8.10.21

Πώς ο Ηλίας Κασιδιάρης επιχειρεί να εκλεγεί βουλευτής «δεύτερη φορά από τη φυλακή»



Ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη τους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η απήχηση των ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής δείχνει περιορισμένη. Αξιοποιώντας όμως έναν λογαριασμό στο Youtube, και τη δυνατότητα να τοποθετείται δίχως αντίλογο σε «εντός έδρας» συνεντεύξεις, ο Ηλίας Κασιδιάρης επιδιώκει να αναδειχθεί σε κύριο εκφραστή της εγχώριας Ακροδεξιάς.


UPDATE: Στις 7 Οκτωβρίου 2021, μία μέρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, λήφθηκε απόφαση για φραγή στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή, καθώς τοποθετήσεις του κρίθηκε πιθανόν ότι υποκινούν σε μίσος, εξέγερση ή άλλες έκνομες ενέργειες.


Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Το ίδιο απόγευμα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, στα πλαίσια της καθιερωμένης ομιλίας, προέβαινε σε εξαγγελίες σχετικά με τους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, ομάδα ανθρώπων πραγματοποιούσε συγκέντρωση κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό που έφεραν το διακριτικό έμβλημα του νεοσύστατου πολιτικού Κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα».

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, πρώην ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», και ιδρυτής του προσωποπαγούς Κόμματος.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο καταδικασθείς σε κάθειρξη δεκατριών χρόνων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έδωσε το «παρόν» σε ζωντανή εκδήλωση μέσα από τις φυλακές Δομοκού, όπου εκτίει την ποινή του. Τον Μάιο του 2021, ο Ηλίας Κασιδιάρης υπήρξε δύο φορές κεντρικός ομιλητής σε εκδηλώσεις του Κόμματός του. Και στις τρεις περιπτώσεις, την πρόσκληση είχε απευθύνει ο ίδιος με ηχογραφημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τον τελευταίο χρόνο, από την ιστορική καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου 2020, το Solomon παρακολούθησε σταθερά τη διαδικτυακή παρουσία του ανθρώπου που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κύριο εκφραστή της εγχώριας Ακροδεξιάς.

Κι αποτυπώνει σήμερα πώς, ενώ για το σύνολο των πρώην «συναγωνιστών» του αυτός ο χρόνος φυλάκισης σήμανε την περιθωριοποίησή τους από το πολιτικό προσκήνιο, ο ίδιος επιχειρεί να αυξάνει την απήχησή του μέσω των τακτικών του «παρεμβάσεων», ασκώντας επιρροή και σε τρέχοντα ζητήματα, όπως οι κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών.


Προπαγάνδα μέσω Youtube και Twitter

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν διαθέτει λογαριασμό στο Facebook, την δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα, η οποία το 2020 κατείχε μερίδιο εγχώριας αγοράς άνω του 90% μεταξύ των κοινωνικών δικτύων.

Με βάση τα ρεπορτάζ της εποχής, το 2013 το Facebook διέγραψε τον λογαριασμό του Ηλία Κασιδιάρη για «ακατάλληλο περιεχόμενο, ρητορική και σύμβολα μίσους». Τότε, ο ίδιος μαζί με άλλα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης είχε υποστηρίξει πως υπέβαλε μήνυση κατά της εταιρείας.

Την ίδια περίοδο είχαν διαγραφεί ορισμένα βίντεο του και στο Youtube. Αλλά, οκτώ χρόνια μετά, από κοινού με το Twitter, το Youtube έχει αναδειχθεί στην πλέον φιλόξενη ―και αποδοτική― πλατφόρμα προπαγάνδισης των θέσεων του.





Ο λογαριασμός του Ηλία Κασιδιάρη στο Twitter δημιουργήθηκε στις 6 Μαρτίου 2012 κι έχει 27.200 ακολούθους σήμερα. Περίπου τρεις μήνες μετά, στις 10 Ιουνίου 2012, είχε δημιουργηθεί και ο λογαριασμός του στο Youtube, που πρόσφατα έφτασε τους 101.000 ακολούθους.

