11.3.13

"Πόρτα" από κατοίκους έφαγε βουλευτής της Χρυσής Αυγής και το τσούρμο του σε εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της ΤσαριτσάνηςΑναδημοσίευση από left.gr

Οι ιδεολογικοί απόγονοι των αυτουργών του ολοκαυτώματος είχαν το θράσος, με επικεφαλής τους το βουλευτή Λάρισας Αλεξόπουλο Χρυσοβαλάντη, να εμφανιστούν στην πλατεία της Τσαριτσάνης προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο, όμως οι κάτοικοι είχαν άλλη γνώμη.

"Στις 12 Μάρτη συμπληρώνονται 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης, το στυγερό έγκλημα που διέπραξαν τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και ντόπιοι συνεργάτες τους. Με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο, ο λαός της Τσαριτσάνης θυμάται τη θηριωδία των κατακτητών που πλιατσικολόγησαν, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το χωριό μας, και αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις 12 Μάρτη 1943 και τη μνήμη άλλων πέντε που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944", αναφέρεται στο ψήφισμα του τοπικού μορφωτικού συλλόγου που καλούσε σε συμμετοχή των κατοίκων στις Κυριακάτικες εκδηλώσεις μνήμης.

"Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελεί μια φασιστική οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού, υμνητών του Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών. Αποτελεί στημένο παρακρατικό μηχανισμό και γέννημα- θρέμμα του συστήματος, μιας κατάστασης που σήμερα γονατίζει και κάνει το λαό να υποφέρει", καταλήγει το ψήφισμα, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια παρανόησης για τα συναισθήματα των κατοίκων της Τσαριτσάνης απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Συναισθήματα που δε φαίνεται να υπολόγισαν ιδιαίτερα οι χρυσαυγίτες. Όταν εμφανίστηκαν στην πλατεία του χωριού προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι, με επικεφαλής τους τον βουλευτή Λάρισας, ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση αντέδρασε άμεσα. Ο Δήμαρχος Ελλασόνας, Γεώργιος Πασχόπουλος, κάλεσε τους χρυσαυγίτες να αποχωρήσουν αφού ήταν φανερά ανεπιθύμητοι από τους κατοίκους. Όταν αυτοί αρνήθηκαν, την κατάσταση στα χέρια τους πήραν οι άνθρωποι της θεσσαλικής κωμόπολης κάνοντας ανθρώπινες αλυσίδες, οι οποίες εμπόδισαν τους φασίστες να πλησιάσουν το μνημείο. Η γενική κατακραυγή ήταν τέτοια που τους εξανάγκασε τελικά να αποχωρήσουν άπραγοι, κρατώντας το στεφάνι για κανένα χουντικό μνημείο ή τάφο, που είναι πιο πολύ του στυλ τους. Η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά, με πρωτοβουλία του μορφωτικού συλλόγου Τσαριτσάνης. 

*Ολόκληρο το ψήφισμα του μορφωτικού συλλόγου Τσαριτσάνης εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.