20.8.13

Ημερολόγιο επιθέσεων 1 Ιουνίου - 20 Αυγούστου 2013

 Ακολουθεί λίστα επιθέσεων κατά μεταναστών, εργαζομένων και νεολαίων, που καταγράφηκαν από Σάββατο 1 Ιουνίου μέχρι Τρίτη 20 Αυγούστου.

Επιμέλεια: Γιώργος Λυγουριώτης
 
 
 
 
 


1/6/2013 - Αθήνα

Το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Ιουνίου, τρείς μετανάστες αφρικανικής καταγωγής,  δέχθηκαν επίθεση από δυο φασίστες στο λεωφορείο 732 του ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα, αφού οι τραμπούκοι ανέβηκαν στο λεωφορείο, εντόπισαν τους μετανάστες και του επιτέθηκαν με μανία. Ο οδηγός επιχείρησε να κάνει έκτατη στάση αλλά δέχθηκε τις απειλές των φασιστών.

Πηγή: zougla.gr




4/6/2013 - Αθήνα

Φασιστική επίθεση δέχθηκαν τα γραφεία του Νέου Αριστερού Ρεύματος και της εφημερίδας ΠΡΙΝ, το βράδυ τις 4 Ιούνη.

Οι νεοναζί έγραψαν φασιστικά συνθήματα, αγκυλωτούς σταυρούς, μαιάνδρους και στόχους υπογράφοντας ως Α.Μ.Ε.

Πηγή: Γραφείο τύπου ΝΑΡ



7/6/2013 - Αθήνα

Φασιστοειδή επιτέθηκαν στα γραφεία της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα τη νύχτα της Παρασκευής 7/6/2013.

Συγκεκριμένα ζωγράφισαν με σπρέι  πάνω στην πινακίδα, τον εξωτερικό τοίχο, τη τζαμαρία και τα κάγκελα φασιστικά σύμβολα (κέλτικους σταυρούς) και υπογράφοντας ως Α.Μ.Ε. (ανένταχτοι μαιάνδριοι εθνικιστές).



16/6/2013 - Θήβα

Τα ξημερώματα της Κυριακής 16 Ιούνη , ομάδα οκτώ εφήβων που επέστρεφαν από την νυκτερινή τους έξοδο δέχθηκαν επίθεση από τέσσερις νεαρούς... φουσκωτούς!

Συγκεκριμένα, Κατά τις 3.30 – 4.00πμ τα ξημερώματα της Κυριακής η παρέα των εφήβων (αγόρια και κορίτσια ηλικίας 16-18 χρόνων) βρισκόντουσαν στην οδό Δημοκρίτου , έξω από το ξενοδοχείο Διονύσιο. Εκείνη την ώρα τέσσερις φουσκωτοί περνώντας τυχαία?? από το σημείο άρχισαν να επιτίθενται φραστικά στους νεαρούς απαιτώντας να φωνάξουν «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή». Όταν οι νεαροί αρνήθηκαν , άρχισαν να τους ξυλοκοπούν με στυλ «κασιδιάρη» προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς σε τουλάχιστον ένα από τα παιδιά. Η κατάληξη ίσως να ήταν πολύ χειρότερη εάν τα θρασύδειλα φασιστοειδή δεν τρέπονταν σε φυγή μετά τις αντιδράσεις γειτόνων που βγήκαν στα μπαλκόνια τους από τις φωνές των νεαρών.




18/6/2013 - Αθήνα

Εμπρηστική επίθεση δέχθηκε το αυτοκίνητο του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα καταστήματα του αεροδρομίου Αθηνών,  Νίκου Γουρλά, έξω από το σπίτι του με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΝΑΡ στο οποίο ανήκει ο Νίκος Γουρλάς

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα, καταγγέλλει την εμπρηστική επίθεση σε βάρος του αυτοκινήτου του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα καταστήματα του αεροδρομίου Αθηνών, σ. Νίκου Γουρλά, έξω από την οικία του, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του. Ο Ν. Γουρλάς είναι ταξικός συνδικαλιστής, μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με έντονη δράση μέσα από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και την τοπική αριστερή αγωνιστική κίνηση Αγ. Βαρβάρας «Αντι-Θέσεις».


Η επίθεση αυτή, όπως και όλες οι φασιστικές επιθέσεις σε βάρος γραφείων, στεκιών, κινήσεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του κινήματος, εντάσσονται στα σχέδια τρομοκράτησης, εκφοβισμού και επίθεσης στην αριστερά, ιδιαίτερα στα μαχόμενα τμήματα και τις ανυπότακτες δυνάμεις. Στοχοποιούν τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που δίνουν τη μάχη για την ανατροπή της βάρβαρης και αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία.