Δύο κομβικές στιγμές: ίδρυση νέου Κόμματος και καταδίκη

Η ανάλυση του Solomon δείχνει πως ο λογαριασμός του Ηλία Κασιδιάρη στο Youtube άρχισε να αποκτά ουσιαστική απήχηση οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του, τον Μάιο του 2020, όταν ο ίδιος ανακοίνωσε μέσα από βίντεο που ανήρτησε σε αυτόν τον σχηματισμό του νέου Κόμματος.

Σήμερα, το εν λόγω βίντεο μετράει 639.269 προβολές, όντας το δεύτερο δημοφιλέστερο του λογαριασμού του (το πρώτο, με περισσότερες από 925.000 προβολές, αφορά «αποκαλύψεις και αλήθειες για τον κορονοϊό»).

Στις 21 Μαΐου 2020, την ημέρα ανακοίνωσης του Κόμματος, το κανάλι του είχε 34.600 εγγραφές και συνολικά 5.113.613 προβολές. Έκτοτε τα νούμερα που σημειώνει ακολουθούν ανοδική πορεία, το δεύτερο κομβικό σημείο της οποίας εντοπίζεται σε μια ακόμη δική του ανακοίνωση ― ακριβώς μετά την καταδίκη του.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, ύστερα από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας, επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος) καταδικάζονται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Τρεις ημέρες μετά, ο Ηλίας Κασιδιάρης ανεβάζει στον λογαριασμό του ένα βίντεο όπου διατείνεται για την αθωότητά του (έχει 257.626 προβολές σήμερα). Ύστερα και από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, να μην ικανοποιηθεί το αίτημα για αναστολή της ποινής, ο Ηλίας Κασιδιάρης παραδίδεται στις Αρχές στις 22 Οκτωβρίου 2020.

Είναι ο μήνας που οι εγγραφές και οι προβολές διπλασιάζονται, φτάνοντας στις 69.100 και 11.320.138 αντίστοιχα.

Οι πρώτες δηλώσεις και συνεντεύξεις από τη φυλακή

Στον περίπου ένα χρόνο που μεσολάβησε, από όταν μπήκε στη φυλακή μέχρι και σήμερα, το κανάλι του έχει συγκεντρώσει επιπλέον 31.900 εγγραφές και 7.295.506 προβολές.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό επετεύχθη επειδή παρά τις αυτονόητες δυσκολίες του φυσικού του περιορισμού, στο ίδιο διάστημα δημοσιεύθηκαν σε αυτόν τουλάχιστον 47 βίντεο, δηλαδή ένα στα τρία από όσα έχουν δημοσιευθεί συνολικά από το 2012.

Πέντε μέρες μετά την φυλάκισή του, στις 27 Οκτωβρίου 2021, και με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δημοσιεύει το πρώτο του βίντεο, «το πρώτο μήνυμα από την φυλακή» όπως ο τίτλος του αναφέρει. Ακούγεται να μιλά με χαμηλή φωνή, χαρακτηριστικό που, προοδευτικά, κι αφού έκτοτε θα συνδυάζει τουλάχιστον μια «παρέμβαση» την εβδομάδα με τα καθήκοντά του ως βοηθός νοσοκόμος, θα απωλέσει.

 

Από το πρώτο λεπτό κάνει λόγο για «αυτοθυσία», καθώς βρίσκεται πλέον να μιλάει «μέσα από φυλακές υψίστης προστασίας», μετά την πολιτική του δίωξη για τον «εθνικό του λόγο» (σ.σ. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν δικάστηκε ούτε για τον λόγο, ούτε για τις ιδέες του, αλλά για την εμπλοκή του σε συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις για τις οποίες και καταδικάστηκε).

Κλείνει με την υπόσχεση προς τους υποστηρικτές του ότι ο λόγος του «θα συνεχίσει να ακούγεται αδιαλείπτως και πλέον θα είναι ακόμα πιο δυνατός». Πράγματι, λίγες ημέρες μετά έρχεται η πρώτη του φιλοξενία όχι στο Διαδίκτυο πλέον, αλλά σε ραδιοφωνική εκπομπή των ερτζιανών, και συγκεκριμένα στον σταθμό Metropolis 95.5 της Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το πως καταφέρνει να βρίσκεται σε ζωντανή τηλεφωνική σύνδεση μαζί του μέσα από τις φυλακές, ο Κασιδιάρης επικαλείται το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί το καρτοτηλέφωνο.

