22.11.12

Άδειες παραμονής μόνο για πλούσιους

της Ελένης Καστρινού

Σε χορήγηση άδειας παραμονής μεγάλης διάρκειας στους κατόχους πρώτης ή δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ¨Τα Νέα¨, η κυβέρνηση σε διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας θα χορηγείται άδεια 5ετούς παραμονής στη χώρα σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν λάβει την ειδική θεώρηση εισόδου (βίζα) και διαθέτουν κύρια ή δεύτερη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ και πάνω. 

Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το μέτρο που εφαρμόσθηκε σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Αρχικά στην Ιρλανδία - όπου η άδεια παραμονής δίνεται με την αγορά ακινήτου άνω των 500.000 ευρώ. Στη συνέχεια εφαρμόσθηκε στην Πορτογαλία, όπου η άδεια παραμονής παρέχεται στον αγοραστή ακινήτου άνω των 400.000 ευρώ. Ακολούθησε η Ουγγαρία, όπου δίνεται με την αγορά ακινήτου 250.000 ευρώ. Τελευταία ήταν η Ισπανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι αγοραστές που θα αποκτούν κατοικία με αξία όχι μικρότερη των 160.000 ευρώ θα μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής 

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αναθερμάνει το ενδιαφέρον αγοραστών από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και χώρες της Μ. Ανατολής για διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη)

Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται οι τόσο γενναιόδωρες άδειες παραμονής, χιλιάδες μετανάστες αναγκάζονται να υπομένουν την ατελείωτη ελληνική γραφειοκρατία αλλά και να δίνουν καθημερινά αγώνα εξαιτίας ρατσιστικών επιθέσεων. Αναγκάζονται να υπόκεινται σε καθημερινό έλεγχο από την αστυνομία και να  στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ελληνική κυβέρνηση μόνο όταν πρόκειται για ξένους επενδυτές επιταχύνει τις διαδικασίες!

Γιατί φυσικά τα δικά τους χρήματα είναι που θα βοηθήσουν για το «καλό» της χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.