18.2.13

Αντιφασιστική συγκέντρωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης


Ρεπορτάζ του Φοίβου- Σταύρου Μακρίδη


Αντιφασιστική συγκέντρωση στο ΔΣΘ
Στη Θεσσαλονίκη η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να φτιάξει συνδικαλιστική παράταξη στον Δικηγορικό Σύλλογο με το όνομα «Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων». Είναι η πρώτη απόπειρα της Χρυσής Αυγής να βάλει πόδι σε σύλλογο/ σωματείο κι αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνει. Η ανακοίνωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Άλλωστε, η Χρυσή Αυγή τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επιβολής και εκτέλεσης της θανατικής ποινής. Το ποινικό δίκαιο της ναζιστικής Γερμανίας κατάργησε ακόμα και την αρχή nullum crimen nulla poena sine lege και οι δικαστές αποφάσιζαν με βάση τη θέληση του Φύρερ! Οι γυναίκες θα πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι και να αφοσιωθούν στην τεκνοποιία. Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες συναδέλφους, που είναι το μισό του κλάδου μας; Οι εργάτες θα πρέπει να υποτάσσονται στους εργοδότες όσο κι αν πληρώνονται. Αυτό σημαίνει πλήρη και απόλυτη κατάργηση του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου, που ήδη έχει πληγεί βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης-κεφαλαίου. Αντίδραση σε όλα αυτά δεν θα μπορεί να υπάρξει γιατί κάθε πολιτική ελευθερία θα έχει καταργηθεί.


Πρέπει να τους σταματήσουμε! Απαιτούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο να διαγραφούν από το Σύλλογό μας όσοι είναι μέλη αυτής της εγκληματικής συμμορίας και να μην τους επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου. Καλούμε όλες τις παρατάξεις του Συλλόγου να πάρουν δημόσια θέση και να καταδικάσουν ανοιχτά οποιαδήποτε εμφάνιση των νεοναζί και τη συνολική εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής»[i].

Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων μαζί με τη Δικηγορική Συνεργασία κάλεσε σε αντιφασιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 15/2, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, την ώρα που ήταν να γίνει η ιδρυτική συνάντηση της «Κίνησης Εθνικιστών Δικηγόρων». Η αντιφασιστική συγκέντρωση είχε περίπου 150 άτομα. Αφού φώναξαν για μιάμιση ώρα συνθήματα ενάντια στη Χρυσή Αυγή, έκαναν πορεία στους γύρω δρόμους, όπου υπάρχουν κι αρκετά δικηγορικά γραφεία.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο ΔΣΘ
Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ψηφίσματα συμμετοχής από τους Συλλόγους Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, της Νομικής, του Χημικού, του Ιστορικού- Αρχαιολογικού, του Φιλολογικού, του Ψυχολογικού κι απ’ το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα ψηφίσματα:

«Πρέπει να τους σταματήσουμε! Η εισοδος των νεοναζί στο Δικηγορικό Σύλλογο δεν είναι υπόθεση μόνο των δικηγόρων, αλλά και κάθε αγωνιζόμενου εργάτη, άνεργου ,φοιτητή, νεολαίου. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν συνθήκες ελέγχου και πίεσης της δικαστικής εξουσίας για ακόμα πιο αντιδημοκρατική, αυταρχική και αυστηρή αντιμετώπιση των αγωνιστών που σέρνονται στα δικαστήρια και την ακόμα πιο μεγάλη ελαστικότητα απέναντι σε φαινόμενα βασανιστηρίων, αστυνομικής αυθαιρεσίας και ρατσιστικών εγκλημάτων».

Από την άλλη μεριά, η συνάντηση της «Κίνησης Εθνικιστών Δικηγόρων», δεν είχε πάνω από 20 άτομα, ενώ κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής βρίσκονταν και κοντά στους 50 χρυσαυγίτες, για να φωνάξουν τα ρατσιστικά και ναζιστικά συνθήματά τους.
Η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

Τέλος, πρέπει να πούμε δύο λόγια για τη στάση της αστυνομίας, που ήταν γι’ άλλη μια φορά στο πλευρό της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων- έκαναν προσαγωγή σε δύο γυναίκες- δικηγόρους, που λογομάχησαν με 3 χρυσαυγίτες.
Ήταν μια πρώτη απάντηση στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να βάλει πόδι στον Δικηγορικό Σύλλογο. Ο αγώνας θα συνεχιστεί!





[i] «Ούτε στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ούτε πουθενά», 30/1/13, Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.