13.11.12

Συγκροτήθηκε το «Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας»


του Δημήτρη Πανταζόπουλου, εκπαιδευτικός

Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της  ΔΟΕ την Κυριακή 4/11 συγκροτήθηκε από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων το «Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας». Την πρωτοβουλία πήρανε συνάδελφοι  από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην 1η συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 40 συνάδελφοι εκπαιδευτικοί αλλά και από τα πανεπιστήμια. 
Η συζήτηση που έγινε ήταν πολύ πλούσια. Οι εμπειρίες συναδέλφων από πολλά σχολεία της Αθήνας και κυρίως από τις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου είναι αποκαλυπτικές για το γεγονός ότι οι φασίστες προσπαθούν να «βάλουν πόδι» στα σχολεία και να στρατολογήσουν μαθητές. Από την άλλη έχουμε, όπως πρόσφατα στα Εξάρχεια, κρούσματα εκπαιδευτικών (αν και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εκπαιδευτικοί οι νοσταλγοί του Χίτλερ και του ολοκαυτώματος) που προσπαθούν να κάνουν φασιστική προπαγάνδα στα σχολεία ή απειλούν μετανάστες μαθητές.

Από την πλευρά μας ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να αφήσουμε το φασιστικό δηλητήριο να χύνεται στα σχολεία μας. Έχουμε καθήκον να εμποδίσουμε την δράση των φασιστών  και να προστατέψουμε τους μαθητές μας. 
Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα. Κατ’ αρχήν πρέπει να αναπτύξουμε μία σειρά από παιδαγωγικές δράσεις και παρεμβάσεις μέσα στις τάξεις ενάντια στο ρατσισμό και τη ναζιστική βία αποκαλύπτοντας το ρόλο τους και προωθώντας τις ιδέες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ανάμεσα σε μετανάστες και Έλληνες μαθητές. Από την άλλη πρέπει να πιέσουμε τόσο τους συλλόγους πρωτοβάθμιας και τις ΕΛΜΕ όσο και τις ομοσπονδίες να πάρουν καθαρή θέση ενάντια στους φασίστες και την προπαγάνδα τους. Ήδη μία σειρά σύλλογοι και ΕΛΜΕ έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις και έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες. Πρέπει γρήγορα και οι ομοσπονδίες να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Τέλος τόσο τα συνδικάτα μας όσο και όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να στηρίξουμε συναδέλφους μας που ήδη στοχοποιούνται από τη Χρυσή Αυγή (πχ Λευκάδα, Κάλυμνο κα) ακριβώς επειδή κάνουν καλά τη δουλειά τους κόντρα στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. 
Η δημιουργία του  «Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας» αποτελεί μια πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία που οφείλουμε όλοι να τη στηρίξουμε και να τη μαζικοποιήσουμε.
Παραθέτουμε την ανακοίνωση του «Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας» με αφορμή τις απειλές του φασίστα βουλευτή Γρέγου απέναντι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: 

Να μην επιτρέψουμε την είσοδο της φασιστικής Χρυσής Αυγής στα σχολεία

Από την ομιλία του Χρυσαυγίτη βουλευτή Γρέγου προσφάτως στη Βουλή, πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του κόμματός του να πραγματοποιήσει επισκέψεις και παρέμβαση των μελών του στα σχολεία, εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης των φοιτητών εναντίον της Χούντας. Ο βουλευτής ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει «έγκαιρα και αποτελεσματικά, ώστε φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών και καθηγητών να παταχθούν», επειδή «οι μέρες που έρχονται είναι περίεργες και θα δώσουν τροφή στις γνωστές αριστερίστικες και ψευτοαντιεξουσιαστικές εγκληματικές οργανώσεις να προβούν σε παράνομες ενέργειες». Φυσικά, δε θεώρησε απαραίτητο να διευκρινίσει ποιες είναι οι παραβατικές συμπεριφορές στις οποίες προβαίνουν μαθητές και καθηγητές - μήπως ο ίδιος ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου; - και ποιες είναι αυτές οι «αριστερίστικες» και «ψευτοαντιεξουσιαστικές» οργανώσεις που παρανομούν και εγκληματούν- μήπως, απλά, κρίνουν εξ' ιδίων τα αλλότρια;
Δεν αμφιβάλλουμε ότι για τη Χρυσή Αυγή, όχι η ημέρα της 17ης Νοέμβρη, βέβαια, αλλά αυτή της 21ης Απρίλη είναι μια μέρα με ιδιαίτερο νόημα. Οι φωτογραφίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται στα έντυπά τους με το πουλί της Χούντας και το «Ζήτω η 21η Απριλίου 1967», αυτό αποδεικνύουν. Επίσης, είναι μια ημερομηνία με ιδιαίτερη συναισθηματική - αν μη τι άλλο - αξία για το γ. γ. Ν. Μιχαλολιάκο, διορισθέντα γραμματέα της χουντικής ΕΠΕΝ από τον ίδιο τον αρχιπραξικοπηματία  Γ. Παπαδόπουλο το 1984, συλληφθέντα το 1978 για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα, που προκάλεσαν τον τραυματισμό και ακρωτηριασμό πολιτών και καταδικασθέντα σε 13 μήνες φυλάκιση (η τελική ποινή υπήρξε σημαντικά μειωμένη, αφού, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα της εποχής, ο Μιχαλολιάκος κατέδωσε τους συνεργάτες του και τα μέλη της οργάνωσης που συμμετείχε).

