7.2.13

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Ή αλλιώς... Τι γυρεύουν οι χρυσαυγίτες στους χώρους εργασίας;



αναδημοσιεύουμε άρθρο από το νέο αντιφασιστικό περιοδικό «antifada» που εξέδωσε η Πρωτοβουλία ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό και κρατική καταστολή στη Νέα Σμύρνη – περισσότερες πληροφορίες στο [email protected]

Για καλό πάντως δεν ήρθαν. Ούτε είχαν ποτέ σχέση με τις εργατικές διεκδικήσεις και το συνδικαλισμό. Αντίθετα, φαίνεται πως συμπάσχουν με τα βάσανα τόσο των βιομήχανων –βλ. πλήρη συμπαράταξη με τις αξιώσεις του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας Ελλάδος το Δεκέμβριο του 2011 όσο και των εφοπλιστών (ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Χρυσής Αυγής Γερμενής – Καιάδας - στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων υπερασπίστηκε τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών.


Από το καλοκαίρι και μετά οι χρυσαυγίτες άρχισαν να επισκέπτονται χώρους εργασίας ως φύλακες άγγελοι των ελλήνων εργαζομένων απέναντι στους ξένους. Στη Βοιωτία και την Εύβοια επισκέφτηκαν επιχειρήσεις στον τομέα του επισιτισμού όπου «η ανταπόκριση από τους επιχειρηματίες είναι ως επί το πλείστον θετική, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες και τις ευθύνες που έχουν έναντι του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινωνιών, προτιμώντας Έλληνες για τις όποιες θέσεις εργασίας διαθέτουν.» ενώ «συναντούμε πλήρη αδιαφορία για την ανεργία των Ελλήνων μόνο σε επιχειρήσεις όπου υπάρχουν εργοδότες ή συνδικαλιστές διεθνιστικών αντιλήψεων». Μερικούς μήνες αργότερα επισκέπτονται μάντρα με οικοδομικά υλικά στο Μαντούδι και απειλούν τον ιδιοκτήτη πως αν δεν απολύσει τους αλλοδαπούς για να προσλάβει Έλληνες θα του κλείσουν το μαγαζί. Το ίδιο καταγγέλλουν και άλλοι καταστηματάρχες της περιοχής, όσοι δηλαδή δεν φοβούνται τη μαυροντυμένη συμμορία που προσπαθεί να επιβάλει τη θέληση της με τις απειλές και τη βία.
 
Ποια είναι η πρόταση όμως των αυτόκλητων προστατών των ελλήνων εργατών; Όταν επισκεφθήκαν ένα γιαπί στην Καλλιθέα τον Οκτώβριο απείλησαν τους μετανάστες εργάτες και εκβίασαν τον υπεργολάβο να προσλάβει στη θέση τους Έλληνες με χαμηλότερο (!) μεροκάματο. Αυτή είναι η πρόταση της Χρυσής Αυγής: ακόμα πιο χαμηλά αμειβόμενη (και ανασφάλιστη) εργασία, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με πανάκριβα εισιτήρια στις συγκοινωνίες, χωρίς κανένα στην ουσία δικαίωμα. Αυτές είναι οι επιταγές του κεφαλαίου για την ελληνική επικράτεια αυτή την ιστορική στιγμή: τώρα που οι δουλειές –και τα κέρδη -λόγω κρίσης έπεσαν κάπως, να ξεκουμπιστούν –ξεπαστρευτούν οι μετανάστες εργάτες και στη θέση τους να δουλεύουν ιθαγενείς με ακόμα λιγότερες απολαβές.

