2.12.12

Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας: οι φασιστικές – ναζιστικές μισαλλόδοξες και αντιδημοκρατικές ιδέες δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία





Καλούμε τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς και μαθητές στην νέα συνάντηση του Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας την Κυριακή 2/12, στις 6μμ, στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α)


Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τμήματα με όλο και περισσότερους μαθητές, ελλείψεις εκπαιδευτικών, υλικοτεχνική υποδομή που καταρρέει, αβέβαιες εργασιακές σχέσεις και φτώχεια που εξαπλώνεται στα σπίτια των μαθητών. Έτσι βιώνουμε εμείς, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές τη σημερινή πολύπλευρη οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και ηθική κρίση στα σχολεία μας.


Όχι τυχαία όμως, σε αυτές τις εικόνες καταστροφής του σχολείου προστέθηκε τελευταία το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού. Ο φασισμός μας περικυκλώνει από παντού και εμείς δεν έχουμε πια το δικαίωμα   να συναινούμε με τη σιωπή μας. Είναι η προώθησή ρατσιστικών ιδεών από το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Είναι η είσοδος μιας παράνομης εγκληματικής συμμορίας στη Βουλή που είχε σαν αποτέλεσμα σε αρκετά σχολεία να εκκολαφθεί το αυγό του νεοναζιστικού φιδιού. Είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης και οι τερατώδεις βασανισμοί ανθρώπων. Είναι ο πρώην λανθάνων ρατσισμός τόσων κοντινών μας ανθρώπων που έγινε απροκάλυπτος και επιθετικός. Είναι ένας νέος γύρος για την παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας, σ’ αυτόν τον αέναο κύκλο που ποτέ δεν κλείνει. Είναι ο περιορισμός της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας του λόγου. Είναι η μεροληψία των θεσμών και η καταστολή.

Θεωρούμε πως οι φασιστικές – ναζιστικές μισαλλόδοξες και αντιδημοκρατικές ιδέες δεν έχουν θέση μέσα στα σχολεία. Για εμάς το σχολείο πρέπει να σέβεται την διαφορετικότητα. Για εμάς όλοι οι μαθητές είναι ισότιμοι, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής και φύλου. Όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Όλοι εμείς εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, νιώθουμε επιτακτική την ανάγκη
-να αντιταχθούμε στον εκφασισμό της κοινωνίας
-να απαντήσουμε σ’ αυτό το φασιστικό παραλήρημα.
-να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της βίας και του ανορθολογισμού στα σχολεία.
-να αποτρέψουμε την αλλοίωση της επιστήμης και τη διαστρέβλωση της ιστορίας.
-να εμποδίσουμε τον προσηλυτισμό των νέων ανθρώπων.

Επιχειρούμε να ορθώσουμε ένα μέτωπο ενάντια στον φασισμό μέσα απ’ το σχολείο. Με όσα μέσα διαθέτουμε και όσα θα επινοήσουμε. Κόντρα στο έλλειμμα δημοκρατίας και τη σταδιακή κατάργηση των θεσμών.

