22.3.13

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!


Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

Επίορκος για συμμετοχή του σχολείου του σε αντιρατσιστική εκδήλωση. Ο λόγος για τον διευθυντή του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού, Νίκο Μεταξίδη. Ηταν σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο. 21 Μαρτίου 2012. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και το αντίστοιχο Λύκειο του Ελληνικού συνδιοργάνωναν με την ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, τι άλλο, μια εκδήλωση με αντιρατσιστικό περιεχόμενο δίπλα στο σχολείο. «Είχαμε ετοιμάσει ένα βιντεάκι και κάποια λογάκια και τα παρουσιάσαμε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο τότε υποδιευθυντής του Γυμνασίου, Γιάννης Δαμιανίδης.



Προφάσεις 

Ο κ. Μεταξίδης κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τους μαθητές εκτός σχολείου, χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση και χωρίς απόφαση Συλλόγου. Η κατηγορία αυτή, σημειωτέον, έρχεται σε ένα σχολείο όπου η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη γηπέδων, υποχρεώνει τους μαθητές να διασχίζουν τον δρόμο προκειμένου να κάνουν μάθημα γυμναστικής στο γειτονικό δημοτικό πάρκο. «Η εκδήλωση κράτησε μόλις ένα δίωρο και οι καθηγητές ήταν ενήμεροι. Ηταν απλά μια πρόφαση. Μέσα στη μανία να κλείσουν το σχολείο, πιάστηκαν απ” όπου μπορούσαν», υποστηρίζει ο κ. Δαμιανίδης.

Ο Νίκος Μεταξίδης πέρασε από ΕΔΕ και παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η υπόθεσή του εκκρεμεί μέχρι σήμερα.


Απαγόρευση

Η δίωξη του διευθυντή δεν είναι όμως το μοναδικό πλήγμα για το σχολείο. Τον Σεπτέμβριο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής απαγόρευσε στο σχολείο να δέχεται μαθητές από άλλες περιοχές της Αθήνας. Αυτό είχε αποτέλεσμα τη μείωση των μαθητών, άρα και των τμημάτων, άρα και του προσωπικού. «Οι μαθητές μειώθηκαν από 140 σε 80. Γι” αυτό έφυγα μετά από 18 χρόνια. Κρίθηκα υπεράριθμος», λέει ο πρώην υποδιευθυντής, Γιάννης Δαμιανίδης.

Στα τέλη Νοεμβρίου η Περιφερειακή Διεύθυνση έκανε άλλη μια ενέργεια. Προσπάθησε να καταργήσει τη θετική και τη θεωρητική κατεύθυνση στο Λύκειο. Ζήτησε επίσης οι μαθητές να χωρίζονται σε τμήματα με αλφαβητική σειρά και όχι ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Τον Ιανουάριο ο διευθυντής της Περιφέρειας άλλαξε (ο Ι. Κουμέντος προήχθη στο ΙΕΠ) και αυτές οι ενέργειες πάγωσαν. «Αν καταργούνταν οι κατευθύνσεις, θα έπρεπε τα μισά παιδιά να αλλάξουν σχολείο και η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα ήταν ζόρικη. Σε ένα κανονικό σχολείο θα υπήρχαν δυσκολίες με τη γλώσσα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Λάβνερ, μαθητής Γ” Λυκείου και αντιπρόεδρος του 15μελούς. Η μητέρα του είναι από την Αυστρία και ο πατέρας του από το Ιράν. «Εδώ και χρόνια ακούμε ότι το σχολείο θα κλείσει. Ομως είναι πολύ σημαντικό για μας. Είναι το δεύτερο σπίτι μας. Οταν ήρθαμε στην Ελλάδα ήταν το πρώτο μέρος που μας δέχτηκε και μας βοήθησε να ενταχθούμε», καταλήγει.

«Είναι παράλογο. Από τη μία το ίδιο το υπουργείο Παιδείας καλεί εμάς τους εκπαιδευτικούς να διοργανώσουμε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, από την άλλη τιμωρούνται συνάδελφοί μας που επιδεικνύουν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές ευαισθησίες».

Παραπομπή σε ΕΔΕ

Η Δέσποινα Μαυροματάκη, γραμματέας της ΣΤ” ΕΛΜΕ, δεν μιλάει ρητορικά. Συνάδελφός της φιλόλογος, καθηγήτρια του 5ου Λυκείου Ζωγράφου, αντιμετωπίζει την παραπομπή σε ΕΔΕ, με αφορμή ανώνυμη καταγγελία γονέα, επειδή μοίραζε αντιφασιστικό υλικό σε μαθητές.

«Το φυλλάδιο που μοίραζε η συνάδελφος αφορούσε την αντιφασιστική συναυλία της 19ης Γενάρη, στην οποία καλούσαν η ΟΛΜΕ και η δική μας τοπική ΕΛΜΕ. Απευθυνόταν μάλιστα σε μαθητές, γι” αυτό είχε και αντιφασιστικό κόμικς. Την προκαταρκτική διαδικασία της “προανάκρισης” διέταξε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α” Αθήνας, κ. Σαββαΐδης. Η καθηγήτρια δεν το ήξερε, το έμαθε τελευταία, όταν κλήθηκαν συνάδελφοί της ως μάρτυρες. Ακόμα και η διαδικασία της επιλογής των μαρτύρων είναι αυθαίρετη», λέει η κ. Μαυροματάκη στην «Εφ.Συν.».

Η γραμματέας της ΣΤ” ΕΛΜΕ θεωρεί ότι οι ανώνυμες καταγγελίες δεν είναι τυχαίες: «Πολύ εύκολα μπορεί να εμφανιστεί ένας ανώνυμος “αγανακτισμένος γονέας” και να συντελέσει σε ένα κλίμα εκφοβισμού και κατάδοσης. Το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν, στις απεργίες και τις μαθητικές καταλήψεις. Οταν τέτοιες ανώνυμες καταγγελίες κινούν πειθαρχικές διαδικασίες, αυτό, σε συνδυασμό με το νέο πειθαρχικό δίκαιο, την παραφιλολογία περί “επίορκωνŠ” δημόσιων υπαλλήλων και την αξιολόγηση, μπορεί εύκολα να οδηγηθούμε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Εξάλλου, πλέον η παραπομπή σε ΕΔΕ, χωρίς καν να τελεσιδικήσει, οδηγεί σε διαθεσιμότητα».

Ο αόρατος καταδότης

Με τον φόβο του αόρατου καταδότη και των ορατών πειθαρχικών μέτρων, καλούνται σήμερα οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στις τάξεις τους «για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού» και να καλλιεργήσουν κλίμα «αλληλεγγύης, ανοχής και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μαθητών». «Οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα στις μέρες μας, πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και, με βάση το θεσμικό πλαίσιο και τα Αναλυτικά Προγράμματα, να μην επιτρέπουν παρεμβάσεις από εξωθεσμικά κέντρα και παράγοντες που καμία σχέση δεν έχουν με τα δημοκρατικά ιδεώδη και τις αξίες της ανθρωπιστικής μας παιδείας», γράφει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που μοιράστηκε εν όψει της 21ης Μαρτίου. Μόνο που η παραίνεση για ασφάλεια μάλλον ηχεί ειρωνικά στα αυτιά των εκπαιδευτικών που ήδη γνώρισαν τις θεσμικές συνέπειες των «παρεμβάσεων εξωθεσμικών κέντρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.