Ως εκπαιδευτικοί, θεωρούμε ότι ο πολιτικός διάλογος στα σχολεία και η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών είναι θεμιτά. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους ή μέλη ενός ξεκάθαρα ναζιστικού μορφώματος, όπως είναι η Χρυσή Αυγή, οι ιδεολογικοί πρόγονοι των οποίων οδήγησαν με τη δράση τους - στο όχι πολύ μακρινό ιστορικό παρελθόν - σε εκατόμβες νεκρών και στο γράψιμο των πιο μαύρων σελίδων της ανθρώπινης ιστορίας.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την είσοδο κανενός κλιμακίου της Χρυσής Αυγής σε κανένα σχολείο, εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και με καμία άλλη αφορμή. Οι νοσταλγοί της Χούντας δεν έχουν καμία δουλειά στον εορτασμό της εξέγερσης ΕΝΑΝΤΙΟΝ της Χούντας. Και, επιτέλους, αιδώς Αργείοι!

Απαντάμε στο Χρυσαυγίτη βουλευτή που δηλώνει ότι «το τρίπτυχο Πατρίς – Θρησκεία -  Οικογένεια είναι αυτό στο οποίο πρέπει να βασίζεται η εκπαίδευση», ότι αυτό ήταν το τρίπτυχο στο οποίο βασιζόταν η Χούντα και ότι εμείς βασίζουμε την εκπαίδευση στο τρίπτυχο «Δημοκρατία – Αλληλεγγύη – Ελευθερία»! Το σχολείο είναι και θα παραμείνει ένας χώρος στον οποίο εκφράζεται η διαφορετικότητα και αναπτύσσεται η κριτική σκέψη τόσο από μαθητές και μαθήτριες όσο και από εκπαιδευτικούς. Ένας χώρος ασφάλειας και συλλογικότητας σε καιρούς χαλεπούς. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Όποιος θελήσει να παρέμβει στο παιδαγωγικό μας έργο, να ενοχλήσει ή να τρομοκρατήσει μαθητές και συναδέλφους, θα μας βρει μπροστά του!

Ως εκπαιδευτικοί, ως δάσκαλοι, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους μαθητές μας από τη ναζιστική προπαγάνδα, από το ρατσιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να τους σπείρουν αυτοί που μετέπειτα τους στρατολογούν και τους «εκπαιδεύουν» με «νυχτερινές βόλτες» και μαχαιρώματα μεταναστών. Ας μην ξεχνάμε ότι η Χρυσή Νεολαία του Χίτλερ εξολοθρεύτηκε όλη στα πεδία των μαχών και ότι ο Φύρερ τους, επιστράτευε μικρά παιδιά και τα έστελνε στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Καλούμε την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους δασκάλων, τους συλλόγους γονέων, τις μαθητικές κοινότητες, κάθε δημοκράτη εκπαιδευτικό, να τοποθετηθούν με αποφάσεις και ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα. 

Θέλουμε σχολεία καθαρά από φασίστες και θα τα έχουμε! Είναι χρέος μας! Απέναντι στη συνείδηση μας, στον παιδαγωγικό μας ρόλο ως δασκάλων, απέναντι στους μαθητές μας και απέναντι στην κοινωνία!


Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.