Σκοπός και στόχοι μας είναι:
·      Να οργανωθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών ενάντια στο φασισμό που σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο αν είναι δυνατόν, θα παρεμβαίνει για να εμποδίζει τη διάδοση των νεοναζιστικών ιδεών καθώς και για να καταγγέλλει περιστατικά φασιστικής και ρατσιστικής βίας.
·      Να προτείνουμε και να αναλάβουμε παιδαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες να βοηθούν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φασισμού στις ζωές μας και μέσα στις τάξεις..
·      Να παρεμβαίνουμε και να καταγγέλλουμε περιστατικά φασιστικής και ρατσιστικής βίας και προπηλακισμών.
·      Να εμποδίσουμε τη διαστρέβλωση της ιστορίας και την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης που επιχειρείται.
·      Να δώσουμε στους μαθητές μας θετικά αντίδοτα και αντισώματα για να μπορούν να αντιστέκονται στις φασιστικές ιδέες.
·      Να δημιουργήσουμε στα σχολεία μας ένα περιβάλλον όπου ενισχύονται ο διάλογος και οι συνεργατικές δημοκρατικές πρακτικές, όπου οι μαθητές μας μετέχουν σε πολιτιστικές δράσεις και εκφράζουν το δυναμικό τους.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η αφύπνιση και η συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Στο μωσαϊκό που θα φτιαχτεί θα θέλαμε να αναγνωρίζονται όλες οι ψηφίδες των ανθρώπων που στο σημερινό σχολείο καθημερινά αντιμάχονται το κτήνος του φασισμού: Η νηπιαγωγός που υπερασπίζεται όλα τα παιδιά από τα μισαλλόδοξα κηρύγματα των φασιστών, ο δάσκαλος και η δασκάλα που διδάσκει το σεβασμό στον πολιτισμό κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, ο καθηγητής που αγωνίζεται μέσα στο εξεταστικο - κεντρικό σχολείο για μια κριτική και επιστημονικά ορθή παιδαγωγικά πρακτική που θα οδηγεί σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, ο μαθητής, μετανάστης δεύτερης γενιάς, που αύριο θα θεωρείται παράνομος στη χώρα που μεγάλωσε και σπούδασε, οι μαθητές που δεν συμμερίζονται τις ρατσιστικές ιδέες, όλοι νέες και νέοι που δεν θέλουν να είναι μέλη της αγέλης, οπαδοί του κάθε ντούτσε και φύρερ, που θα τους διατάζει σήμερα να εγερθούν, και αύριο να καταδώσουν τους φίλους και τους γονείς τους.

Απευθυνόμαστε στα συνδικαλιστικά μας όργανα, Συλλόγους Δασκάλων, ΕΛΜΕ και κυρίως στις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ζητώντας να θεωρηθεί ο αντιφασιστικός αγώνας στην εκπαίδευση κορυφαίο ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή και αυτονόητα να στηρίξουν τις δράσεις των εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων. Να στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων που βρίσκονται στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής.

Είναι αναγκαίο σήμερα οι εκπαιδευτικοί να αφυπνιστούμε και να συμμετάσχουμε σε ένα αντιφασιστικό μέτωπο παιδείας, αλλά και σε ένα κίνημα αντιφασιστικής παιδείας. Για μια παιδεία αντιαυταρχική, με σεβασμό στον πολιτισμό και στην αξία της ανθρώπινης ζωής, μια παιδεία που αντιτάσσει, τη δημοκρατία, την επιστήμη, τη φαντασία και την αγάπη για ζωή, στον ανορθολογισμό, την τεχνοκρατική κυριαρχία των δήθεν ειδικών και το φόβο με τον οποίο καθημερινά μας δηλητηριάζουν.

Αν για τη νεοναζιστική προπαγάνδα η εκπαίδευση πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, για εμάς η εκπαίδευση πρέπει να βασίζεται σε ένα σχολείο δημοκρατικό, με παιδαγωγικές ελευθερίες, που να μορφώνει και να διαμορφώνει ανθρώπους δημιουργικούς και ελεύθερους. Σκοπός της μαθησιακής διαδικασίας δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνο η στεγνή μετάδοση επιστημονικών γνώσεων. Ο ρόλος και το έργο του εκπαιδευτικού πρέπει να είναι πολύπλευρο, ειδικά μέσα στην κρίση όπου ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, σχέσεις οικογενειακές, οικονομικές, κοινωνικές δοκιμάζονται, στην νέα γενιά επιβάλλεται η κατάθλιψη και η έλλειψη οράματος και φιλοδοξιών, και γενικά ο μαθητής είναι έκθετος σε μια πολυπλόκαμη βία οικονομική, ψυχολογική, κοινωνική, που αναπόφευκτα μεταφέρεται και «μέσα» στην τάξη. Οι δικές μας αξίες, το δικό μας τρίπτυχο εδράζεται στο μέλλον και σε ζωή με αξιοπρέπεια, κοινωνική αλληλεγγύη, δημοκρατία.

Καλούμε μαθητές, γονείς και συναδέλφους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν περιστατικά ρατσιστικής και φασιστικής βίας, προπαγάνδας και προπηλακισμών στο Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας. ( [email protected])

πηγή: antmep.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.