Σε αυτή την επίθεση αξιοποιούνται οι φασιστικές συμμορίες και οι μηχανισμοί κάθε είδους! Είναι γνωστός ο ρόλος των φασιστικών ακροδεξιών συμμοριών, της Χρυσής Αυγής και άλλων, και η σύνδεσή τους με το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής. Δηλώνουμε και προειδοποιούμε για άλλη μια φορά: Η κυβέρνηση, οι κρατικοί μηχανισμοί και η Ελληνική Αστυνομία έχουν την ευθύνη για την δράση των ναζί τραμπούκων, είναι υπόλογοι για ότι συμβαίνει εις βάρος αγωνιστών και της αριστεράς, των συνδικάτων και των οργανώσεων.

Όσο για τους φασίστες, δηλώνουμε και πάλι: εάν νομίζουν ότι θα φοβίσουν τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος και τις δυνάμεις της κομμουνιστικής και επαναστατικής Αριστεράς, είναι πολύ γελασμένοι! Όσο και αν έχουν ξαμοληθεί τα μαντρόσκυλα του συστήματος, ο οργανωμένος λαός θα τους απομονώσει και συντρίψει όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα, τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, τους αγωνιστές, σε επαγρύπνηση και περιφρούρηση των αγώνων, των διαδικασιών και των αγωνιστών.

Να δυναμώσουμε την αντιφασιστική μας πάλη και τον αγώνα ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα και το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και τρέφει το φασισμό.

Ν.Α.Ρ., 18/6/2013



28/6/2013 - Πάτρα

Επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε η ομάδα LGBTQI νέων Πάτρας "blender" το βράδυ της 28ης Ιούνη στο κέντρο της Πάτρας.

Καθώς η ομάδα "blender" πραγματοποιούσε αφισοκόλληση για εκδήλωση που θα οργάνωνε, τους περικύκλωσε ομάδα 6-7 ατόμων που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Οι φασίστες τους επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές.




28/6/2013 - Κόρινθος

Το βράδυ της Παρασκευής 28/6 στο κέντρο της Κορίνθου και παρουσία δεκάδων ανθρώπων  μια συμμορία από δέκα περίπου μέλη της Χρυσής Αυγής (κάποιοι φορούσαν και μπλούζες της) επιτέθηκε με αλυσίδες και σιδερογροθιές σε δύο γνωστούς νέους ενεργούς πολίτες/αντιφασίστες της πόλης μας σε μία καθαρά γκανγκστερική και δολοφονική επίθεση.

Οι δύο νέοι δέχτηκαν σοβαρά χτυπήματα με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.




28/6/2013 - Αθήνα

Ομάδα 20 περίπου εθνικιστών ξυλοκόπησε άγρια το βράδυ της Παρασκευή 28 Ιουνίου, 4 Έλληνες φοιτητές στου Ψυρρή.

Καθώς οι 4 νεαροί έκαναν βόλτα στα στενά του Ψυρρή ξαφνικά τους πλησίασαν 10-12 μηχανάκια. Ένας μασκοφορεμένος με ξυρισμένο κεφάλι κατέβηκε από το μηχανάκι και τους φώναξε: «Εσείς τι είστε; Αναρχικοί είστε ρε;».

Πριν προλάβουν να απαντήσουν δέχτηκε επίθεση ο πρώτος φοιτητής με γροθιές και ακολούθησαν μπουνιές και κλωτσιές και στους άλλους από 10 άτομα. Οι υπόλοιποι από τους δράστες παρακολουθούσαν από τα μηχανάκια τους.

  «Την ώρα που μας δέρνανε, μας βρίζανε και μας φτύνανε», δηλώνει ένας από τους φοιτητές στην εφημερίδα. «Να μάθετε μαλακισμένα να καίτε ελληνικές σημαίες», τους φώναζαν μεταξύ άλλων.   Όταν τελείωσαν την επιδρομή που άφησε τους φοιτητές με ραγισμένα πλευρά και μαυρισμένα μάτια, οι δράστες έφυγαν κορνάροντας θριαμβευτικά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι σε κοντινό στενό βρισκόταν ομάδα αστυνομικών που δεν αντελήφθη το περιστατικό. Τα παιδιά πέρασαν τη νύχτα στον Ερυθρό Σταυρό όπου συνάντησαν άλλα 10 θύματα ξυλοδαρμού εκείνης της νύχτας.

Πηγή: lifo.gr



2/7/2013 - Αθήνα

Φασιστοειδή βανδάλισαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας το βράδυ της Παρασκευής 2 Ιουλίου.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση της Καλλιθέας με ανακοίνωσή της, πρόκειται για τη γνωστή φασιστική συμμορία των ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) που πριν λίγες μέρες βανδάλισαν τα γραφεία του ΝΑΡ στα Εξάρχεια καθώς και χώρους άλλων αριστερών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.

