3.6.13

1/6/2013: Ανταπόκριση από την Τουρκία

Το σημείωμα που ακολουθεί στάλθηκε από συντρόφους μέλη του κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» (ODP)
Είναι η 13η χρονιά της κυβέρνησης Ερντογάν. Έχει εκλεγεί 4 φορές ήδη. Μετά τα μέτρα λιτότητας του 2010 η κυβέρνηση άρχισε να δείχνει το αληθινό της πρόσωπο στον κόσμο, ο οποίος την αποκαλεί «συντηρητική δικτατορία».
Αυτά τα χρόνια, το '10-'11 και το '12, έχουν γίνει πολλές απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στη δικτατορία, που ξεκίνησαν από την Άγκυρα με συμμετοχή φοιτητών που διαδήλωναν για δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Την 1η Μάη, στην Πλατεία Ταξίμ απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και οι κινηματικές δραστηριότητες. Η αστυνομία χρησμοποίησε χημικά και ακραία βία και τραυματίστηκαν περισσότερά από 200 άτομα.

Τι συμβαίνει σήμερα;

Η κυβέρνηση θέλει να κάνει ένα Mall στην Πλατεία Ταξίμ. Κόσμος με αυθόρμητο τρόπο προσπάθησε να σταματήσει τις εργασίες την προηγούμενη Τετάρτη. Καποιοι βουλευτές της κουρδικής Αριστεράς (BDP) προσπάθησουν να τις σταματήσουν κι αυτοί. Ένα μικρό group διαδηλωτών έμεινε όλο το βράδυ στο παρκο προστατεύοντάς το. Το ίδιο βράδυ, στις 5.00 το πρωί, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία και έκαψε τις σκηνές τους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου με αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικές οργανώσεις να λάβουν μέρος στον αγώνα ο οποίος απέκτησε μαζικά χαρακτηριστικά. 


Τη δεύτερη μέρα, γύρω στις 12.00, περισσότεροι από 10.000 διαδήλωναν με στόχο την προστασία του πάρκου, έμοιαζε με φεστιβάλ. Αλλά την τρίτη μέρα, την Παρασκευή, στις 5.00 το πρωί, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές. Εδώ και 36 ώρες ο κόσμος αντιστέκεται και η αστυνομία επιτίθεται. 200 άνθρωποι τραυματίες, κάποιοι έχασαν την ακοή τους, άλλοι τα χέρια τους και άλλοι τα πόδια τους. Δημοσιογράφοι και μέλη του κοινοβουλίου έχουν τραυματιστεί και αυτοί! Παρ’ όλα αυτά, οι διαδηλώσεις κρατούν καλά και ο κόσμος είναι στους δρομους. Σε περισσότερες από 10 πόλεις ο κόσμος δείχνει την αλληλεγγύη του. Στη Σμύρνη υπάρχει ένας νεκρός και στην Άγκυρα η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές για περισσότερες απο 6 ώρες. 

Στην πλατεία Ταξίμ, στην Κων/λη, βρίσκονται περισσότεροι από 60.000 διαδηλωτές. Από χτες το βράδυ διαδηλωτές καταφθάνουν στην Πλατεία Ταξίμ από τα προάστια της Κων/λης - 40.000. Με το πρώτο φως φάνηκαν χιλιάδες κόσμου να περνούν από το Βόσπορο προς την ευρωπαϊκή πλευρά της Κων/λης. 

Μετά από 36 ώρες συγκρούσεων, το πάρκο είναι ανοιχτό και χιλιάδες κινούνται προς τα εκεί. Τι χρησιμοποιεί η αστυνομία στις επιθέσεις της; Δακρυγόνα (και από ελικόπτερα) πλαστικές σφαίρες και νερό από αύρες. 

Με ευθύνη της αστυνομίας και της κυβέρνησης μια ειρηνική πορεία μετατράπηκε σε εξέγερση. Κόμματα, οργανώσεις, ποδοσφαιρικοί σύνδεσμοι είναι όλοι εδώ και παλεύουν ενωμένοι! 