Οι κανονισμοί και ο πρώτος έλεγχος

Πράγματι, ο εσωτερικός κανονισμός των καταστημάτων κράτησης προβλέπει την τηλεφωνική επικοινωνία των κρατούμενων με τη χρήση καρτοτηλεφώνου. Οι μόνες παράμετροι που τίθενται αφορούν την μη αλόγιστη χρήση, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες όλων των κρατουμένων (σε περιπτώσεις κατάχρησης και συνωστισμού ο διευθυντής μπορεί να εκδώσει ημερήσια διαταγή που θα ορίζει τον ανώτατο χρόνο χρήσης ανά κρατούμενο).

Στο Άρθρο 12 του κανονισμού ορίζεται επίσης πως οι κρατούμενοι απαγορεύεται να έχουν στην κατοχή τους «ραδιοκασετόφωνα, κασετόφωνα, μηχανήματα ψηφιακού ήχου εκτός ραδιοφώνου, μικροϋπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές ατζέντες». Καμία σχετική αναφορά, ωστόσο, δεν γίνεται ως προς την απαγόρευση ή μη των κρατουμένων να διατηρούν λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Νομικοί αναφέρουν στο Solomon πως ο κανονισμός που απαγορεύει την χρήση κινητών μέσα στις φυλακές αφορά μια αναχρονιστική πρόβλεψη, που στερεί από πολλούς κρατούμενους το δικαίωμα επικοινωνίας με τους δικούς τους.

Αντίστοιχες θέσεις έχουν εκφράσει και πρώην κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών, υποστηρίζοντας πως αυτή η απαγόρευση εξυπηρετεί μονάχα ορισμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που προμηθεύουν επ’ αμοιβή με τηλέφωνα τους φυλακισμένους, δημιουργώντας μια σημαντική διάσταση της παραοικονομίας των φυλακών.

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις του Κασιδιάρη για χρήση καρτοτηλεφώνου φαίνεται να μην πείθουν. Έτσι, στις 14 Ιανουαρίου 2021, ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη στον ΑΝΤ1 αναφέρει ότι στο κελί του πραγματοποιήθηκε έλεγχος, δίχως όμως να εντοπιστεί το κινητό τηλέφωνο που εκτιμάται πως χρησιμοποιεί.

Ο ίδιος αναρτά το σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter, με ύφος πανηγυρικό: «η αλήθεια δεν φυλακίζεται!».

Αλλά, το να μπορεί να εκφράζεται με τέτοια άνεση και συχνότητα ο Κασιδιάρης δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την προνομιακή μεταχείριση που μπορεί να απολαμβάνει μέσα στη φυλακή. Σε ένα κράτος δικαίου, οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται εξίσου για όλους. Έχουν όλοι κινητό στη φυλακή; Εάν ναι, τότε θα πρέπει να έχει και ο Κασιδιάρης. Δεν έχουν; Δεν θα πρέπει ούτε ο Κασιδιάρης.

Συνεντεύξεις εντός έδρας, καμία αναφορά στις καταδίκες

Αν και η σημαντικότερη, η καταδίκη του Κασιδιάρη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης λόγω του ηγετικού του ρόλου στην Χρυσή Αυγή δεν είναι η μόνη.

Το 2018 καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης έξι ετών με τριετή αναστολή για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια», λόγω μιας ομιλίας του στον Ασπρόπυργο το 2011, όπου καλούσε τους κατοίκους να «ξεβρωμίσουν» την περιοχή από τους Ρομά, που χαρακτήριζε «ανθρώπινα σκουπίδια».

Μερικούς μήνες αργότερα, το 2019, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του Ηλία Σταύρου, πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής, ο οποίος εξελίχθηκε σε βασικό μάρτυρα του τρόπου λειτουργίας και δομής της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ωστόσο, σε καμία από τις συνεντεύξεις που παραχωρεί ο Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή, σε ακροδεξιά Μέσα όπως το Μακελειό (και ραδιοφωνικά), η Ελεύθερη Ώρα, και η εθνικιστική εφημερίδα Στόχος, δεν του γίνεται ερώτηση σχετικά με το βεβαρημένο ποινικό του παρελθόν.

