19.3.13

Παιδαγωγικό υλικό και δραστηριότητες για την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου)



Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές
Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της Α' Βάθμιας, Β' Βάθμιας και Γ' Βάθμιας εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενοι και σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, να προβάλλουν ενόψει της 21ης Μαρτίου υλικό και δραστηριότητες που να αναδεικνύουν το θέμα του ρατσισμού και της αντιμετώπισής του. Ειδικά στις σημερινές εποχές της κρίσης όπου νεοναζιστικές ομάδες χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο μίσους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιμείνουμε στο σχολείο της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Παρακάτω προτείνονται ενδεικτικά δραστηριότητες και υλικό σχετικές με το θέμα:
1. Ταινίες μικρού μήκους και σποτάκια
Fatima, το παιδί του πολέμου. Ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές και μαθήτριες του 19ου Γυμνασίου Αθηνών
Chromofovia. Μια ταινία μικρού μήκους του 1966 από τον Βέλγο δημιουργό Raoul Servais, για τον τρόπο που το ανθρώπινο πνεύμα αντιμάχεται το φασισμό και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα.
Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης). Ταινία μικρού μήκους με θεμα την καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ.
Το πορτοφόλι. Ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές του λυκείου Μανταμάδου.
Κιαλό Αμαντού, ανήλικος μετανάστης στην Αθήνα. Ταινία μικρού μήκους που προσπαθεί να περιγράψει τη ζωή ενός ξένου στην Eλλάδα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την φασιστική απειλή.
2. Αντιρατσιστικά τραγούδια
Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, του Φίλιππου Πλιάτσικα.
Διαφορετικοί, από τα αερικά. Το συγκρότημα "Αερικά" είναι μια παρέα από άτομα με ειδικές ανάγκες η ειδικές ικανότητες όπως θέλετε εσείς πείτε το. Στο τραγούδι «Διαφορετικοί» συμμετέχουν οι Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Βασίλης Λέκκας.
Imagine, του John Lennon
Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί. Τραγούδι από τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης.
3. Αντιρατσιστικά σποτάκια για την ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών από την Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
4. Προτάσεις διδασκαλίας
Ο Ξένος, Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον πόλεμο, τους πρόσφυγες και την ξενοφοβία, με αφορμή το βιβλίο της Ε. Χωρεάνθη: "Ένας ξένος στην οικογένειά μας"
Γασμέντ, Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον ρατσισμό, την ξενιτιά, και άλλα παρόμοια ζητήματα, με αφορμή το βιβλίο του Κ. Μουρίκη: "Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα".
Όταν οι Έλληνες…ήταν από την πλευρά των μεταναστών. Σύντομο χρονικό μιας από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνισμού της διασποράς: του διωγμού των Ελλήνων της νότιας Ομάχα (1910, Νεμπράσκα, Η.Π.Α.).
5. Παραμύθια και Παιχνίδια από διάφορες χώρες
6. Παιδαγωγικές προσεγγίσεις πάνω τα βιβλία το ξενοπούλι και ο συνορίτης ποταμός και ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές

και φυσικά ο Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης από τον Γιώργο Τσιάκαλο

1 σχόλιο:

  1. Iperoxo iliko! Tha xrisimopiiso kapia stixia ke tha sas valo stis anafore mou. An thelete rikste mia matia ke sto diko mou site pou ekana gia to sxolio pou ergazome http://anti-racist-day.webs.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.