τους άμεσα με δική μας ανακοίνωση που μοιράσαμε στο νησί

Έπειτα όταν ξεκίνησε η διοργάνωση, όλα κυλούσαν ομαλά και οι κάτοικοι ήρθαν στις εκδηλώσεις τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών έπεσαν στο κενό.

Ενδεικτικά η τοπική εφημερίδα «Θασιακή» ανέφερε σε σχετικό άρθρο  την Τρίτη 30 Ιουλίου: «Ήθελαν να σπείρουν φόβο, αλλά τελικά γελοιοποιήθηκαν…Κάποιοι προφανώς θορυβήθηκαν από την ανάπτυξη αντιφασιστικού κινήματος στην Θάσο και επέλεξαν να κάνουν αρνητική προπαγάνδα προσπαθώντας(ανεπιτυχώς) να ξεσηκώσουν τους Θάσιους εναντίον του αντιρατσιστικού φεστιβάλ. Δρώντας ανωνύμως και με τρόπο που παραπέμπει στην «κουκούλα» του Αρτέμη Μάτσα, μοίρασαν προκηρύξεις στη Θάσο ανυπόγραφες, οι οποίες καλούν τον κόσμο να διώξει τη διοργάνωση, γιατί δεν θα αφήσει λεφτά, θα διώξει κόσμο, θα κάνει κακό στον τουρισμό, θα διαβρώσει τη νεολαία, θα κάψουν σημαίες, είναι απάτριδες και άλλα τέτοια…
….Επίσης δεν ήταν δύσκολο ο μέσος πολίτης να καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι φόβοι που ήθελαν να σπείρουν αυτές οι ανακοινώσεις, ήταν κουραφέξαλα, αφού καμία φασαρία
δεν έγινε και καμία ζημιά στον τουρισμό. Ίσα – ίσα που ο Πρίνος αυτή την περίοδο έχει έναν αξιόλογο αριθμό Ελλήνων τουριστών, ίσως πρωτοφανή για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε…»

Το αποκορύφωμα όλων ήταν ότι οι χρυσαυγίτες έκλεισαν τα τοπικά τους γραφεία 2 μέρες πριν ξεκινήσει το κάμπινγκ μεταφέροντας όλα τους τα πράγματα. Η επίσημη δικαιολογία ήταν «για να μην τους τα σπάσουμε». Η πραγματική αιτία ήταν ο φόβος τους μπροστά στο οργανωμένο αντιφασιστικό κίνημα.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ


Οι 10 μέρες πέρασαν χωρίς να το καταλάβουμε. Οι ανάσες που πήραμε πολλές. Τα επόμενα ραντεβού κλείστηκαν. Πρώτα είναι αυτό στις 7 Σεπτέμβρη στην Θες/νίκη στην ΔΕΘ. Ειπώθηκαν ιδέες και σκέψεις για το επόμενο κάμπινγκ. Να ξαναγίνει στη Θάσο ή να πάμε σε κάποιο άλλο μέρος. Μόνιμο δίλημμα μετά από κάθε πετυχημένο μας κάμπινγκ. Το σίγουρο είναι ότι η ΥRE έχει πια ενηλικιωθεί. Η διεύρυνσή της με το Antinazi zone δείχνει και τις εμφάσεις της επόμενης περιόδου. Κάθε μας κάμπινγκ είναι πρώτα από όλα κάλεσμα αγώνα και οργάνωσης. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουμε τον φασισμό. Αυτό το πολύ σημαντικό μήνυμα – μαζί με το όλο κλίμα του κάμπινγκ -  ήταν η αιτία ώστε πολλοί και πολλές  από όσους συμμετείχαν στο κάμπινγκ να αποφασίσουν να κάνουν το βήμα και να παλέψουν οργανωμένα μαζί μας



____________________________





Cosku Mihci, Τουρκία 
μέλος του Sosyalist Alternatif - CWI.

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε κάμπινγκ του Antinazi Zone - YRE και βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Γνώρισα νέους ανθρώπους και κουβεντιάσαμε για το ρατσισμό, το φασισμό αλλά και για όλα τα επίκαιρα θέματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η διοργάνωση  ήταν εξαιρετική και συνιστώ σε όλους να λάβουν μέρος στο κάμπινγκ που θα οργανωθεί του χρόνου.






Αγγελική Συλιγαρδάκη

Φέτος, για πρώτη φόρα στα καμπινγκ της YRE, οργανώθηκε παιδότοπος για μικρά παιδία έως και 12 χρονών. 

Είχαμε μεγάλη συμμετοχή καθώς και ποικιλία δραστηριοτήτων με μουσικά παιχνίδια, τραγούδια, αλλά και αυθόρμητα παιχνίδια.

Τα παιδιά φτιάξανε πολλά πράγματα μόνα τους, όπως χειροτεχνίες, ζωγραφιές και κολάζ. Επίσης ετοίμασαν μια παράσταση κουκλοθεάτρου και το εντυπωσιακό είναι ότι τα ίδια τα παιδιά έφτιαξαν τις κούκλες, τα σκηνικά αλλά και το σενάριο. Καταφέραν να το δείξουν στο κοινό και ήταν πολύ περίφανα.

Επίσης ένιωσαν ότι όλα τα παιδιά είναι αποδεκτά μέσα στην ομάδα που δημιουργήθηκε.

Πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια των εθελοντών του κάμπινγκ που ήρθαν και κατέθεσαν κάτι από την ψυχή τους.

Ελπίζουμε οτι αυτός ο παιδότοπος θα καθιερωθεί στα κάμπινγκ του Antinazi Zone - YRE και θα εξελίσσεται  χρόνο με το χρόνο.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.