Αντίστοιχα, καμία ερώτηση δεν του γίνεται για ζητήματα που πλέον έχουν αποδειχθεί. Για το ότι ο ίδιος, για παράδειγμα, λόγω της ηγετικής του θέσης (στις τάξεις της νεοναζιστικής οργάνωσης είχε το ψευδώνυμο «προστατευόμενος», λόγω της σχέσης του με τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο), είχε κομβικό ρόλο σε ζητήματα όμως η ναζιστική ιδεολογική κατήχηση αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση των Χρυσαυγιτών, και οι επιθέσεις εις βάρος μεταναστών όπως το πογκρόμ του 2011 στο κέντρο της Αθήνας, κ.ο.κ.

Έτσι, ενώ στις παρεμβάσεις του μιλάει εξ ορισμού δίχως αντίλογο, στις συνεντεύξεις το κλίμα απέναντί του είναι φιλικό, σαν να λαμβάνεται ως δεδομένο το ότι ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή άδικα, με τους δημοσιογράφους να οικειοποιούνται το δικό του αφήγημα.

Στη συνέχεια, τα βίντεο είτε από τις «παρεμβάσεις», είτε από τις συνεντεύξεις του, αναρτώνται στον λογαριασμό του, με τρόπο εξυμνωτικό για τον ίδιο. Για παράδειγμα:





