28.10.12

Νέα Ιωνία: η Χρυσή Αυγή στις υπηρεσίες των επιχειρηματικών συμφερόντων



της Εύας Δημακάκου

Στο δήμο της Νέας Ιωνίας η Χρυσή Αυγή δεν έκανε τον τελευταίο καιρό «δράσεις αλληλεγγύης υπέρ των φτωχών Ελλήνων». Άφησε για λίγο στην άκρη το «κοινωνικό της έργο» και προχώρησε στην υπεράσπιση των συμφερόντων ενός επιχειρηματία ιδιοκτήτη πάρκινγκ.

Ο κ. Μιλτιάδης Καυκαλέτος, μέλος της Ένωσης Επιχειρηματιών Σταθμών Αυτοκινήτου Αττικής έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες μια προσπάθεια για να σφραγιστεί το δημοτικό οικόπεδο ΟΤ150, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως δωρεάν χώρος στάθμευσης και όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει στην ιδιοκτησία του γκαράζ στην οδό Αλατσάτων και Μικράς Ασίας (σε πολύ κοντινό σημείο με το οικόπεδο του δήμου) το οποίο λόγω κρίσης δεν αποδίδει προφανώς όσα κέρδη θα επιθυμούσε... 


Τα έβαλε λοιπόν με τον δήμο της Νέας Ιωνίας που διαθέτει δωρεάν χώρο για τους δημότες υποστηρίζοντας ότι έχει μετατρέψει το οικόπεδο σε παράνομο πάρκινγκ. Οι προτάσεις του, έτσι, δεν είναι άλλες από το κλείσιμο του κατ’ αυτόν «παράνομου πάρκινγκ» (για να κτιστούν υποτίθεται κτίρια για την εξυπηρέτηση των πολιτών).

Το ζήτημα πήρε πολιτικές διαστάσεις όταν η σύζυγος Μιχαλολιάκου και βουλευτής κ. Ελένη Ζαρούλια στις 6 Σεπτεμβρίου υποστήριξε καθαρά τα συμφέροντα του επιχειρηματία στη Βουλή. Κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, στην οποία επισυνάπτει το υπόμνημα της Ένωσης Επιχειρηματιών Σταθμών Αυτοκινήτου Αττικής προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας απαντήσεις από τους Υπουργούς στα ζητήματα που θέτει σε αυτό ο κ. Καυκαλέτος. 

Δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη η τόσο ξεκάθαρη υποστήριξη μιας επιχείρησης από τη Χρυσή Αυγή και μάλιστα σε έναν δήμο με αριστερό δήμαρχο. Γιατί όταν πρόκειται για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων η Χρυσή Αυγή είναι πάντα συνεπής. Όπως στήριξε επί της ουσίας την κυβέρνηση στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως στήριξε τους μεγαλοϊδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων ψηφίζοντας υπέρ της κατάργησης των χρεών των ΠΑΕ, έτσι και σε αυτή την περίπτωση. Στην πραγματικότητα αυτό που ζητάει είναι να κλείσει ένας δωρεάν χώρος στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Το υποτιθέμενο φιλολαϊκό προφίλ της αποδεικνύεται έτσι ότι έχει επικοινωνιακούς και μόνο σκοπούς. Τα μοιράσματα τροφίμων και οι τράπεζες αίματος (μόνο για Έλληνες) ως επιφανειακές κινήσεις φιλανθρωπίας, αποπροσανατολίζουν και εφησυχάζουν τον κόσμο που θα έπρεπε να στραφεί απέναντι στις πραγματικές αιτίες της φτώχειας κι ενάντια σε ένα σύστημα που καταρρέει.

Ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κ. Γκότσης σχετικά με το θέμα του οικοπέδου δήλωσε τα εξής :

«Το θέμα της λειτουργίας του πάρκινγκ έχει λυθεί με δικαστικές αποφάσεις. Ο Δήμος έχει απαλλοτριώσει το χώρο πριν από 27 χρόνια για συγκεκριμένο λόγο. Ήδη σε τμήμα του χώρου λειτουργούν Μουσεία, Συνεδριακό Κέντρο, και ΚΕΠ σε ανακαινισμένα κτίρια. Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου σε υπόγειο πάρκινγκ και ο υπέργειος χώρος σε πλατεία. Περιμένουμε την έγκριση της αρχαιολογίας για την καμινάδα που βρίσκεται εντός του χώρου και έχει κριθεί διατηρητέα. Έχουμε υποβάλλει αιτήσεις χρηματοδότησης του έργου τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στο πρόγραμμα Jessica. Σας παρακαλούμε το ενδιαφέρον και η βοήθεια σας, να εστιαστεί στην χρηματοδότηση του έργου, γιατί η ολοκλήρωση του θα λύσει σημαντικά προβλήματα της πόλης μας»