Πηγή: left.gr



3/7/2013 - Αθήνα

Φασιστική επίθεση δέχθηκε αργά τη νύχτα (3/7), ο χώρος διαλόγου της δημοτικής παράταξης «Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου» στην Αβέρωφ 7α στο Χαλάνδρι. Γράφτηκαν φασιστικά συνθήματα και αγκυλωτοί σταυροί στις τζαμαρίες του κτιρίου.

Η "Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου" σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την επίθεση και την προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτικών χώρων που αντιστέκονται. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Η αντιΣΤαΣΗ με τους πολίτες του Χαλανδρίου καταγγέλλει  την άνανδρη, φασιστική επίθεση στον χώρο διαλόγου Αβέρωφ 7Α όπου στεγάζει τις δραστηριότητές της. Γνωρίζουμε ότι η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων ανάλογων εκφοβιστικών επιθέσεων σε πρωτοπόρους αγωνιστές, πολιτικούς χώρους και στέκια αντίστασης στο καθεστώς της τροικανής βαρβαρότητας. Ας είναι βέβαιοι οι εμπνευστές παρόμοιων επιθέσεων ότι η κλιμάκωσή τους θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το καθεστώς φόβου σιωπής και ανοχής στην μνημονιακή χούντα δεν θα περάσει.

Πηγή: Αυγή



3/7/2013 - Αθήνα

Φασιστική επίθεση στα Γραφεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας με απειλές κατά του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κωνσταντίνου πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου.

Οι τραμπούκοι έγραψαν φασιστικά συνθήματα με σπρέι στο κτήριο που βρίσκετε στην Αιόλου 47.



5/7/2013 - Αθήνα

Τρεις βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι μέσα στον κόσμο κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συναυλίας στις 9:30 στις 6 Ιούλη  στην συμβολή των οδών Θησέως και Δαβάκη στην Καλλιθέα.

Από τις μολότοφ τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο το οποίο διακομίσθηκε για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



9/7/2013 - Αθήνα

Απροκάλυπτη φασιστική επίθεση από 80-100 χρυσαυγίτες δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιούλη, ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Συνεργείο» κοντά στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, υπό την ανοχή(;) της ΕΛ.ΑΣ.

Ήταν 7.30 το απόγευμα, στο χώρο γινόταν μάθημα αγγλικών και εκτός από τους μαθητές υπήρχαν μόνο 2 ενήλικοι. Η καθηγήτρια (άνω των 60) και άλλος ένας. Καταφτάνουν 50 μηχανάκια αφηνιασμένων με ελληνικές σημαίες, καδρόνια και λοστάρια.

Γνωστοί για τη θρασυδειλία τους, οι τραμπούκοι της ΧΑ (φορούσαν μπλούζες της ΧΑ και ρίξανε φυλλάδια με τις… πολιτικές τους θέσεις), χτύπησαν εκτός από τους ενήλικες και τα παιδιά και έκαναν το χώρο άνω-κάτω.





12/7/2013 - Αθήνα

Την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, τέσσερις Πακιστανοί ηλικίας 23, 31, 33 και 38 ετών βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμά τους στον Ταύρο όταν άκουσαν δυνατά χτυπήματα στο παράθυρο και στην πόρτα.

Ήταν τέσσερα μαυροντυμένα άτομα. Ένας γύρω στα είκοσι, οι άλλοι μεταξύ 30 και 35. Οι δύο έμειναν έξω, οι δύο μπήκαν. «Ασφάλεια», τους είπαν. «Δώστε χαρτιά κι αφήστε κάτω τα κινητά σας, θα έρθει περιπολικό». «Τι περιπολικό;», απόρησαν οι Πακιστανοί, που μένουν νόμιμα στη χώρα. Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τη σκέψη τους. «Είμαστε από Χρυσή Αυγή», άκουσαν τους εισβολείς να φωνάζουν ενώ ένιωθαν τις πρώτες γροθιές και κλοτσιές. Πριν καταφέρουν να φύγουν τρέχοντας, πρόλαβαν να τους δουν να κάνουν άνω-κάτω το διαμέρισμα. Οι γείτονες κοιτούσαν έκπληκτοι, αλλά αμέτοχοι. Οι δράστες δεν είναι άγνωστοι στη γειτονιά.




12/7/2013 - Αθήνα

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Ιουλίου, άγνωστοι επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό στο  “Μυρμήγκι” (Δίκτυο αλληλεγγύης της 6ης  διαμερισματικής κοινότητας Αθήνας).

 Προξενήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στην εξώπορτα του στεκιού. Το Μυρμήγκι, όπως όλα τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, τον τελευταίο χρόνο αποτελεί εστία αντίστασης απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση που έχουν επιφέρει τα Μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. 