Εάν προξενεί απορία η αναφορά του ονόματός του στον τίτλο κυριολεκτικά κάθε βίντεο που δημοσιεύεται, αυτό συμβαίνει γιατί οι «Έλληνες για την Πατρίδα» είναι στην ουσία ένα πλήρως προσωπαγές Κόμμα. Στο έμβλημά του παρουσιάζεται ως το «νέο Κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης». Στην ιστοσελίδα του Κόμματος υπάρχουν βίντεο αποκλειστικά του ιδίου. Το μόνο πρόσωπο που εικονίζεται στην ιστοσελίδα των εκδόσεων του Κόμματος είναι το δικό του. Άλλωστε, τα μόνα βιβλία που προσφέρονται προς πώληση φέρουν την υπογραφή του. Και τα σχόλια που δημοσιεύονται ύστερα από τις δημοσιεύσεις του στο Youtube αναφέρονται αποκλειστικά στο δικό του πρόσωπο. «Ο Κασιδιάρης γνωρίζει πολύ καλά πως να προσελκύει όχι μόνο τις ακροδεξιές ψήφους και το ακροδεξιό κοινό, αλλά κάθε κοινό που είναι λίγο πιο ευάλωτο στο να ακούσει αυτό το οποίο θέλει», σχολιάζει στο Solomon η δικηγόρος Στεύη Κίτσου, μέλος του Παρατηρητηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής (Golden Dawn Watch), και του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Κι άλλες συνεντεύξεις και παρέμβαση Σοφίας Νικολάου Σε άλλο βίντεο, ο Κασιδιάρης συνομιλεί με τον ηθοποιό Γιώργο Πετρόχειλο, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κόμματός του, στο οποίο συμμετέχουν επίσης ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο πρώην Ευρωβουλευτής Λάμπρος Φουντούλης, και ο πρώην καλαθοσφαιριστής Στηβ Γιατζόγλου. Στις 9 Μαΐου 2021, πάντα από τη φυλακή, συντονίζει την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Κόμματός του. Στις 22 Μαΐου 2021 μιλάει στην συγκέντρωση που οργανώνεται για την επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από την ίδρυσή του. Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις, πρόσκληση για συμμετοχή απευθύνει ο ίδιος μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter. Και συμμετέχει σε δύο εκπομπές του podcast Ελεύθερος, το οποίο ο δημιουργός του Terry Hatziieremias (που σε άλλες εκπομπές του θίγει από τις «μασονικές τελετές που κάνει η τραγουδίστρια Νίκι Μινάζ στα βίντεο κλιπ της για να κάνει πλύση εγκεφάλου στα παιδάκια» έως τα δήθεν «ρούχα για τους πυρόπληκτους που δόθηκαν στους λαθρομετανάστες») συστήνει ως το «μεγαλύτερο πολιτικό πόντκαστ της Ελλάδας». Με την ολοκλήρωση του δεύτερου επεισοδίου, όπου ο Κασιδιάρης φιλοξενείται σε ένα εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον (μόνος στόχος δημοσίευσης του επεισοδίου είναι «να διώξουμε τους ανθέλληνες που κυβερνούν», αναφέρει το καρφιτσωμένο σχόλιο), ο παρουσιαστής του υποστηρίζει: «Με βλέπεις να παίρνω το μέρος του κυρίου Κασιδιάρη, αυτό δεν είναι αλήθεια, απλά έχω κυνηγηθεί κι εγώ». Αυτό συμβαίνει στις 15 Αυγούστου 2021. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, ο παρουσιαστής καλεί στην συγκέντρωση του Κόμματος του Κασιδιάρη στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου την επομένη, όπου «θα πάρει κι εκείνος τον λόγο για λίγο». Οι συγκεντρώσεις στις οποίες ο Κασιδιάρης εμφανίζεται ως κεντρικός ομιλητής δείχνουν να έχουν απασχολήσει τις αρχές τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα. Στις 3 Ιουνίου 2021, το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει επιστολή της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με ημερομηνία 26 Μαΐου 2021, όπου ζητείται η διερεύνηση δραστηριότητας που τον αφορά. Με τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία να βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, η επιστολή αναφέρει ότι ο ίδιος εμφανίζεται «ως κεντρικός εξ αποστάσεως ομιλητής να συμμετέχει και να διευθύνει συγκέντρωση ομάδας ατόμων περισσότερων των τριών». «Παρακαλούμε για την ποινική αξιολόγηση της εν λόγω δραστηριότητας του προαναφερόμενου κρατούμενου», καταλήγει η επιστολή. Φυσικά, ο Κασιδιάρης αξιοποιεί επικοινωνιακά και αυτή την «απόπειρα φίμωσής του». Η Ακροδεξιά ενάντια στο εμβόλιο Η πανδημία του κορονοϊού, η διαχείριση αυτής, και ο εμβολιασμός με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της, εμφανίζονται συχνά ανάμεσα στα θέματα για τα οποία ο Κασιδιάρης τοποθετείται σχετικά στα βίντεο του, και λειτουργούν ως ευκαιρία για να εκφράσει τις ακροδεξιές του απόψεις. «Υπάρχουν σαφείς συνδέσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος με την ακροδεξιά», λέει η Κίτσου. Και πράγματι, σε οπτικοακουστικό υλικό που βρίσκεται αναρτημένο στο Youtube από συγκεντρώσεις κατά των εμβολίων ακούγονται συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ενώ συμμετέχοντες στις πιο πρόσφατες συγκεντρώσεις συστήνονται ως «αυτόχθονες Έλληνες ιθαγενείς». Η παρουσία υποστηρικτών του Κόμματός του έχει επισημανθεί σε αρκετές συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών τους περασμένους μήνες, η οποία άλλωστε προβάλλεται και από την ιστοσελίδα του Κόμματος. