1.6.13

Ημερολόγιο επιθέσεων 26 Απριλίου - 1 Ιουνίου 2013



Ακολουθεί λίστα επιθέσεων κατά μεταναστών, εργαζομένων και νεολαίων, που καταγράφηκαν από Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι Σάββατο 1 Ιουνίου.


Επιμέλεια: Γιώργος Λυγουριώτης


26/4/2013 - Κόρινθος
                            
Διάρρηξη με ρατσιστικά κίνητρα πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, στις 26 Απριλίου.

Η διάρρηξη σημειώθηκε σε κατάστημα αρτοποιίας σε κεντρικό σημείο της πόλης. Οι διαρρήκτες άφησαν πίσω τους σημείωμα που έγραφε "Σε έχουμε εντοπίσει κομμούνι, που απασχολείς Αλβανούς στις επιχειρήσεις σου".

Πηγή: AntinaziZone





27/4/2013 - Τρίπολη

Επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε εικονολήπτης τοπικού μέσου, το πρωί της 27ης Απρίλη στη Τρίπολη.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας "αίμα μόνο για Έλληνες" τα μέλη της φασιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν στον εικονολήπτη για να διαγράψει από το κινητό του τηλέφωνο το υλικό που είχε καταγράψει, προκειμένου να μην φαίνονται τα πρόσωπα.

Ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, κατήγγειλε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής χειροδίκησαν κι έσβησαν το βίντεο του εικονολήπτη, τονίζοντας «να ποιοι είναι οι δημοκράτες και οι παλικαράδες. Φοβούνται το πρόσωπό τους να το δείξουν γιατί είναι κουκουλοφόροι, γιατί κρύβονται στο σκοτάδι, όπως κρύβονταν οι δοσίλογοι την περίοδο της κατοχής όπως δρούσαν οι κουκουλοφόροι και κατέδιδαν τους Έλληνες.

Πηγή: left.gr




2/5/2013 - Αθήνα

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιώργος Γερμενής (γνωστός και ως Καιάδας), στην προσπάθεια του να επιτεθεί στο δήμαρχο Αθήνας Γιώργο Καμίνη, χτύπησε ένα 12χρονο κοριτσάκι την Πέμπτη 2 Μαΐου.

Μετά την ματαίωση της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής για την διανομή τροφίμων στη πλατεία Συντάγματος, μια ομάδα με επικεφαλής το βουλευτή πήγε στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου για να εντοπίσει τον Γ. Καμίνη. 

Σύμφωνα με την καταγγελία του ίδιου του δημάρχου, ο βουλευτής προσπάθησε να ρίξει μπουνιά στον Γ. Καμίνη, την ώρα που εκείνος μοίραζε λαμπάδες σε παιδιά μέσα στο κοινωνικό παντοπωλείο, και τελικά χτύπησε ένα 12χρονο κοριτσάκι στο πρόσωπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Γερμενής επιχείρησε να τραβήξει και περίστροφο.

Πηγή: lifo.gr

  

7/5/2013 - Ν. Φιλαδέλφεια

Την Τρίτη 7 Μάη, στην κεντρική πλατεία της Πατριάρχου, λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, δύο αντιφασίστες, κάτοικοι της περιοχής δέχθηκαν απρόκλητη λεκτική και σωματική βία από δύο Χρυσαυγίτες, έναν 17χρονο, τελειόφοιτο μαθητή  στο 2ο λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας και μέλος της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και έναν ακόμα 25χρονο φασίστα με τους τελευταίους να ζητούν το λόγο για την δυναμική και εξωστρεφή παρουσία της αντιφασιστικής συνέλευσης  στους χώρους της νεολαίας της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, τους είπαν: «έρχεστε στα σχολεία και μοιράζετε χαρτιά, αυτά δεν θα τα ξανακάνετε στη Νέα Φιλαδέλφεια». Παρά την  πρόκληση, οι δύο  αντιφασίστες επέλεξαν να μην απαντήσουν και ενώ άρχισαν να απομακρύνονται, χωρίς να δώσουν συνέχεια, ο 25χρονος κινήθηκε εναντίον τους και αιφνιδιαστικά επιτέθηκε με μπουνιές στο πρόσωπο και στο θώρακα στον ένα σύντροφο, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα απειλές και απωθώντας τους από το χώρο της πλατείας.

Κόσμος της περιοχής που ενημερώθηκε άμεσα έσπευσε στην πλατεία αλλά τα δύο «λεβεντόπαιδα» είχαν ήδη γίνει καπνός.

Πηγή: Αντιφασιστική Συνέλευση ΝΦ, ΝΧ και γύρω περιοχών



8/5/2013 - Αγρίνιο

Απειλές και λεκτικές επιθέσεις εξαπέλυσε ο βουλευτής Αιτωλ/νίας της Χρυσής Αυγής Κώστας Μπαρμπαρούσης κατά αντιεξουσιαστών αλλά και δημοσιογράφου του agriniopress.gr.

