22.3.13

72 ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, 62 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών


Τρεις ρατσιστικές επιθέσεις κάθε βδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο το εξάμηνο που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2012 έως τις 18 Μαρτίου φέτος σημειώθηκαν 72 επιθέσεις συνολικά, με έναν άνθρωπο νεκρό, τον 26χρονο Πακιστανό μετανάστη Σ. Λουκμάν, και 62 τραυματίες. Την καταγραφή έκανε το Antinazi Zone σε συνέχεια του Ημερολογίου του Ρατσισμού που εκδιδόταν πριν από μερικά χρόνια από τη Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη-YRE, με στόχο να τεκμηριώσει την άποψη ότι «η Χρυσή Αυγή και οι παρόμοιες νεοναζιστικές ομάδες δεν είναι μία ακόμα πολιτική άποψη, αλλά συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 17 περιπτώσεις, σχεδόν στη μία στις τέσσερις, χρησιμοποιήθηκαν κάποιου είδους επικίνδυνα αντικείμενα – από ρόπαλα μέχρι μαχαίρια. «Αυτό το γεγονός μάς δείχνει την ποιοτική αλλαγή στον χαρακτήρα των φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων, αφού όλο και πιο συχνά περιλαμβάνουν όπλα και μαχαίρια και έχουν πλέον στόχο τον θάνατο των θυμάτων. Σε αντίθεση με παλιότερα που το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμοί ή λεκτικοί προπηλακισμοί», σχολιάζει ο Τάκης Γιαννόπουλος που μαζί με τον Γιώργο Λυγουριώτη συντόνισαν την έκδοση του ημερολογίου και μιλάνε στην «Εφ.Συν.» για τα συμπεράσματά τους από την επεξεργασία των στοιχείων που συγκέντρωσαν.

Ενα ακόμη εύρημα του ημερολογίου είναι ότι έγιναν πέντε επιθέσεις σε στέκια ή κοινωνικούς χώρους και άλλες πέντε μέσα σε σπίτια όπου ζούσαν μετανάστες, ενώ η μία στις τέσσερις επιθέσεις, σε 18 περιπτώσεις, ήταν σε βάρος Ελλήνων. «Η αυξανόμενη οργανωμένη εισβολή και απόπειρα εμπρησμών σε σπίτια μεταναστών ή γραφεία συλλόγων και οργανώσεων αλλά και οι επιθέσεις σε Ελληνες ειδικότερα επιβεβαιώνουν την πάγια θέση μας ότι οι φασίστες ξεκινούν από τους πιο ανυπεράσπιστους και βολικούς για το σύστημα αποδιοπομπαίους τράγους, τους μετανάστες, αλλά ο τελικός τους στόχος είναι το κίνημα και η Αριστερά», παρατηρούν οι συνομιλητές μας.

Δεν λείπουν περιστατικά στα οποία συμμετέχουν όχι μόνο αστυνομικοί -ενδεικτικές είναι οι σχετικές καταγγελίες τουριστών που καταγράφονται- αλλά και μαθητές και… εργοδότες, για να θυμηθούμε την περίπτωση του κακοποιημένου και αλυσοδεμένου Αιγύπτιου εργαζόμενου σε φούρνο στη Σαλαμίνα. Επιπλέον, σε μερικές από τις επιθέσεις καταγγέλλεται ότι έγινε πλιάτσικο ή κλοπή χρημάτων από τα θύματα, ενώ υπάρχει και επίθεση εναντίον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τα ΜΜΕ και επώνυμες καταγγελίες, ωστόσο δεν καταγράφονται όλα όσα έχουν συμβεί πανελλαδικά γιατί πολλά περιστατικά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, «είτε επειδή τα θύματα φοβήθηκαν να κάνουν δημόσια καταγγελία είτε γιατί το θεώρησαν μάταιο», σημειώνεται στην έκδοση, την οποία πλαισιώνει ένα αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία το 1933 και το κοινό κείμενο δεκάδων συλλογικοτήτων της Πρωτοβουλίας Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά (αναλυτικά στο Antinazizone.blogspot.gr).

Ομως δεν είναι όλα μαύρα: «Η δημιουργία από τα κάτω δεκάδων αντιφασιστικών επιτροπών ή πρωτοβουλιών σε πολλές γειτονιές των αστικών κέντρων και στις περισσότερες πόλεις πανελλαδικά είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα στοιχεία της περιόδου που ζούμε. Και δεν εννοούμε τα ήδη υπάρχοντα μετωπικά σχήματα οργανώσεων της Αριστεράς ή τα στέκια του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά πρωτοβουλίες που ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού πριν από το καλοκαίρι και τώρα ξεπερνούν τις 60 πανελλαδικά», διευκρινίζουν οι συνομιλητές μας.

Αλλωστε και το Αntinazi Zone γέννημα αυτών των επιτροπών ήταν, στις 28 Οκτώβρη του 2012. «Διαλέξαμε συμβολικά αυτή την ημερομηνία που σηματοδοτεί το ΟΧΙ του λαού ενάντια στον φασισμό πρώτα του Μουσολίνι και έπειτα του Χίτλερ. Θελήσαμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση, τον συντονισμό και την κοινή δράση των αντιφασιστικών επιτροπών», εξηγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.