Τα ΜΜΕ έχουν επιλέξει να μην δείχνουν εικόνες αντίστασης! Απλά το μόνο γεγονός στις ειδήσεις είναι 40 δευτερόλεπτα αστυνομικής βίας. Μόνο κάποια δημοκρατικά κανάλια έχουν live ανταπόκριση. Τα νέα τα μαθαίνουμε από τα διεθνή μέσα, το BBC κλπ. Ο τύπος αντιμετωπίζει την εξέγερση σα μια κλασική διαδήλωση η οποία λαμβάνει χώρα.
Η Αστυνομία προσπαθεί να μπλοκάρει τις επικοινωνίες. Το Twitter έχει πέσει και το 3G σήμα έχει μπλοκαριστεί γύρω από την Πλατεία Ταξίμ. 

Ευτυχώς οι κάτοικοι και τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία διευκολύνουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ και τη διάχυση της πληροφορίας. 

Η βαρβαρότητα της αστυνομίας προκάλεσε μία βίαιη εξέγερση. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατεβαίνουν στο δρόμο για πρώτη φορά, πολλοί από αυτούς προέρχονται από τα μεσοστρώματα. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι φοτορεπόρτερς που καλύπτουν τα γεγονότα, ενώ το BBC δείχνει τις δράσεις των διαδηλωτών.

Ακολουθεί μήνυμα από την Τουρκία, το οποίο κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και ζητά συμπαράσταση στον αγώνα των Τούρκων εργαζομένων και νεολαίας

«Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την είδηση!»

Αγαπητοί ξένοι φίλοι μας
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Η Κωνσταντινούπολη χρειάζεται τη βοήθειά σας, τώρα. 

Κάτι γενναίο και σημαντικό συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια καθυστερημένη έκφανση του κινήματος Οccupy. 

Οι πολίτες, κουρασμένοι από τον εκφοβισμό της κυβέρνησης, με τη διεφθαρμένη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την απερίσκεπτη κατάχρηση της γης, ενώνονται για να προστατεύσουν ένα δημόσιο πάρκο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης το οποίο βρίσκεται υπό την απειλή της ισοπέδωσης για να κατασκευαστεί στη θέση του το 94ο εμπορικό κέντρο. Ο κόσμος παραμένει, παρά τις βίαιες επιθέσεις από την αστυνομία (να επισημάνω ότι η σημερινή επίθεση έγινε στις 5 π.μ. το πρωί! Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκαψε σκηνές και ένα άτομο τραυματίστηκε). Είναι η 3η ημέρα σήμερα και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο πάρκο! 

Εν τω μεταξύ, οι δημόσιοι χώροι πωλούνται σε ξενοδοχεία και τα πολύτιμα οικοσυστήματα σπαταλούνται για περισσότερες βιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μια 3η γέφυρα στο Βόσπορο! 

Το θέμα λοιπόν είναι πολύ πιο σοβαρό από το να σώσουμε τα δέντρα. Εδώ έχουμε τη νοοτροπία του «Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω», μια φασιστική νοοτροπία που όχι μόνο καταστέλλει, αλλά και διατάζει επιθέσεις στον κόσμο. 

Και το χειρότερο είναι ότι τα ΜΜΕ λογοκρίνονται έτσι ώστε να μην διαδίδονται τα νέα..
Το # direngeziparki τώρα είναι αυτή τη στιγμή το 2ο trending topic στο Twitter, παγκοσμίως. 

Παρακαλούμε βοηθήστε μας να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα και να σταματήσουμε τις αδίστακτες, απάνθρωπες πράξεις του Ερντογάν.

Πορείες που έχουν καλεστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

  • Θεσσαλονίκη: Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 στις 19.00 στην Καμάρα
  • Αθήνα: Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 στις 17.30 στην τουρκική πρεσβεία Βασ Σοφίας και Ρηγίλλης.

Πηγή: Ξεκίνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.