Όλα άρχισαν όταν η συνοδός του βουλευτή δέχθηκε επίθεση από άτομα στο νοσοκομείο του Αγρινίου. Στη συνέχεια ο φασίστας βουλευτής μαζί με μια ομάδα ατόμων άρχισε να επισκέπτεται» στέκια όπου θεωρεί ότι συχνάζουν αντιεξουσιαστές και να εκστομίζει απειλές όπου τον είδαν αυτόπτες μάρτυρες και μαζί ο δημοσιογράφος του agriniopress.gr, της εφημερίδας «Γεγονός» και του Δυτικά FM 9.61 Πάνος Τσακανίκας που μετέφερε τα όσα είδε.

Λίγο μετά ο δημοσιογράφος δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που του συστήθηκε ως Κώστας Μπαρμπαρούσης το οποίο αμέσως μετά και χωρίς δεύτερη κουβέντα άρχισε να βρίζει και να απειλεί τον δημοσιογράφο.

Πηγή: agriniopress.gr



11/5/2013 - Χανιά Κρήτης

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 11/5, 3 μαροκινοί μετανάστες δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες, με την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας, και αργότερα βασανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 2:30πμ,οι μετανάστες περπατούσαν στο Παλιό Λιμάνι όπου και τους σταμάτησε περιπολικό της αστυνομίας για να τους κάνει έλεγχο. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι αστυνομικοί έβριζαν τους μετανάστες και μετά από λίγο τους άφησαν ελεύθερους. Μόλις απομακρύνθηκε το περιπολικό, από διπλανό μπαρ βγήκαν 10 φασίστες (ένας είχε πλησιάσει τους αστυνομικούς πριν και είχε συνομιλήσει μαζί τους) και αφού ρώτησαν τους μετανάστες από πού κατάγονται, άρχισαν να τους χτυπούν άγρια ενώ εμπόδιζαν και περαστικούς  να πλησιάσουν. Τον ένα μετανάστη, μάλιστα, παρ’ όλο που είχε πέσει στο έδαφος ημιλιπόθυμος, συνέχιζαν να τον κλωτσάνε στο σώμα και στο κεφάλι. Ατάραχοι οι νεοναζί γύρισαν πίσω στο μπαρ ενώ ωστόσο είχε καλεστεί η αστυνομία και έφτασαν 2 περιπολικά(το ένα ήταν αυτό που είχε ελέγξει νωρίτερα τους μετανάστες). Αυτόπτες μάρτυρες μπήκαν στο μπαρ ΜΑΖΙ με τους  αστυνομικούς για να τους δείξουν τους δράστες, όπου όταν αναγνωρίστηκε ένας από αυτούς, οι υπόλοιποι άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους μάρτυρες.


Οι αστυνομικοί φυσικά έμειναν άπραγοι! Στη συνέχεια, οι μετανάστες μαζί με 2 αυτόπτες μάρτυρες πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί οι αστυνομικοί αρνιόντουσαν  πεισματικά να γίνει καταγγελία και μόνο μετά από προτροπή ντόπιου φιλικού προσώπου του ενός μετανάστη να πάνε κατευθείαν στον εισαγγελέα, δέχτηκαν να πάρουν καταθέσεις. Μάλιστα συνέλαβαν και τους 2 μετανάστες επειδή  δεν είχαν χαρτιά, τους οποίους άφησαν όμως ελεύθερους το πρωί. Η επίθεση των ναζιστών,βέβαια,δεν καταγράφηκε ποτέ στα συμβάντα της αστυνομίας… Ακόμα πιο σοβαρή είναι η καταγγελία των μεταναστών ότι κατά την παραμονή τους στο τμήμα αστυνομικοί τους γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο.




13/5/2013 - Αθήνα

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε ένα 15χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν στο κέντρο της Αθήνας, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του παιδιού, μια ομάδα ανδρών ντυμένοι με μαύρα ρούχα, του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν και το χαράκωσαν στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι μπίρας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ



13/5/2013 - Πειραιάς

Τη Δευτέρα 13/5, γύρω στις 12 το βράδυ μας τηλεφώνησε μέλος της Πρωτοβουλίας μέσα από το βαγόνι του τρένου. Κάποιος εμφανώς παρανοημένος, σε έξαλλη κατάσταση, επιτέθηκε ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ σε άτομο για το οποίο δεν ξέρουμε καταγωγή, μόνο χρώμα δέρματος, με ρατσιστική γλώσσα και απειλές για σωματική βία. 

Το θύμα δεν απαντούσε και έκανε ότι μιλούσε στο κινητό.
Μόλις έφτασαν στον σταθμό, και ενώ το τρένο άδειαζε, έπεσε πάνω του και τον χτύπησε πολύ, με μπουνιές και κοπανώντας τον στα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων, σύμφωνα με την μαρτυρία. 
Προς τιμήν τους, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, μπήκαν στη μέση και τους χώρισαν, και κάποια κοπέλα συνόδευσε το θύμα με σκοπό να απομακρυνθεί με ασφάλεια. Δεν μάθαμε νέα για την κατάσταση της υγείας του. 





