Τα Εργατικά Κέντρα της CGIL σε όλη την Ιταλία έχουν μετατραπεί από το Σάββατο το βράδυ σε χώρους που πραγματοποιούνται διαδοχικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις παραμένοντας ανοιχτά τις περισσότερες φορές μέχρι αργά το βράδυ, με χιλιάδες εργαζομένων, συνδικαλιστών, ακτιβιστών και πολιτών να εκδηλώνουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους και να καταδικάζουν τη φασιστική βία.
Η σύλληψη δώδεκα φασιστών που κατέστρεψαν το Σάββατο μετά τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών τα κεντρικά γραφεία της CGIL στη Ρώμη και η ταυτοποίηση άλλων 600 πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα προοδευτικά και ακροδεξιά κόμματα, γιατί ανάμεσά τους βρίσκονται τόσο ο Λουίτζι Αρόνικα, που συμμετείχε στην τρομοκρατική οργάνωση ΝΑR, που ευθύνεται για εκατοντάδες νεκρούς άμαχους τα «χρόνια του μολυβιού», και o Ρομπέρτο Φιόρε, από τους πλέον επικίνδυνους νεοφασίστες από τη δεκαετία του ’80 και μετά και στέλεχος, σύμφωνα με μαρτυρίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών M16, όσο και ο αρχηγός της Forza Nuova της Ρώμης Τζουλιάνο Καστελίνο.
«Είμαι αντιφασίστας, αντικομμουνιστής και αντιακραίος. Στη Ρώμη συνελήφθησαν βίαιοι ακροδεξιοί, στο Μιλάνο συνελήφθησαν στοιχεία της Αριστεράς. Είναι όλοι εγκληματίες και βίαιοι» τόνισε ο Σαλβίνι. Στη Ρώμη «συνελήφθη ο εξτρεμιστής Καστελίνο, που φορούσε ηλεκτρονικό βραχιολάκι, του είχε απαγορευτεί να συμμετέχει σε δημόσιες συγκεντρώσεις και παρ’ όλα αυτά ήταν εκεί με το μικρόφωνο στο χέρι μπροστά σε χιλιάδες άτομα. Είχα ζητήσει δύο φορές τη σύλληψή του και ο δικαστής το αρνήθηκε. Είναι δυνατόν κανείς να μην το κατάλαβε;  Ήμουν υπουργός Εσωτερικών και ό,τι και να συνέβαινε έφταιγα εγώ, παντού και πάντα. Αν αυτός ο ακροδεξιός ήταν στην Πλατεία του Λαού, ποιος του το επέτρεψε; Ποιος δεν τον εμπόδισε; Ποιος είναι σήμερα υπουργός Εσωτερικών;  Έκανε όλα αυτά που έπρεπε να κάνει;» διερωτήθηκε ο Σαλβίνι αφήνοντας αιχμές εναντίον της Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, που τον διαδέχθηκε ως υπουργός Εσωτερικών.

Νέα αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο

Ο Λαντίνι έχει συγκαλέσει για το Σάββατο 16 Οκτωβρίου μεγάλη αντιφασιστική πανιταλική συγκέντρωση στη Ρώμη, για να ζητήσει την εφαρμογή του συντάγματος και να τεθούν εκτός νόμου οι φασιστικές οργανώσεις.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ντράγκι στα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου, ο ηγέτης της CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συζητήσει τη διάλυση της Forza Nuova τις επόμενες ημέρες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της κυβέρνησης και τη δέσμευση όλων των θεσμών να αποτρέψουν την επιστροφή ενός παρελθόντος που δεν θέλουμε», δήλωσε ο Λαντίνι στο πρακτορείο Reuters. «Ο Ντράγκι μου είπε ότι θα συζητήσουμε το θέμα, που για εμάς αποτελεί από τις διεκδικήσεις που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι πέρα από τα αιτήματα για τον προϋπολογισμό, τη φορολογία, τις συντάξεις, το εισόδημα του πολίτη και τις επενδύσεις» τόνισε ο Λαντίνι.
Ο Σαλβίνι και η Μελόνι δε θα συμμετάσχουν, καταγγέλλοντας ότι η συγκέντρωση έχει προεκλογικό χαρακτήρα υπέρ του υποψήφιου δημάρχου της Κεντροαριστεράς ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Ρώμη.

Πηγη:Press Project