Η δημοτική παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» που έχει τη διοίκηση του Δήμου, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελία κατά της Χρυσής Αυγής στην οποία αναφέρει:

«Πληροφορούμε τους κ Χρυσαυγίτες ότι η Νέα Ιωνία έχει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα και ότι ο Δήμος προσπαθεί στο μέτρο των δυνάμεών του να τα επιλύσει. Να τους πληροφορήσουμε ότι λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο σε σταθερή βάση για 1.200 συμπολίτες μας. Ο Δήμος λειτουργεί παιδικούς σταθμούς, κατασκήνωση, δημοτική συγκοινωνία δωρεάν στην δύσκολη αυτή εποχή. Και μέλημά του είναι η διατήρηση αυτών των λίγων – σε σχέση με τις ανάγκες του Ιωνιώτικου λαού – παροχών. Βέβαια δεν έχει ο Δήμος τις ”άκρες” με τα κανάλια, όπως η Χρυσή Αυγή για να κάνει γνωστά ευρύτερα το κοινωνικό του έργο και προσπάθεια. Αντίθετα με τη Χρυσή Αυγή που όταν μοιράζει ένα αγροτικό καρπούζια μόνο σε... Έλληνες γίνεται την άλλη μέρα πρώτο θέμα.

»Η επιχείρηση του Καυκαλέτου, την προστασία της οποίας ανέλαβε η Χρυσή Αυγή, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένη άδεια - έχει ανασταλεί η άδεια λειτουργίας της για σωρεία παραβάσεων, όπως ότι δεν ηλεκτροδοτείται από τη ΔΕΗ αλλά από γεννήτρια, για έλλειψη άδειας από την Πυροσβεστική, για μη νόμιμη άδεια λειτουργίας των ανελκυστήρων της».

Μια καταγγελία ωστόσο δεν είναι αρκετή από μόνη της για να συνειδητοποιήσει ο κάθε δημότης ποια είναι στ' αλήθεια η Χρυσή Αυγή. Και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να ασχοληθεί με ένα Δήμο ο οποίος διοικείται από δυνάμεις της Αριστεράς και στον οποίο η Αριστερά σημειώνει πολύ μεγάλα ποσοστά παραδοσιακά. Δεν θα σταματήσει τις παρεμβάσεις της στη βουλή υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων, υπέρ της λογοκρισίας και ενάντια σε κάθε αυτονόητη μέχρι σήμερα ελευθερία. Οι εγκληματικές δράσεις κατά των μεταναστών και αγωνιστών της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων θα συνεχιστούν και μια νεοναζιστική οργάνωση που πλέον επίσημα είναι ισχυρό κοινοβουλευτικό κόμμα, αύριο δεν θα παρεμβαίνει για ένα δημοτικό παρκινγκ αλλά για τη ζωή μας στο σύνολο της.

Είναι περισσότερο αναγκαίο σήμερα από ποτέ, να χτιστούν αντιφασιστικές επιτροπές στη Νέα Ιωνία σε κάθε δήμο και σε κάθε γειτονιά. Είναι αναγκαίο να παρέμβουμε σε όσους και όσες βλέπουν με συμπάθεια τις δήθεν ακτιβιστικές ανθρωπιστικές κινήσεις της Χρυσής Αυγής. Η ενημέρωση στα σχολεία και στους εργασιακούς χώρους θα σταθεί πραγματικό εμπόδιο απέναντι στον φασισμό. Η μαζικότητα και η οργάνωση του αγώνα θα μας δώσει τη δύναμη να «κατεβάσουμε» την φιλανθρωπική μάσκα της Χρυσής Αυγής. Ουσιαστική αλληλεγγύη σε κάθε φτωχό Έλληνα και μετανάστη είναι στην πραγματικότητα η αντιφασιστική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.