14/5/2013 - Αθήνα

Πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής πυρπόλησαν κατάστημα μετανάστη, στην οδό Λεμεσού στον Άγιο Παντελεήμονα, την Τρίτη 14 Μαΐου.

Συγκεκριμένα οι νεοναζί είχαν ήδη "επισκεφθεί" λίγες μέρες πριν τον μετανάστη απειλώντας ότι θα του κάψουν το μαγαζί.

Οι δυο από τους πέντε δράστες συνελήφθησαν από την αστυνομία και αποκαλύφθηκε ότι είναι ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς έχουν συμμετάσχει και σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



17/5/2013 - Αθήνα

Επίθεση από φασίστες δέχθηκε το Στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη - Πολυγώνου, τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Μαΐου.

Οι τραμπούκοι φασίστες ζωγράφισαν ναζιστικά σύμβολα πάνω στη τζαμαρία του Στεκιού.




25/5/2013 - Νέα Υόρκη

Τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής Νέας Υόρκης εξαπέλυσαν απειλές, αλλά και χειροδικίες, κατά τη διάρκεια προβολής ντοκιμαντέρ, ενάντια στο κοινό και σε μέλη αριστερών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα το επεισόδιο διαδραματίστηκε το Σάββατο στην κεντρική αίθουσα του “Σταθακείου”, έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, όπου προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού".

Μετά το τέλος της προβολής του, οι Χρυσαυγίτες επιχείρησαν να παρέμβουν στη συζήτηση που ακολούθησε, κρατώντας μια ντουντούκα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε  την άμεση αντίδραση των διοργανωτών που τους απομάκρυναν από την αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής αποχώρησής τους υπήρξαν διαπληκτισμοί, χειροδικίες και σπρωξίματα, ενώ οι Χρυσαυγίτες φώναζαν προς τους παρευρισκόμενους: «θα πεθάνετε κομμούνια».


Πηγή: enet.gr



25/5/2013 - Θεσσαλονίκη

Tο Σάββατο 25 Μάη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 02:00 τα ξημερώματα εντός των χώρων του ΑΠΘ ομάδα αγνώστων πλησίασε έναν μετανάστη από το Ιράκ και αφού τον ρώτησε από που είναι, τον απείλησε λέγοντας του, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, "σήκω και φύγε" και "γύρνα στην χώρα σου". Αμέσως μετά ένας τράβηξε στιλέτο και τον μαχαίρωσε στον θώρακα.

Το περιστατικό κατήγγειλε ο μετανάστης στις αρχές. Όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία που δημοσιεύει το alterthess.gr ο μετανάστης τραυματίστηκε σοβαρά σε ευρεία περιοχή του θώρακα.

Πηγή: alterthess.gr



25/5/2013 - Θεσσαλονίκη

Το πρωί του Σαββάτου 25 Μαΐου, ομάδα αγνώστων - ελληνικής καταγωγής σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες- προπηλάκισαν Αφρικανούς πλανόδιους μικροπωλητές στην περιοχή της Αριστοτέλους και στην Τσιμισκή, απειλώντας τους ότι αν δεν φύγουν από τη χώρα θα τους σκοτώσουν.

Πηγή: alterthess.gr



25/5/2013 - Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα της 25ης Μάη, δύο μετανάστες τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι, ο ένας μάλιστα στο λαιμό, πράγμα που κατήγγειλε τόσο στους Γιατρούς του Κόσμου όσο και στις αρχές.

Μάλιστα ο τραυματισμένος μετανάστης διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Πηγή: alterthess.gr



26/5/2013 - Αθήνα

Μετανάστης από το Μπαγκλαντές δέχθηκε επίθεση από αγνώστους το μεσημέρι της 26ης Μάη στη στάση του τραμ κοντά στη παραλία Εδέμ.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο μετανάστης ενώ βρισκόταν μέσα στο τραμ δέχθηκε επίθεση από δυο άτομα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Οι δράστες μετά την επίθεση εξαφανίστηκαν, ενώ το τραμ έφυγε παρά τις εκκλήσεις του κόσμου.

Άνθρωποι και ναυαγοσώστες από τη παραλία του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.



29/5/2013 - Νέα Ιωνία

Το βράδυ της 29ης Μάη, τραμπούκοι φασίστες επιτέθηκαν στο στέκι της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης «Εκτός Σχεδίου».

Συγκεκριμένα έγραψαν συνθήματα,  φασιστικούς στόχους και μαίανδρους στο στέκι θέλοντας έτσι να δηλώσουν την παρουσία τους.

Πηγή: Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.