13/7/2013 - Ηράκλειο Κρήτης
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε εναντίον δύο μεταναστών στο Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της 13ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με την καταγγελία των ίδιων των μεταναστών, οι ίδιοι περπατούσαν κατά μήκος ενός δρόμου στην πόλη του Ηρακλείου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, όταν περίπου 20 άντρες ντυμένοι στα μαύρα τους περικύκλωσαν με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Αφού ρώτησαν τους μετανάστες από πού κατάγονται, ο όχλος τους επιτέθηκε χωρίς καμία πρόκληση, τους μαχαίρωσαν και στη συνέχεια, αφού τους έριξαν στο έδαφος, τους κλωτσούσαν.




16/7/2013 - Θεσσαλονίκη

Θρασύδειλοι χιτλερικοί της γνωστής συμμορίας της Χρυσής Αυγής έκαναν επίθεση, τα ξημερώματα της Τρίτης 2,30 πμ., με πέτρες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού και έσπασαν τα τζάμια.

Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού τους στέλνει μήνυμα ότι στην προσφυγική Περαία ΔΕΝ έχουν θέση ούτε οι φασίστες ούτε οι πρακτικές τους. 

Πηγή: ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού



24/7/2013 - Κέρκυρα

Το βράδυ της 24ης Ιούλη,  σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, ομάδα μπράβων της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκε και ξυλοκόπησε άγρια, πλανόδιο μικροπωλητή μετανάστη και στη συνέχεια τον πέταξε μέσα σε κάδο σκουπιδιών.

Η τραμπούκικη συμπεριφορά των παρακρατικών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των            διερχομένων  που βρέθηκαν μπροστά εκείνη τη στιγμή, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν τον κακοποιημένο μετανάστη.




26/7/2013 - Αχαΐα

Απρόκλητη επίθεση χρυσαυγιτών σε βάρος 16χρονου μαθητή, μέλους των Νέων ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, μπροστά σε δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ, οι οποίες απλώς παρακολουθούσαν, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Όπως σημειώνει, το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης - παρωδία που είχε διοργανώσει η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δήθεν στη μνήμη των Αχαιών Πεσόντων κατά την Κυπριακή τραγωδία όταν μέλη του νεοναζιστικού κόμματος επιτέθηκαν με πλήρη περιβολή στον μαθητή στη στάση του προαστιακού τρένου στην Αγυιά.

Πηγή: patrasnews.com



31/7/2013 - Αθήνα

Επίθεση δέχτηκαν τα γραφεία της Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αμπελοκήπων - Γκύζη από τη νεοναζιστική οργάνωση "Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές".

Συγκεκριμένα έγραψαν συνθήματα και φασιστικά σύμβολα καθώς και απειλές κατά του στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δημοτικού συμβούλου Αθήνας, Πέτρου Κωνσταντίνου.



6/8/2013 - Πειραιάς

Άγρια επίθεση από τραμπούκους δέχθηκε 28χρονος μετανάστης από το Πακιστάν το μεσημέρι της Τρίτης 6 Αυγούστου στη περιοχή του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα γύρω στις 12 το μεσημέρι, 3 μηχανάκια με 5 επιβαίνοντες επιτέθηκαν σε 28χρονο μετανάστη που πήγαινε στην εργασία του. Αφού του επιτέθηκαν λεκτικά με φράσεις όπως "βρωμιάρη, γύρνα πίσω στη χώρα σου" κλπ, του κατέφεραν δύο χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, με μεταλλικό αντικείμενο (η γνωμάτευση του νοσοκομείου αναφέρει μαχαίρι) και έφυγαν.

Εκείνος αιμόφυρτος περπάτησε μέχρι το σπίτι του και ειδοποίησε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, που τον μετέφεραν στο Αττικό Νοσοκομείο. Έκανε 10 ράμματα στο κεφάλι. Τα τραύματα είναι εξωτερικά και δεν είχε άλλες επιπλοκές.




7/8/2013 - Πάτρα

Επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε 17χρονος νεαρός το βράδυ της Τετάρτης 7 Αυγούστου.

Ο νεαρός κατευθύνονταν πεζός προς την οδό Γεροκωστοπούλου όταν τρία άτομα, που έφεραν τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, τον σταμάτησαν και του ζήτησαν να τους επιδείξει την ταυτότητά του. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο ίδιος όταν τους είπε ότι δεν είχε μαζί του την ταυτότητά του άρχισαν να τον χτυπούν και να τον εξυβρίζουν. Αφού τον χτύπησαν στο πρόσωπο και το σώμα τον παράτησαν αιμόφυρτο και εξαφανίστηκαν.
Ο 17χρονος εξετάστηκε και διαπιστώθηκαν τραύματα στο σαγόνι και άλλα μέρη του προσώπου του αλλά και στο σώμα του. 
Πηγή:  thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.