Οι προκλήσεις αυτές ευτυχώς δεν έμειναν αναπάντητες. Τόσο το συνδικάτο τροφίμων και ποτών Βοιωτίας και Εύβοιας όσο και το συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έβγαλαν αμέσως ανακοινώσεις που καταδίκασαν απερίφραστα –και πολύ εύστοχα –τις προκλητικές εμφανίσεις των εντολοδόχων των αφεντικών στους χώρους εργασίας: «Είναι καλό να γνωρίζει η Χρυσή Αυγή ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους μετανάστες. Πρόβλημα έχουμε με τα αφεντικά που μας έχουν απλήρωτους 1, 2, 3, 4, 5 ακόμα και 6 μήνες… Τα αφεντικά που η Χρυσή Αυγή μέσα από ανακοίνωσή της υμνεί για τη «συνεισφορά τους τόσο στα κρατικά έσοδα, όσο και σε θέσεις εργασίας». «Αν δεν γνωρίζουν, λόγω περιορισμένης αντίληψης και εμπειρίας τι σημαίνει Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τότε καλά θα κάνουν να ρωτήσουν κανένα παλιότερο από το σινάφι τους ή ακόμα καλύτερα να ρωτήσουν τα αφεντικά τους. Αυτοί θα τους πουν στα σίγουρα πώς λύνουν τα ζητήματα οι οικοδόμοι… Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν φασίστα, σε κανένα μηχανισμό του συστήματος να χύσει το δηλητήριο του ρατσισμού μέσα στους εργάτες για να αθωώσει το καπιταλιστικό σύστημα». Ανάλογα απάντησε και το σωματείο εργαζομένων στη χημική βιομηχανία EURODIP, όταν δέχτηκαν και αυτή την επίσκεψη των «παλικαριών με τα μαύρα» που απαίτησαν να απολυθούν οι μετανάστες εργάτες.

Αποκαλυπτική για τον ρόλο της Χρυσής Αυγής μέσα στο εργατικό κίνημα είναι η καταγγελία του σωματείου εργαζόμενων στην εταιρία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στη Κρήτη, όπου ντόπιοι και ξένοι εργάτες κατάφεραν ενωμένοι να νικήσουν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους μετά από μια τετράμηνη απεργία φέτος την άνοιξη. Όταν γνωστό μέλος της τοπικής Χρυσής Αυγής όρμηξε και άρχισε να χτυπάει βάναυσα μετανάστη εργαζόμενο, οι συνάδελφοι τον υπερασπίστηκαν απομακρύνοντας τον τραμπούκο και έβγαλαν έπειτα μία ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΔΣ του σωματείου στον χώρο, όπου έγινε γενική συνέλευση των εργαζόμενων… Σημειώνουμε πως κατά την διάρκεια του σκληρού τετράμηνου απεργιακού αγώνα των εργαζομένων της Ανακύκλωσης, ο συγκεκριμένος χρυσαυγίτης εμφανιζόταν στην απεργιακή φρουρά με τα διακριτικά της συμμορίας του, κραδαίνοντας μαχαίρι, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους απεργούς…Δεν θα ανεχτούμε την τρομοκρατία. Δεν θα δεχτούμε την διάσπαση των εργαζομένων σε Έλληνες και ξένους. Οιδεσμοί που ενώνουν τους εργάτες σαν μια γροθιά, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, γεννήθηκανε μέσα από την κοινή, σκληρή και μακρόχρονη πάλη τους απέναντι στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα τσιράκια του. Δεν θα σπάσουν με το δηλητήριο του ρατσισμού. Δεν θα υποκύψουμε απέναντι στους μηχανισμούς της εργοδοσίας, όποια μορφή κι αν έχουν, είτε μέσα είτε έξω από το εργοστάσιο. Ξέρουμε να προστατεύουμε τους συναδέλφους μας και θα το κάνουμε. Ας το γνωρίζουν αυτό οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων, που νομίζουν πως μπορούν έτσι απλά να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.»

Οι μετανάστες δεν είναι οι «φτωχούληδες του Θεού», είναι εργαζόμενοι – είτε δηλωμένοι, είτε «μαύροι» - και ταξικά μας αδέλφια και θα τους υπερασπιστούμε ενάντια στους νεοφασίστες τραμπούκους όποτε και όπως χρειαστεί.

Πρωτοβουλία ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό και κρατική καταστολή στη Νέα Σμύρνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.