26.6.13

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου


Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. 
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Στις μέρες του φράχτη του Έβρου και των στρατοπέδων συγκέντρωσης... Σε μέρες όπου οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας βιώνουμε την πιο βίαιη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην αξιοπρέπειά μας, στην ίδια μας την ύπαρξη, η στροφή στον φυλετικό και κοινωνικό ρατσισμό, στην εθνική ενότητα και στον αυταρχισμό, αποτελεί την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή των εξουσιαστών της ζωής μας, την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη».

Παράλληλα με την ανέχεια και την εξαθλίωση στη ζωή μας, καθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες είτε της βαρβαρότητας των σύγχρονων ελληναράδων δουλεμπόρων στη Μανωλάδα, είτε των συνεχών πογκρόμ της ΕΛΑΣ κατά μεταναστών και προσφύγων, είτε των μαχαιρωμάτων της συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Μετανάστες στοχοποιούνται ως «εγκληματίες», ιερόδουλες ως «μολυσμένες» και όλοι μαζί, οι πιο ευάλωτοι απ’ τους ευάλωτους, είτε γίνονται στόχος για τους φασίστες που θέλουν «να ξεβρομίσει ο τόπος», είτε χαρακτηρίζονται ως «υγειονομικές βόμβες» από υπουργικά χείλη. Η μεγαλύτερη όμως βόμβα, είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός που διαλύει τα πάντα, είναι η κοινωνική καταστροφή που βιώνουμε. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, παιδείας, υγείας, ασφάλισης είναι άλυτα δεμένη με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, την αποδιοργάνωση και κατάργηση της σταθερής εργασίας.


Η αστική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, τους φασίστες και την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Επικαλούμενη «το νόμο και την τάξη» επιλέγει την αυταρχικότητα και την κρατική τρομοκρατία. Κρατάει απόλυτη και αδιάλλακτη στάση απέναντι στους εργαζόμενους που εξαθλιώνει με συνεχείς περικοπές μισθών και απανωτά χαράτσια, απέναντι στους απεργούς εργαζόμενους στο μετρό, στους ναυτεργάτες και στους καθηγητές που τους επιστρατεύει, απέναντι στους κατοίκους των Σκουριών που συλλαμβάνει με καταδρομικές επιδρομές, απέναντι στους χιλιάδες απολυμένους και ανέργους που καθημερινά αυξάνουν την μακρά λίστα των αυτοκτονιών.

Αποδεικνύεται όμως, επίσης καθημερινά, πως αυτή η κυβέρνηση υιοθετεί όλο και περισσότερο την πολιτική ατζέντα της Χρυσής Αυγής, είναι ανεκτική απέναντι στη ρατσιστική βία, «κλείνει το μάτι» στους αλήτες με τις μαύρες μπλούζες αφήνοντάς τουςελεύθερους να μαχαιρώνουν, να οπλοφορούν και να τρομοκρατούν. Ας θυμηθούμε το ντόπιο «παλληκάρι» βουλευτή της ΧΑ, τον Π. Ηλιόπουλο, που φοβισμένος από πολίτες που τον γιουχάρανε, τράβηξε όπλο, μέχρι να τρέξουν οι φίλοι του οι ασφαλίτες και να τον προστατέψουν.

Στα μέρη που οι παππούδες μας έφτασαν ως πρόσφυγες, στα ίδια μέρη που οι ταγματασφαλίτες σκότωσαν μαζί με τους κατακτητές όλο τον ανδρικό πληθυσμό της Δράκειας, οι σημερινοί επίγονοί τους, οι χρυσαυγίτες, θρασύτατα βγήκαν από τις τρύπες τους. Όμως όσο κι αν προσπαθούν να φανούν αντισυστημικοί, τόσο η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Μαζί με την τρικομματική κυβέρνηση υπερψήφισαν το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και την ελάφρυνση των φόρων των εφοπλιστών, μαζί με την κυβέρνηση εξασκούν την ίδια αντεργατική πολιτική. Ας θυμηθούμε την απεργοσπαστική στάση της Χρυσής Αυγής απέναντι στους απεργούς της Χαλυβουργίας στο Βόλο: πήραν το μέρος του εργοδότη και προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία.

