15.4.13

Ιδρυτική διακήρυξη της Αντιφασιστικής Κίνησης Θάσου




Αγαπητοί συντοπίτες 


Αφετηρία του κινήματός μας υπήρξε η αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων της Ποταμιάς απέναντι στην ψευτοπατριωτική ελεημοσύνη μιας ομάδας νοσταλγών της Χούντας, μιας ομάδας με σαφέστατα νεοναζιστικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η αντίδρασή μας στην Παναγία, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά έδωσε την ευκαιρία να αναζωπυρωθεί το δημοκρατικό αίσθημα και οι αντιρατσιστικές απόψεις της πλειοψηφίας των κατοίκων συνολικά του νησιού.

Η ανταπόκριση που βρήκε η προσπάθεια μας, η μαζικότητα της κίνησης μας, δεν αποτελεί έκπληξη αφού δεν αποτελεί κάτι καινούριο και απρόσμενο.

Έρχεται ως φυσιολογική συνέχεια μιας σειράς αγώνων στους οποίους οι Θασίτες παππούδες μας υπήρξαν πρωτοπόροι. Αγώνες για ιδανικά τα οποία μας έχουν κληροδοτήσει ως ιερή παρακαταθήκη. Για την υπεράσπιση αυτών των ιδανικών εμείς σήμερα σπάμε τον εφησυχασμό και την απάθεια και ερχόμαστε και ξανασυναντήσουμε την ίδια μας την ιστορία. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την πραγματική εικόνα της Θάσου και του Θασίτη. Γιατί δεν μας χωράει να κρυβόμαστε πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα του πράσινου νησιού, της επίπλαστης νεοπλουτίστικης τουριστικής ευμάρειας και των αδιάφορων κατοίκων που κοιτάνε απλώς τη δουλειά τους . Αυτή η εικόνα είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τα όνειρα μας για το μέλλον και το κυριότερο πολύ μικρή για να χωρέσει την ιστορία μας.
Tο νησί μας είναι ένας τόπος όπου διαδραματίστηκαν μια σειρά από ιστορικά γεγονότα που τοποθετούν τη Θάσο στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων διεκδίκησης.


• Από τις αρχές ακόμα του 20ου αιώνα με έναν πρωτοποριακό για την ιστορία των οικολογικών κινημάτων αγώνα. Τη σθεναρή αντίσταση των Θασίων απέναντι στην καταστροφική παραχώρηση της εκμετάλλευσης του συνόλου των δασών του νησιού με αποκορύφωμα τα γεγονότα του 1902 που οδήγησαν στη λήξη της αιγυπτιοκρατίας.

• Με τη μαζική συμμετοχή των Θασίων καπνεργατών της Καβάλας στους αγώνες για την κατοχύρωση και υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Από το νικηφόρο αγώνα των καπνεργατών το 1896, που θα αναγκάσει ολόκληρη αυτοκρατορία (την Οθωμανική) να αναγνωρίσει μια απεργία ως δικαιολογημένο “καυγά για το ψωμί” μέχρι τα δραματικά γεγονότα του Μάη του 36 όταν οι καπνεργάτες θα σηκώσουν το βάρος της αντίδρασης στην όξυνση της οικονομικής κρίσης και στην πραξικοπηματική πρωθυπουργοποίηση του φασίστα Μεταξά.

• Στη μαζική συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στην αντίσταση απέναντι στη φασιστική βουλγαρική κατοχή στη διάρκεια του β' παγκόσμιου πολέμου

• Φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας στις σύγχρονες μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην αποτροπή της καταστροφικής για το περιβάλλον και την υγεία εγκατάστασης ραντάρ στο Υψάριο. Αλλά και την απομάκρυνση του ναυαγίου του Τριζάν που απείλησε με οικολογική καταστροφή τον όρμο Παναγίας, Ποταμιάς.

Συνεχίζοντας αυτούς τους αγώνες κρίνουμε επιτακτική ανάγκη σήμερα να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών του πολιτισμού μας, της ελευθερίας του λόγου και των ιδεών, των ατομικών δικαιωμάτων των κατοίκων της Θάσου ανεξαρτήτως χρώματος θρησκεύματος και εθνικότητας. Ιδρύουμε για το σκοπό αυτό την “ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑΣΟΥ” ανεξάρτητη και αποστασιοποιημένη από κάθε πολιτικό κόμμα.

Σκοπός μας είναι να κρατάμε την τοπική κοινωνία σε εγρήγορση κατά των φασιστικών πρακτικών από όπου κι αν αυτές προέρχονται, με όποιο τρόπο κι αν εκδηλώνονται και να στηρίζουμε το συνάνθρωπό μας έμπρακτα και ουσιαστικά.

Δεν θέλουμε να είμαστε η γενιά του καναπέ και της πασαρέλας αλλά θέλουμε μέσα από την ατομική και συλλογική μας δράση να βοηθήσουμε την κοινωνία να γίνει καλύτερη.

Καλούμε κάθε κάτοικο του νησιού που συμμερίζεται τις απόψεις και τους στόχους μας να συμμετέχει στον αγώνα μας.

Καλούμε όμως σε διάλογο και όσους παρασύρονται σε φασιστικές ενέργειες και ομάδες εξαιτίας της αγανάκτησης τους απέναντι στη κατάντια του πολιτικού συστήματος της εποχής μας.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.