4.12.12

Για την απεργία των εργολαβικών εργαζόμενων στο ΑΠΘ: Χρυσή Αυγή εναντίον όλων… των εργαζομένων που αγωνίζονται!



Του Φοίβου- Σταύρου Μακρίδη, Θεσσαλονίκη

Η Χρυσή Αυγή για μια ακόμη φορά έδειξε ότι παρά τα… γαβγίσματά της, δεν πρόκειται να δαγκώσει τα αφεντικά της. Μετά την καλή διαγωγή που έδειξε στους τραπεζίτες (στο ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς), στον Λάτση (που τον υπερασπίστηκε στη Βουλή), στους εφοπλιστές (που πίεζε γ’ ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές) κι άλλες περιπτώσεις, ήρθε η ώρα να σταθεί με τη μεριά των εργολαβικών εταιρειών.

Αναφερόμαστε στη στάση της Χρυσής Αυγής στον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ένας σκληρός αγώνας, που δέχεται μεγάλη επίθεση από την κυβέρνηση, τις εργολαβικές εταιρείες, τα ΜΑΤ, τα ΜΜΕ κι άλλους.


Λίγα λόγια για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τα «σκουπίδια του ΑΠΘ», για το «δίκιο των φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν» και για την «αδιαλλαξία του σωματείου», χρειάζεται να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Οι καθαριστές, οι φύλακες, οι κηπουροί κι οι εργαζόμενοι στις γραμματείες έχουν προσληφθεί μέσα από εργολαβικές εταιρείες. Το ΑΠΘ έχει να κάνει πρόσληψη από το… 1987. Σήμερα το 87% των εργαζομένων του ΑΠΘ είναι εργολαβικοί[i]. Κερδισμένες βγαίνουν οι εργολαβικές εταιρείες, που επί της ουσίας παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στο Δημόσιο και τους εργαζομένους. Φυσικά, οι εταιρείες για τον… κόπο τους κρατάνε ένα μεγάλο ποσοστό από τα λεφτά του Δημοσίου, για να κάνουν τις προσλήψεις. Οι εργαζόμενοι ζητούν απευθείας πρόσληψη από το ΑΠΘ, πράγμα που θα εξοικονομούσε στο δημόσιο περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ[ii].

Οι 850 εργαζόμενοι που δουλεύουν στο ΑΠΘ βρίσκονται σε απεργία από τα τέλη Σεπτέμβρη, έχοντας καταλάβει το κτήριο της Πρυτανείας. Είναι απλήρωτοι για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η Πρυτανεία είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για τους μισθούς των εργαζομένων κι ότι πρέπει να υπογραφούν νέες μνημονιακές συμβάσεις. Μέχρι τώρα έχουν γίνει και 368 απολύσεις.

Να γιατί αγωνίζονται κι απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι! Για να μην δουλεύουν για 500€, για να μη γίνουν απολύσεις, για να ‘χουν μια αξιοπρεπή ζωή οι ίδιοι κι οι οικογένειές τους!

«Συμφωνώ μ’ όλα αυτά, αλλά δε μ’ αρέσει να υπάρχουν σκουπίδια στο ΑΠΘ».

Αυτό ακούγεται από αρκετούς- καλοπροαίρετους και μη. Στους… κακοπροαίρετους δεν έχουμε να απαντήσουμε τίποτα! Στους καλοπροαίρετους, όμως, θέλουμε να τονίσουμε ότι έτσι γίνεται στις απεργίες. Όλες οι απεργίες στερούν από το κοινωνικό σύνολο την προσφορά και την αξία της δουλειάς του εργαζόμενου. Αν ο καθαριστής κάνει απεργία, θα βρωμίσουμε. Αν ο δάσκαλος κάνει απεργία, δε θα γίνονται μαθήματα. Αν τα ΜΜΜ κάνουν απεργία, δε θα μπορούμε να μετακινηθούμε. Και πάει λέγοντας…

Το ζήτημα, όμως, παύει να είναι θέμα καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι τις μέρες που κάνουν απεργία δεν πληρώνονται. Την ίδια ώρα οι λογαριασμοί κι οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Σ’ αυτόν τον σκληρό αγώνα που δίνουν, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους- ή τουλάχιστον να δείξουμε κατανόηση.

Κι η Χρυσή Αυγή τι έκανε;

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 30/11 τα ΜΑΤ εισέβαλλαν στο ΑΠΘ κι έκαναν 11 συλλήψεις. Άστραψε και βρόντηξε η Χρυσή Αυγή! Το σύστημα κλονίστηκε από την οργή της! Διαβάσαμε την ανακοίνωσή της:

«Η αστυνομία όφειλε να επέμβει νωρίτερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, προτού μεταβληθεί σε χωματερή γεμάτη ποντίκια και τοξικά απόβλητα. Δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ δεν τηρεί τον Νόμο, όταν κουκουλοφόροι της άκρας αριστεράς καίνε και καταστρέφουν τα ελληνικά πανεπιστήμια»[iii].

Όχι! Ούτε για το θεαθήναι δεν διαμαρτυρήθηκε για την επέμβαση των ΜΑΤ. Αντίθετα, το παράπονό της είναι ότι η κυβέρνηση… άργησε! Διαβάζοντας τις σκέψεις της Χρυσής Αυγής, η ανακοίνωσή τους θα μπορούσε να ‘ναι η εξής:

«Στο διάολο να πάνε οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται! Να κάτσουν στα αβγά τους και να δεχτούν 500€ μισθό κι απολύσεις! Μετά ας έρθουν να τους δώσουμε ένα πιάτο φαΐ, για να το παίξουμε και φιλάνθρωποι! Όταν τα τάγματα εφόδου που φτιάχνουμε θα τελειώσουν με τους μετανάστες, τους ξένους, τους ομοφυλόφιλους και τους άθεους, τότε θα τσακίσουμε όλους εσάς που κάνετε απεργίες, καταλήψεις κι κόβετε τα κέρδη των εργολάβων. Ντροπή σας».

Κλείνουμε με μια παράκληση προς τους εργολαβικούς εργαζόμενους και τους φοιτητές του ΑΠΘ: να διατηρήσουν το πανεπιστήμιο καθαρό (από κάθε φασιστική βρωμιά)!


[i] «Κινητοποιήσεις εργολαβικών υπαλλήλων», 1/10/12, http://eyauth.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html
[ii] «Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας», 1/11/12, http://eyauth.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html
[iii] «Για την επέμβαση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», Γραφείο τύπου Χρυσής Αυγής, 30/11/12, http://www.xryshaygh.com/index.php/deltiatypou/view/gia-thn-epembash-ths-astunomias-sto-aristoteleio-panepisthmio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.