23.5.13

Μέτωπο μητροπολιτών κατά Αμβρόσιου για το αντιρατσιστικό

Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ του TVXS σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ιεραρχίας το ρατσιστικό παραλήρημα ενάντια στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου. Οι αντιδράσεις μητροπολιτών ενάντια στις φιλοναζιστικές απόψεις του Αμβρόσιου (και άλλων) και την ίδια την Χρυσή Αυγή είναι συχνές τον τελευταίο χρόνο και παρουσιάζουν αν μη τι άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: tvxs

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας έχει προκαλέσει ομητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος κήρυξε ιερό πόλεμο κατά του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που προωθεί ο υπ. Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο Αμβρόσιος χθες σε άρθρο – παραλήρημα εξέφρασε φόβους ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα φέρει την επικράτηση της «αμαρτίας και της διαστροφής». Επιπλέον έδωσε εντολή τους ιερείς της περιοχής του να χτυπούν πένθιμα της καμπάνες επί 15 λεπτά για τρεις ημέρες. Απέναντί του τάχθηκαν ξεκάθαρα οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος καιΔωδώνης Χρυσόστομος.

Ο μητροπολίτης Δωδώνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, έβαλε κατά του Αμβρόσιου, τονίζοντας ότι «η Ορθοδοξία δεν εξετάζει το χρώμα, την προέλευση, ούτε καν την πίστη του ανθρώπου». Πρόσθεσε ακόμη πως «αν υπάρχουν παραβατικότητες σε μία θρησκεία ή πολιτική ή άποψη, το κράτος είναι υποχρεωμένο να τηρεί τους νόμους».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος εξέφρασε από άμβωνος την αντίθεσή του στις απόψεις του Αμβρόσιου, τονίζοντας ότι ο ρατσισμός είναι η μεγαλύτερη κατάντια για τους ορθόδοξους.


«Δεν αρμόζει στους ορθοδόξους και μάλιστα στους Έλληνες να ξεχωρίζουν ανθρώπους, να υποτιμούν ανθρώπους, να προπηλακίζουν ανθρώπους γιατί δεν είναι του δικού μας χρώματος, της δικής μας φυλής, της δικής μας πίστεως» υπογραμμίζει ο Ιγνάτιος.

«Καταλαβαίνω την κρίση, ξέρω πολύ καλά τα προβλήματα, ζω ανάμεσά σας. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί επ' ουδενί να ενδώσουμε και να υποχωρήσουμε στο κήρυγμα της αγάπης, στο κήρυγμα του σεβασμού του άλλου και της διαφορετικότητας. Τότε θα έχουμε προδώσει τον Χριστό και το Ευαγγέλιό του» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Έθνος, κοινή είναι πλέον η πεποίθηση μεγάλης μερίδας της Ιεραρχίας ότι ο Αμβρόσιος με τις ακραίες τοποθετήσεις του εκθέτει συνολικά των Εκκλησία.

Τη στάση του Αμβρόσιου κατέκρινε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μ. Κανελλοπούλου, η οποία ανέφερε ότι η Εκκλησία δεν έχει καμία δουλειά επί νομοσχεδίων που ψηφίζονται ή καταψηφίζονται από εκλεγμένους βουλευτές, όπως και οι βουλευτές δεν μπορούν να αποφασίζουν για τα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.