13.3.13

Ανακοίνωση των κοινοτήτων και συλλόγων νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα

Σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, όπου δοκιμάζονται όλοι και όλα, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποκλείσει ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του πληθυσμού της, τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, από το πιο βασικό δικαίωμα που σου επιτρέπει να ζεις ισότιμος με τους άλλους: αυτό της ιθαγένειας. 

Η εξατομικευμένη κρίση στα δεκαοκτώ δεν αποτελεί ορθολογικό κριτήριο για την απόδοσή της: ταπεινώνει και αποξενώνει τον έφηβο και υποτιμάει την ενταξιακή δύναμη του ελληνικού σχολείου, ανοίγοντας ξανά την πίσω πόρτα στη διαφθορά και την αυθαιρεσία του παρελθόντος. 

Αντιθέτως, η γέννηση ή/και η φοίτησή στην Ελλάδα είναι κριτήρια αντικειμενικά, ρεαλιστικά και δίκαια που προάγουν την ομαλή συμβίωση, την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια μέσα από την αναγνώριση και τον αλληλοσεβασμό που θα πρέπει να βιώνουν όλα τα παιδιά από την αρχή ακόμη της ζωής τους μέσα από τους εκπαιδευτικούς θεσμούς ενός αληθινού δημοκρατικού κράτους δικαίου. 

Η ιθαγένεια στα παιδιά της δεύτερης γενιάς αποτελεί ουσιαστικά ένα δικαίωμά τους να είναι ορατά ως νέοι πολίτες. Η θέση των παιδιών αυτών εδώ δεν είναι προσωρινή, είναι μόνιμη. Τα παιδιά αυτά, δεν πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες μόνον επειδή η μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα, αλλά και γιατί, ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι ελληνόπουλα κι αυτά όπως και όλα τα άλλα. Ακόμη και το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζει ότι τα κριτήρια αυτά είναι επαρκή για να δοθεί η Ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά αυτά. 

Γι' αυτό είναι καθολικό το αίτημα των μεταναστευτικών κοινοτήτων και των οργανώσεων: Βελτίωση και όχι κατάργηση του νόμου 3838/2010, για μία δημοκρατική χώρα, για μια κοινωνία ισοτιμίας, δικαίου και ευνομίας, για μια κοινωνία του αύριο.

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα
Κασάπι – Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών στην Ελλάδα
Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδας
Nigerian Community in Greece
Ελληνογεωργιανός Πολιτιστικός Σύλλογος “Caucasus”
Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων στην Ελλάδα
Association des ressortissants Βurkinabé en Grèce
 Σύλλογος Σενεγαλέζων
Organization of Gambian Association in Greece
Σύλλογος Eνωμένων Αφγανών Ελλάδος
Μπαγκλαντές DOEL Πολιτιστικός Σύλλογος
 Ελληνομολδαβικός Σύνδεσμος «ΟΡΦΕΥ»
Ένωση Νιγηριανών Γυναικών
Αιθιοπική Κοινότητα Ελλάδος
Αφγανική Κοινότητα Ελλάδος
Κοινότητα Πολιτών της Γουϊνέας στην Ελλάδα
Κοινότητα της Τανζανίας
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Asante

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.