2.4.13

Ντι Κάνιο όπως Κατίδης... Έξω οι φασίστες από τα γήπεδα!




Μαζικές αντιδράσεις για την πρόσληψη του φασίστα Ντι Κάνιο στην ομάδα της Σάντερλαντ


της Μαρίας Καπαράκη


Η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Σάντερλαντ (Sunderland A.F.C) παρουσίασε και επίσημα σήμερα, Τρίτη 2 Απρίλη, την απόφασή της για την πρόσληψη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του- γνωστού για τις φασιστικές του ιδέες- Ιταλού πρώην ποδοσφαιριστή Πάολο ντι Κάνιο.

Ο Ντι Κάνιο έγινε το 2004 διάσημος ανά τον κόσμο για τον φασιστικό χαιρετισμό που χρησιμοποίησε όντας παίχτης της Λάτσιο (ιταλικής ομάδας που ιστορικά συνδέεται με τον μουσολινικό φασισμό) στη διάρκεια ενός ντέρμπι με αντίπαλο τη Ρόμα. Λίγους μήνες αργότερα επανέλαβε το χαιρετισμό σε αγώνα με αντίπαλο την Λιβόρνο, ομάδα γνωστή για την αριστερή της ιδεολογία, και στην συνέχεια σε αγώνα με την Γιουβέντους (ένα πάτημα του ονόματος του στο google αρκεί για να βρει κάποιος  πληθώρα φωτογραφιών με τους ναζιστικούς του χαιρετισμούς, εντός κι εκτός γηπέδων). Τότε είχε τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα από την πειθαρχική επιτροπή της Ιταλική Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.


Ο Ντι Κάνιο στην παρουσίασή του φρόντισε να τονίσει πως δεν είναι ρατσιστής. Βέβαια, ο ίδιος, το 2005, είχε δηλώσει «Είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής». Στην αυτοβιογραφία του μάλιστα, περιγράφει τον Μπενίτο Μουσολίνι ως έναν «πολύ ηθικό και άξιο άνθρωπο, που ήταν βαθιά παρεξηγημένος». Είναι γνωστό άλλωστε, ότι ο Ντι Κάνιο φέρει τα αρχικά DVX σε τατουάζ στο χέρι του, που σημαίνουν Ντούτσε στα λατινικά.

Η γενική διευθυντής της αγγλικής ομάδας Μάργκαρετ Μπάιρν έσπευσε με ανακοίνωσή της να στηρίξει τον Ντι Κάνιο, αλλά η πρόσληψή του από τη Σάντερλαντ έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με έναν δηλωμένο φασίστα.

Οργισμένη είναι και μεγάλη μερίδα των οπαδών της ομάδας. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκαν γκρουπ διαμαρτυρίας στο Facebook με χιλιάδες likes, μεταξύ των οποίων το γκρουπ «Η Σάντερλαντ ενάντια στους φασίστες», ενώ χάκερ αντικατέστησαν τη φωτογραφία του Ντι Κάνιο με αυτή του Χίτλερ στη Wikipedia. Επιπλέον, εκατοντάδες κόσμου έχει υπογράψει διαδικτυακή αίτηση με την οποία ζητά την απόλυση του. Ο Ρομπ Τζόνσον, οπαδός της Σάντερλαντ, δήλωσε: "Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσω την αηδία και τη ντροπή μου για την απόκτηση του Ντι Κάνιο. Ας μην ξεχνάμε πως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 267 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 1000 τραυματίστηκαν στην πόλη του Σάντερλαντ από τους βομβαρδισμούς των Ναζί. Ο Ντι Κάνιο ιδεολογικά πιστεύει σε αυτούς τους δολοφόνους. Θα μποϊκοτάρω τη Σάντερλαντ όσο είναι προπονητής της".
  
Ο υπεύθυνος για το περιοδικό της Σάντερλαντ "A Love Supreme", που είναι βετεράνος του 2ου παγκοσμίου πολέμου είπε: "Έχουμε μερικούς μεγαλύτερους αναγνώστες οι οποίοι πάλεψαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν πόλεμο κατά του φασισμού. Όλοι αυτοί αισθάνονται πως δεν μπορούν να υποστηρίζουν πλέον τον σύλλογο".

Την οργή του εξέφρασε και ο Ντέιβ Χούπερ, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ανθρακωρύχων του Ντίρχαμ, κλάδος γνωστός παγκοσμίως για τους μαχητικούς και σκληρούς αγώνες του. Ο Χούπερ δήλωσε: "Εγώ όπως και χιλιάδες ανθρακωρύχοι υποστηρίζουμε τη Σάντερλαντ και είμαστε παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο. Μαχόμαστε σκληρά για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία εκμηδενίστηκαν από τον φασισμό της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Χιλής. Η πρόσληψη του Ντι Κάνιο είναι ντροπή και προδοσία για όλους όσους πολέμησαν και πέθαναν από τον φασισμό".

Η ιστορία του Ντι Κάνιο αποδεικνύει ότι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί δεν είναι αποκλειστικότητα μόνο των Ελλήνων παιχτών, ούτε προέρχονται μόνο από «αμαθείς 20χρονους» (βλέπε Κατίδης), αλλά και ότι η φασιστική ιδεολογία μέσα στα γήπεδα είναι μια παλιά ιστορία.

Οι οπαδοί των ομάδων παγκοσμίως καλούνται να απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις οργανωμένα, με σαφή πολιτική θέση, να ξεριζώσουν μέσα από τις ομάδες και τα γήπεδα τη σάπια ιδεολογία του φασισμού, αλλά και να παλέψουν ενάντια του και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, στο πλευρό της υπόλοιπης κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.