29.1.21

Matthias Sindelar: "Ο αντιναζί Μότσαρτ"


 


Είναι ο ποδοσφαιριστής που εναντιώθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο ναζιστικό καθεστώς.
Γεννημένος στην Τσεχία και με εβραϊκές ρίζες όχι μόνο αρνήθηκε να αγωνιστεί στην Εθνική Γερμανίας παρά τις μεγάλες αμοιβές που του προσέφεραν αλλά δε δίστασε να χαλάσει και τη γιορτή που είχε ετοιμάσει το καθεστώς με αφορμή την προσάρτηση σε αυτό, της χώρας όπου μεγάλωσε και έζησε ο Sindelar, της Αυστρίας.
Ενώ είχε συμφωνηθεί ο αγώνας να λήξει ισόπαλος με σκορ 1-1, ο Sindelar με τον Karl Sesta έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κερδίσουν τη γερμανική ομάδα, σκοράροντας και οι δύο για το τελικό 2-0 και πανηγυρίζοντας έξαλλα μπροστά από τους επισήμους.
Από εκείνη τη μέρα οι ναζί δεν σταμάτησαν να κυνηγούν τον Sindelar ο οποίος και με τη βοήθεια του λαού που τον λάτρευε κατάφερε να γλιτώνει. Μέχρι τη μέρα που ναζί πράκτορες δολοφόνησαν τον ίδιο και τη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους, παρουσιάζοντας το συμβάν ως δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα λόγω διαρροής γκαζιού.. Το ημερολόγιο εκείνη τη μέρα έγραφε 23 Ιανουαρίου του 1939.
Ο Matthias Sindelar αποτέλεσε σύμβολο αντίστασης της εποχής και ανήκει στους 50 κορυφαίους ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα.
Ένα εκπληκτικό ποστ από την αγαπημένη μας σελίδα στο Facebook,
Κάθε Κυριακή
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.