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, όμως, βρίσκει έκφραση και μέσα από τη φωνή ενός ακόμη από τους καταδικασθέντες της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής. Στην ιστοσελίδα του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, ο οποίος εκτίει επίσης ποινή 13 ετών και 8 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, βρίσκεται αναρτημένη δημοσίευση για παροχή δωρεάν νομικής κάλυψης σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Αφορμή υπήρξε η άρνηση του ίδιου του Λαγού να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια επίσκεψης ειδικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται, προκειμένου να εμβολιάσει τους κρατουμένους. Σε άλλα δημοσιεύματα, η Ε.ΛΑ.ΣΥΝ, το κόμμα που ίδρυσε ο Λαγός το 2019, φαίνεται επίσης να συμμετέχει σε πορείες και διαμαρτυρίες των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα. Η διάσπαση της εγχώριας Ακροδεξιάς Ένα χρόνο μετά τη καταδίκη των ηγετικών της μελών, η απήχηση της Χρυσής Αυγής δείχνει περιορισμένη. Ο «αρχηγός» Νίκος Μιχαλολιάκος δημοσιεύει, μέσα από τη φυλακή, μικρά κείμενα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του του ιδίου και της εγκληματικής οργάνωσης, και στις τοπικές οργανώσεις Περάματος και Πειραιά. Σε αυτά καταδεικνύεται η διάσπαση που έχει επέλθει ανάμεσα στα άλλοτε ηγετικά μέλη. «ΑΥΤΟΥΣ που δεν ξέχασαν και ΜΟΝΟ είναι που τιμώ και δεν με ενδιαφέρουν αυτοί, που τελικά δεν ήταν παρά οι κομπάρσοι, ίσως και οι παρίες στην υπέροχη πορεία μας», αναφέρεται σε ένα κείμενό του, ενώ σε ένα άλλο ψέγει τους «πολλούς που έφυγαν και πήρανε το ταπεινό μονοπάτι της επιβίωσης, μίας επιβίωσης φτηνής χωρίς Υπερηφάνεια, Τιμή, Αξιοπρέπεια». Ο Γιάννης Λαγός δημοσιεύει τις δικές του συνεντεύξεις στο Youtube, αλλά η απήχησή τους είναι περιορισμένη. Το Κόμμα του έχει δημιουργήσει επίσης το «Δελτίο Εγκληματικότητας Αλλοδαπών», το οποίο όμως δεν έχει περιεχόμενο. Τα πρόσφατα γεγονότα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όμως, δείχνουν πως η απειλή της Ακροδεξιάς δεν περιορίζεται στα πρόσωπα που υπήρξαν κύριοι εκφραστές της τις προηγούμενες δεκαετίες. «Αν πάρεις μία απόσταση και δεις ότι όντως η Χρυσή Αυγή είχε τελείως αποδιοργανωθεί, πριν την καταδίκη των στελεχών της, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι αυτές οι ψήφοι τροφοδοτούν με κάποιον τρόπο το κυβερνών κόμμα, και από την άλλη ένα κομμάτι τους προσπαθεί να διοχετευθεί κάπου αλλού. Άρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα στοίχημα του ποιος θα πάρει το ακροδεξιό ακροατήριο, το οποίο δεν σταμάτησε φυσικά να υπάρχει επειδή αποδυναμώθηκε η Χρυσή Αυγή», λέει στο Solomon η Στεύη Κίτσου. Την επίθεση νεοναζιστών σε μέλη αριστερών οργανώσεων στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, πάντως, επιδοκίμασαν τόσο ο Κασιδιάρης, όσο και ο Λαγός, και η Χρυσή Αυγή. «Το έδαφος της Ακροδεξιάς σιγοβράζει από κάτω, ακόμα και αν αυτό δεν φτάνει σε εμάς. Δεν θα είναι η Χρυσή Αυγή που θα βγει και πάλι. Αλλά τα βλαστάρια της, που αυτή τη στιγμή είναι στη φυλακή, μόλις βρουν πρόσφορο έδαφος θα ανθίσουν», συμπληρώνει η Κίτσου. Την ίδια στιγμή μέσα από την παρουσίαση του εαυτού του στο site, o Ηλίας Κασιδιάρης δηλώνει έτοιμος να εκλεγεί «για δεύτερη φορά βουλευτής μέσα από την φυλακή». Η πρώτη ήταν μετά τη σύλληψή του, ύστερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που σήμανε και το πολιτικό τέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης. Θα τα καταφέρει; Από τις δημοσκοπήσεις κάτι τέτοιο δεν προκύπτει καθώς, παρότι ο ίδιος τις κοινοποιεί πανηγυρικά, τον εμφανίζουν στο 1,5%. Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή τους, πάντως, ο Terry Hatziieremias εμφανίζεται βέβαιος. Στις δικές του «δημοσκοπήσεις», λέει, ο Κασιδιάρης παίρνει 40%.

Γράφουν:Ιλιάνα Παπαγγελλή και Σταύρος Μαλιχούδης

Εικονογράφηση και Οπτικοποίηση δεδομένων: Φάνης Κόλλιας

Πηγή:solomon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.