27.10.12

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Ο Φασισμός δε μπορεί ούτε πρέπει να περάσει!



Οι Έλληνες πολίτες έχουν βιώσει το ρατσισμό στα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 και τον βιώνουν ακόμη και σήμερα σε χώρες που αναγεννιούνται ακροδεξιά φασιστικά-ρατσιστικά μορφώματα.

Έχουμε βιώσει επίσης σαν χώρα και σαν λαός το πραγματικό πρόσωπο του Φασισμού –Ναζισμού. Η κατοχή , η πείνα, τα ολοκαυτώματα χωριών και κωμοπόλεων (Καλάβρυτα, Δίστομο, Δράκεια κλπ), οι εκτελέσεις και κρεμάλες, η ερήμωση της χώρας, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα δεν πρέπει ούτε μπορούν να ξεχαστούν.


Σήμερα, που από την μια έχουμε ένα μαγικό μεταναστευτικό κίνημα λαών από χώρες κατεστραμμένες από ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις, λεηλατημένες από ένα βάρβαρο πολιτικο-οικονομικό σύστημα των αγορών, και από την άλλη μια βαθειά οικονομική κρίση, που το ίδιο πάλι το σύστημα προκάλεσε και συντηρεί, διαμορφώνονται οι συνθήκες για την νεκρανάσταση Φασιστικών –Ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών.

Οι επιθέσεις, οι ξυλοδαρμοί, οι δολοφονίες μεταναστών, η βία απέναντι σε αδύναμους και απροστάτευτους, από παρακρατικές ομάδες πολιτών στα πρότυπα των χιτλερικών ταγμάτων εφόδου, δεν μπορεί να έχουν την ανοχή μας και το χειρότερο την επικρότησή μας. Οι απόψεις που δημόσια πια προβάλλονται, ακόμα κι από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, ότι οι έλληνες πολίτες θεωρούνται μόνο οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων! Ότι η ελληνικότητα του καθένα καθορίζεται με βάση την ποσόστωση ελληνικού αίματος!!! Που έχει , αντιγράφουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο την ιδεολογικοπολιτική στρατηγική του Χιτλερικού Ναζισμού κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

Όμως τώρα γνωρίζουμε, είτε βιωματικά είτε από ιστορικά ντοκουμέντα ποιες ήταν οι συνέπειες για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για τους κατά τον Ναζισμό «υπανθρώπους», της ανόδου του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία, του Φασισμού στην Ιταλία, του μιλιταρισμού στην Ιαπωνία.

Ο Φασισμός, ο Ναζισμός , ο ρατσισμός είναι παθογόνα μικρόβια στον κοινωνικό ιστό που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποφασιστικά εξαπλώνονται σαν γάγγραινα και σαπίζουν την κοινωνία.

Μέσα στα Σχολειά όπου διαμορφώνονται οι νέοι πολίτες που με την στάση και δράση τους θα καθορίσουν το μέλλον της κοινωνίας, οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος πρώτης προτεραιότητας να αποκαλύψουμε την πραγματική φύση του Φασισμού, να εξηγήσουμε ότι είναι ο σκληρός πυρήνας του συστήματος που υποτίθεται ότι αμφισβητούν, να αποδείξουμε την εχθρότητά τους σε πανανθρώπινες ανθρωπιστικές αξίες και την βάρβαρη στάση τους απέναντι στον πολιτισμό.

Καλούμε τους μαθητές και μαθήτριες, τους νέους και τις νέες, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην διαφορετικότητα κάθε μορφής, την ισότητα, τον κοινωνικό ανθρωπισμό και τη Δημοκρατία που σε τελική ανάλυση κρίνεται από την στάση της υπέρ των αδυνάτων.

Ο Φασισμός δε μπορεί ούτε πρέπει να περάσει!

Ο Πρόεδρος Σωκράτης Σαβελίδης

Ο Γραμματέας Αλέκος Αρβανιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.