Απέναντι στο ρατσισμό την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των φασιστών γεννιούνται ελπιδοφόρα παραδείγματα αντίστασης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας. Παραδείγματα όπως οι αποφασιστικές απεργίες των χιλιάδων υπό απόλυση εργαζομένων, οι λαϊκές συνελεύσεις και τα εγχειρήματα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης στις γειτονιές. Στις μέρες μας, που ο μεγαλειώδης αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής εμπνέει όλους και όλες, ο αγώνας κατά του ρατσισμού και του φασισμού δεν μπορεί παρά να αποτελεί προοίμιο οργανωμένου αγώνα του εξεγερμένου λαού κατά της κυβέρνησης, της πολιτικής της και της τρόικα.

Tα συνθήματα «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» και «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά» πρέπει να ενωθούν με το «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω!». Το δικαίωμα μας στην ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο και θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και θυσία. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη», για μια κοινωνία καθολικής χειραφέτησης!

____________________________

Πρόγραμμα 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Βόλου



Σάββατο 29 Ιούνη 2013

6μμ Έναρξη

6μμ – 9μμ Παιδότοπος
Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με υποστήριξη παιδαγωγών: Φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ποικίλες δραστηριότητες για μικρά παιδιά.

7μμ – 9μμ Συζήτηση
Θέμα: Κράτος & παρακράτος – Το αντιφασιστικό κίνημα
Ομιλητές
Κώστας Ήσυχος, συλλογικότητα-μετωπικό σχήμα
Χάρης Καψούρης, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία & Μέτωπο Ενάντια στο Φασισμό Λάρισας
Θόδωρος Κουτσουμπός, συλλογικότητα-μετωπικό σχήμα
Μέλος Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
Συντονιστής: Δημήτρης Κανελής

9μμ – 10μμ Προβολή
«Κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού»
Προλογίζει: Βαγγέλης Γαλανόπουλος, μέλος της Επιτροπής κατοίκων Πηλίου για τα νερά

10μμ - 12μμ Συναυλία
Αντίλογος, μαθητικό, punk rock
Anfo, punk rock
Δύο Σκούροι, έντεχνο και ελληνικό ροκ
Φοιτητικό συγκρότημα, έντεχνο

Πρόγραμμα 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Βόλου

Κυριακή 30 Ιούνη 2013

6 μμ Έναρξη

6μμ – 9μμ Παιδότοπος
Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με υποστήριξη παιδαγωγών: Φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ποικίλες δραστηριότητες για μικρά παιδιά.

7μμ – 9μμ Συζήτηση
Θέμα: Μανωλάδα: "κοινή" πατρίδα ξένων και ντόπιων εργατών
Ομιλητές
Αλέκα Ζορμπαλά, ΚΕΔΔΕ (Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα)
Αμάν Ναζάρι, εργάτης - εκπρόσωπος Αφγανών Αχαΐας
Θοδωρής Πανόπουλος, βιομηχανικός εργάτης
Γιάννης Σηφακάκης, ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή)

9μμ – 9.30μμ Προβολή
«132ο ΔΣ Αθήνας: Ένα σχολείο που σέβεται τη διαφορετικότητα»
Προλογίζει: Αργύρης Παπαθανασίου, δάσκαλος

9.30μμ – 12.00μμ Συναυλία
Lawbreakers, μαθητικό, rock & metal
307 Squad, μεταναστευτικό, hip hop/funk
Meanwhile in Mexico, surf
Nellcotes, noise
Μάνος, Αλεξάνδρα, Δημήτρης, ρεμπέτικο & πολιτικό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.