23.4.13

Αντιφασιστική διαδήλωση στην Καλλιθέα, Τετάρτη 24 Απρίλη


Ο φασισμός πρώτα έρχεται για τους άλλους και μετά για σένα…

25 Μάρτη 2013: Στη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στην Καλλιθέα συμμορία κουκουλοφόρων τραμπούκων κάνει δημόσια εμφάνιση, στο όνομα του πατριωτισμού και του εθνικισμού και υπό το «άγρυπνο βλέμμα της Αστυνομίας» εξαπολύει επίθεση σε ομάδες διαδηλωτών ενάντια στα μνημόνια και την κοινωνική εξαθλίωση.

Για όσους μέχρι σήμερα πίστευαν πως ο φασισμός και η ρατσιστική βία αφορά μόνο τους μετανάστες, η πραγματικότητα έρχεται αδυσώπητη να γκρεμίσει τις αυταπάτες. Οι μετανάστες είναι οι πρώτοι και οι πιο ευάλωτοι στόχοι, ενώ οι ρατσιστικές επιθέσεις και δολοφονίες εναντίον τους αποτελούν την πρόβα τζενεράλε… Στο κάδρο των στόχων σειρά έχουν τώρα οι διαφωνούντες, οι πραγματικοί στόχοι του φασισμού άλλωστε…

Ωστόσο, σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, κλείνει τα μάτια ακόμη και στην αδιάψευστη ιστορική εμπειρία: ο φασισμός είναι εδώ και δεν κάνει διακρίσεις: έγχρωμοι, ομοφυλόφιλοι, αγωνιστές, αντιφασίστες, διαφωνούντες όλων των ηλικιών βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στη μαύρη λίστα των ανεπιθύμητων, στο όνομα του εθνικισμού και της καθαρότητας, που ξέρει καλά να μετουσιώνει το κοντάρι της σημαίας που προσκυνά, σε μαχαίρι, και να βάφει το πανί της κόκκινο, βουτηγμένο στο αίμα των μεταναστών…και των ανεπιθύμητων ιθαγενών….


Την ίδια στιγμή το κράτος και οι μηχανισμοί του σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο κάνουν τα πάντα για να συγκαλύπτουν τις φασιστικές επιθέσεις. Η δικαιοσύνη αποδεικνύεται ο καλύτερος υπηρέτης της συγκάλυψης, ενώ η Αστυνομία δρα ανενόχλητη, βασανίζει αντιφασίστες αγωνιστές και κάνει πλάτες στους ομοϊδεάτες δολοφόνους με τις μαύρες μπλούζες.

Η εμπειρία ωστόσο καταδεικνύει πως ο φασισμός απλώνει τα πλοκάμια του και καταλαμβάνει “ζωτικό χώρο” εκεί που δε συναντά αντιστάσεις από την κοινωνία. Στην ευρύτερη

περιοχή της Αγίας Ελεούσας το τελευταίο διάστημα

έχουν καταγραφεί κρούσματα φασιστικών συμπεριφορών από νεοναζιστικές συμμορίες που λυμαίνονται το δημόσιο χώρο, συνεπικουρούμενες από το ορμητήριά τους που δεν είναι άλλα από συγκεκριμένα στέκια της περιοχής.

Ο φασισμός αξιοποιεί την απόγνωση των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση και τη μετατρέπει σε εκτονωτικό μίσος για τους αδύναμους, ενώ την ίδια στιγμή το κόμμα του κάνει πλάτες στα αφεντικά στηρίζοντας όλα τα νομοσχέδια που ευνοούν τη συγκέντρωση περισσότερου πλούτου στα χέρια τους. Απειλούν και τραμπουκίζουν απεργούς στα εργοστάσια και στις διαδηλώσεις και στέλνουν μπράβους έξω απ’ τα σχολειά για να καταστείλουν τους μαθητικούς αγώνες, στο όνομα του νόμου και της τάξης. Ποια όμως είναι η διαφορά τους από την επίσημη πολιτική της συγκυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει πιστά το δόγμα της μηδενικής ανοχής, κλείνοντας το μάτι στη Χρυσή Αυγή, ως απαραίτητο ρυθμιστή μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων;

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, οι συμψηφισμοί της θεωρίας των “δύο άκρων”, εξυπηρετούν το έργο της συγκάλυψης του πραγματικού ρόλου της Χρυσής Αυγής ως μακρύ χέρι του συστήματος και παράλληλα οπλίζουν το χέρι των φασιστικών συμμοριών εναντίον μεταναστών και ντόπιων. Τροφοδοτούν ταυτόχρονα τις αυταπάτες ότι το φασιστικό φαινόμενο είναι περιστασιακό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης κοινωνικής βίας, και άρα θα πρέπει να ερμηνεύεται με όρους ψυχαναλυτικούς και να τυγχάνει επιείκειας και ανοχής. Η ανοχή και η απάθεια απέναντι στο φασισμό και τη ρατσιστική βία είναι καθαρή συνενοχή.

Καλούμε την τοπική κοινωνία της Καλλιθέας και των γύρω περιοχών, να μη δείξει καμιά ανοχή στον εντεινόμενο εκφασισμό της κοινωνίας και στο φόβο που επιδιώκουν να σπείρουν οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις. Η μόνη απάντηση στο φασισμό είναι οι συλλογικοί κοινωνικοί αγώνες σε κάθε γειτονιά.

− ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΝΤΛΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ Τετάρτη, 24 Απρίλη στην Καλλιθέα

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ Κύπρου – 6.30 το απόγευμα

Πρωτοβουλία Καλλιθέας Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία
ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΙ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΙΝΗΣΗ “ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.