29.6.21

Αρνήθηκαν σε σχολείο με προσφυγόπουλα δωρεάν είσοδο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο



Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη η συνοδός εκπαιδευτικός των προσφυγόπουλων.

Περαιτέρω διερεύνηση χρήζει η καταγγελία εκπαιδευτικού που αναφέρει πως δεν επιτράπηκε η δωρεάν είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τα προσφυγόπουλα, παρόλο που είχαν το απαραίτητο έγγραφο του σχολείου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του διευθυντή. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, επέμειναν ότι τα παιδιά θα πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο, γιατί δεν προέρχονται από χώρα της ΕΕ.

Η εκπαιδευτικός επεσήμανε πως τα παιδιά προέρχονται από χώρες όπως η Συρία και συνεχίζουν θερινά γλωσσικά μαθήματα στους μαθητές του σχολείου που δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα.

Η καταγγελία



 Εκδρομή σχολείου, 25/06/2021

Φτάνουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, ώρα 9.30 το πρωί. Παραδίδω στο γκισέ το έγγραφο του σχολείου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του διευθυντή, και ως απάντηση ακούω: «Τι είναι αυτό; Σχολείο είστε;» Απαντώ «ναι, συνεχίζουμε θερινά γλωσσικά μαθήματα στα παιδιά του σχολείου που δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα».

«Δεν μπορούν να μπουν αν δεν πληρώσουν. Είναι ευρωπαίοι πολίτες;» Λέω, μα είναι ανήλικοι, μαθητές σχολείου. «Ναι, ΑΛΛΑ δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες. Από ποιες χώρες είναι;» Από διάφορες, απαντώ. «Δηλαδή;», ρωτάει. «Από Συρία για παράδειγμα». «Ναι, πρέπει να πληρώσουν». Λέω, «οι πρόσφυγες;; Είναι ασυνόδευτα ανήλικα τα περισσότερα, που ζουν στην Ελλάδα σε ΜΚΟ».

«ΜΚΟ είστε;»

Λέω όχι, σχολείο σας λέω.

«Πρέπει να φωνάξω την υπεύθυνη του μουσείου».

Έρχεται, για να ακολουθήσει η εξής σκαιά συμπεριφορά:

«Έχουν χαρτιά;»

«Δεν γνωρίζω αν έχουν πάνω τους αυτή την στιγμή», της απαντώ, «πρέπει να έχουν».

«Από το πρέπει να έχουν κυρία μου, μέχρι το να έχουν, υπάρχει μεγάλη απόσταση», απαντάει πλέον υψώνοντας τον τόνο της φωνής της, πατώντας πάνω στην δική μου τη στιγμή που προσπαθώ να της εξηγήσω με ευγένεια –και με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού- για άλλη μια φορά πως είναι εγγεγραμμένοι μαθητές του σχολείου, φοιτούν κανονικά στο Γυμνάσιο.

«Τι κινήσεις πρέπει να ακολουθήσει το σχολείο, ώστε να επισκεφθούμε το μουσείο δωρεάν, σας ρωτώ για επόμενη φορά».

«Πάρτε στο τάδε τηλέφωνο, δεν μπορείτε να μπείτε τσάμπα χωρίς χαρτιά!», καταλήγει η υπεύθυνη, αποπέμποντάς με μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών που περίμεναν –φυσικά στον καύσωνα- εκτός του μουσείου, όπως ζητήθηκε, για να ακούσουν πως ένα από τα προπύργια του πολιτισμού της Ελλάδας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τους απομακρύνει βδελυρά, διατρανώνοντας τον απροκάλυπτο ρατσισμό του. Ελλάδα του 2021. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα)

Η αντίδραση της Σ. Αναγνωστοπούλου 

► «Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την πραγματικότητα, δεν πάρει θέση και δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα, αυτή η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να κανονικοποιήσει και άλλο τις ''ρατσιστικές διακρίσεις'', το κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, θεωρώντας «ανεπίτρεπτο, να μαθαίνουμε από σοβαρή καταγγελία εκπαιδευτικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι υπεύθυνοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επέδειξαν ακραία συμπεριφορά, ζητώντας από ανήλικους πρόσφυγες μαθητές να πληρώσουν εισιτήριο γιατί δεν προέρχονται από χώρα της Ε.Ε».

Πηγη:ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.