1.12.20

Έγγραφα φωτιά της Frontex για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο




 Εσωτερικά έγγραφα της Frontex αφήνουν απολύτως έκθετους το Ελληνικό Λιμενικό, την ελληνική κυβέρνηση και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο, που φαίνεται ότι συγκαλύφθηκαν πλήρως.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν τη λεπτομερή καταγραφή, λεπτό προς λεπτό, επιχείρησης επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, τη νύχτα 18 προς 19 Απριλίου, όπως και άλλες επιχειρήσεις αναχαίτισης ή επαναπροώθησης, που όμως αρχειοθετήθηκαν, καθώς δεν θεωρήθηκε ότι χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

«Όλα δείχνουν ότι ο Λετζέρι θέλησε να συγκαλύψει την παράνομη επιχείρηση που κατέγραψε η δική του υπηρεσία ή τουλάχιστον θέλησε να την υποβαθμίσει», σημειώνει το Spiegel σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα το βράδυ της Πέμπτης. Την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Λετζέρι έχει κληθεί να συμμετέχει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE).

Σύμφωνα με αποκάλυψη των New York Times, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, στις 10 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος της Σουηδίας έδωσε στοιχεία ότι το σουηδικό πλήρωμα της Frontex υπήρξε μάρτυρας επιχείρησης επαναπροώθησης του Ελληνικού Λιμενικού στις 30 Οκτωβρίου, στα ανοιχτά της Χίου. Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, αξιωματικός της Frontex συμβούλεψε το σουηδικό πλήρωμα να μην αναφέρουν το περιστατικό.

Η λεπτομερής καταγραφή της επαναπροώθησης, στις 18-19 Απριλίου, χρησιμοποιεί εικόνες και αναφορές αεροσκάφους εναέριας επιτήρησης της Frontex που επιχειρεί ανοιχτά της Λέσβου και παρακολουθεί σκάφος του Λιμενικού να έχει επιβιβάσει 20-30 πρόσφυγες από φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια να ρυμουλκεί τη φουσκωτή βάρκα με τους πρόσφυγες πάνω της προς την Τουρκία και να τους εγκαταλείπει στα τουρκικά ύδατα. Μάλιστα, αξιωματικοί του Λιμενικού ζητούν από το αεροσκάφος της Frontex να αλλάξει πορεία και να απομακρυνθεί από το σημείο, χωρίς να δικαιολογήσουν το αίτημα, το οποίο δε γίνεται δεκτό.

Τα στοιχεία καταγράφονται στην Αναφορά Σοβαρού Περιστατικού 11095/2020 της Frontex, που περιλαμβάνεται σε γραπτή απάντηση της Frontex σε ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών, σε συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, στον απόηχο των σοβαρών αποκαλύψεων των Lighthouse Reports, Bellingcat, Spiegel, ARD και Asahi TV που στοιχειοθετούσαν εμπλοκή ή ανοχή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε τουλάχιστον πέντε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο.


Πηγη:Εφ.Συν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.