27.5.13

Αργαλαστή Πηλίου – Συμπεράσματα από μια φασιστική συγκέντρωση που μπορούσε να είχε αποτραπεί


του Νίκου Κανελλή

Το Σάββατο 25/05 η Χρυσή Αυγή κατάφερε να πραγματοποιήσει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Αργαλαστή (κεφαλοχώρι στο Νότιο Πήλιο) με ομιλία του αρχιφασίστα βουλευτή Ηλιόπουλου. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Φορτούνας, δεν δίστασε να παραχωρήσει δημοτική αίθουσα στους Χρυσαυγίτες, παρά την γενική κατακραυγή, στο όνομα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα οποία οι Ναζί πολεμάνε καθημερινά με ρόπαλα και μαχαίρια.

Η εκδήλωση της ΧΑ έγινε γνωστή μόλις λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίησή της και αμέσως προκάλεσε συναγερμό στο αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά.

Ανακοινώσεις δημοσίευσαν ο ΣΥΡΙΖΑ[1], το ΚΚΕ[2], η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας[3]  και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ενώ γράφτηκαν και άρθρα στον τοπικό τύπο ενάντια στο φασισμό με σκληρή κριτική στο ρόλο του Φορτούνα. Παράλληλα το ζήτημα συζητήθηκε τόσο στη συνέλευση που διοργανώνει το αντιρατσιστικό φεστιβάλ Βόλου όσο και σε συνέλευση του χώρου των αναρχικών. Τέλος, το πιο σημαντικό ήταν ότι κάτοικοι των χωριών του Νοτίου Πηλίου κινητοποιήθηκαν, εξέδωσαν ανακοίνωση[4] και ήρθαν σε επαφή με το αντιφασιστικό κίνημα στο Βόλο με σκοπό τη ματαίωση της ναζιστικής εκδήλωσης.

Η φασιστική εκδήλωση μπορούσε να αποτραπεί παρά το ότι δεν είχε προηγηθεί συστηματική αντιφασιστική παρέμβαση στα χωριά του Νοτίου Πηλίου. Η ακύρωση της φασιστομάζωξης προϋπέθετε βέβαια τη μαζική κινητοποίηση καταρχήν των οργανωμένων δυνάμεων των μαζικών κομμάτων της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Άλλωστε τα χωριά του Νοτίου Πηλίου έχουν μεγάλες αντιφασιστικές, παραδόσεις (η Αργαλαστή ήταν η έδρα του τοπικού ΕΛΑΣ την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης). Τα μαζικά κόμματα της Αριστεράς, μαζί με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τις δυνάμεις του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού θα μπορούσαν έτσι να κινητοποιήσουν μαζικά κατοίκους της περιοχής και είναι σαφές ότι 200 – 250 άτομα στην Αργαλαστή θα μπορούσαν να καταλάβουν τον χώρο της φασιστικής εκδήλωσης και να πάρουν στο κυνήγι τους φασίστες όπως έκαναν οι κάτοικοι της Θάσου, της Τσαριτσάνης, των Χανίων και τόσων άλλων περιοχών πανελλαδικά. Αυτό θα ήταν άλλο ένα γερό χαστούκι στα μούτρα του φασισμού.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τι έγινε όμως τελικά; Παρά τις «πύρινες» ανακοινώσεις τους, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και το ΚΚΕ κινητοποίησαν μαζικά τα μέλη τους για να συμμετέχουν στην αντιφασιστική συγκέντρωση που είχαν καλέσει οι «Ενεργοί Κάτοικοι Νοτίου Πηλίου». Το ΚΚΕ προτίμησε να κινητοποιήσει κόσμο για την καθιερωμένη «Πορεία Ειρήνης» ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κινητοποίηση μόνο για τη συναυλία της Ιερισσού. Έτσι, στην αντιφασιστική συγκέντρωση συμμετείχε μόνο ο χώρος των Αναρχικών/Αντιεξουσιαστών, η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς του Βόλου.

Παρά την αδράνεια της κοινοβουλευτικής Αριστεράς το αντιφασιστικό κίνημα έκανε μια δυναμική εμφάνιση στην Αργαλαστή. Από το πρωί του Σαββάτου δεκάδες αντιφασίστες «όργωσαν» την Αργαλαστή μοιράζοντας αντιφασιστικές προκηρύξεις στη λαϊκή αγορά, τα καφενεία και τα σπίτια. Το απόγευμα περίπου 100 διαδηλωτές συμμετείχαμε στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Έτσι οι περίπου 50 φασίστες (στη μεγάλη τους πλειοψηφία μεταφερόμενοι ακόμη και από τη Λάρισα) κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την «εκδήλωση», υπό την προστασία φυσικά της αστυνομίας που ήταν εκεί με διμοιρίες ΜΑΤ και είχε αποκλείσει την αντιφασιστική συγκέντρωση.  

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο φασισμός δεν νικιέται με ανακοινώσεις και δελτία τύπου, χρειάζεται μαζική και αποφασιστική κινητοποίηση απέναντι σε κάθε φασιστική πρόκληση. Αυτή η κινητοποίηση ασκεί και την «πίεση» στον εκάστοτε δήμαρχο για να μην παραχωρήσει δημοτικούς χώρους για φασιστομαζώξεις.

Τα μαζικά κόμματα της Αριστεράς έχουν καθήκον να κινητοποιούν τις δυνάμεις τους σε τέτοιες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Η αδράνεια, η απουσία και τα λόγια χωρίς αντίκρισμα αφήνουν ανοιχτό το δρόμο στους ναζί. Επιπλέον για να αποκτήσει το αντιφασιστικό κίνημα μαζικά χαρακτηριστικά δεν αρκεί το κάλεσμα μιας αντιφασιστικής συγκέντρωσης την τελευταία στιγμή. Χρειάζεται να έχει προηγηθεί συστηματική και υπομονετική δουλειά εξήγησης στον κόσμο κάθε τοπικής κοινωνίας. Με ενημέρωση και συζητήσεις στα σχολεία και τις πλατείες, με μοιράσματα υλικού, με συζητήσεις στα καφενεία κοκ. Έτσι χτίζεται σιγά, σιγά το αντιφασιστικό κίνημα. Οι κάτοικοι της περιοχής που κινητοποιήθηκαν ενάντια στη φασιστική πρόκληση που τους χτύπησε την πόρτα χρειάζεται τώρα να οργανωθούν και να προχωρήσουν στη δημιουργία τοπικής αντιφασιστικής κίνησης με μόνιμα χαρακτηριστικά ώστε να προετοιμαστούν για τις επόμενες μάχες που έρχονται (ενάντια στη Χρυσή Αυγή αλλά όχι μόνο).


_________________
Σημειώσεις

1 σχόλιο:

  1. Απλά θα ήθελα να σημειώσω ότι οι κάτοικοι που κινητοποιηθήκαμε για την αντιφασιστική συγκέντρωση επιμέναμε σε μια ειρηνική διαδήλωση, σεβόμενοι τους ντόπιους, οι οποίοι φυσικά δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια πιο βίαιη συγκέντρωση. Συμφωνώ ότι θα μπορούσαμε να την είχαμε αποτρέψει εαν είχαμε δουλέψει από πιο νωρίς, έχοντας πάρει και περισσότερους κάτοικους με το μέρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.