21.11.20

20 NOEMBRIOY 1945-20 NOEMBRIOY 2020 75 XΡONIA ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ



75 χρόνια μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, δωσίλογοι του Βελγίου όχι μόνο λαμβάνουν συντάξεις από το γερμανικό κράτος, αλλά προσμετράτε ως συντάξιμος ακόμα και ο χρόνος που πέρασαν σε γερμανικές φυλακές ως εγκληματίες πολέμου…

Σαν χθες συμπληρώθηκαν 75 χρόνια μετά την έναρξη της Δίκης της Νυρεμβέργης, μια επέτειο που επέλεξε για συμβολικούς λόγους η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών / Ένωση Αντιφασιστών (FIR) για την έκδοση δελτίου τύπου, με το οποίο Βέλγοι και Γερμανοί αντιστασιακοί ζητούν να σταματήσει επιτέλους η πληρωμή συντάξεων σε μέλη των Ες-Ες στο Βέλγιο.
Η επιστολή τους αναφέρει συγκεκριμένα:
«Αποτελεί ένα σκάνδαλο δεκαετιών, ότι η ΟΔΓ πληρώνει συντάξεις στρατιωτικής θητείας στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σε στρατιωτικούς συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος, τους εθελοντές των Ες-Ες, των συνδέσμων της Βέρμαχτ που παρατάσσονταν κυρίως στο και τα Βαλκάνια.
Παρότι ο αριθμός των συνταξιούχων για βιολογικούς λόγους φθίνει, παραμένει πολιτικό σκάνδαλο, ότι καμία γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως σήμερα δεν έχει αμφισβητήσει τη σύνταξη στους δοσίλογους.
Υπενθυμίζουμε: Πριν 75 χρόνια το δικαστήριο εγκληματιών πολέμου καταδίκαζε όχι μόνο τους υπεύθυνους δράστες, αλλά και τις φασιστικές οργανώσεις ως εγκληματικές ενώσεις.
Ωστόσο τα μέλη των συνδέσμων των Ες-Ες και οι συνεργάτες τους λαμβάνουν συντάξεις στρατιωτικής θητείας.
Σε καταδικασμένους εγκληματίες πολέμου προσμετρήθηκαν μάλιστα και οι ποινές φυλάκισης ως χρόνια υπηρεσίας στη Γερμανία, κάτι που οδήγησε σε αύξηση σύνταξης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τέτοιες προσαυξήσεις εφαρμόστηκαν και σε δοσίλογους που καταδικάστηκαν στο Βέλγιο.
Καθώς οι στρατιωτικοί συνεργάτες το 1941 πήραν από το Χίτλερ τη δυνατότητα να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει αναρμόδια να δώσει πληροφορίες για «υπηκόους» της σε «ξένη δύναμη» – το Βέλγιο εν προκειμένω.
Ήδη από τις 14 Μάρτη 2019 η βελγική βουλή πήρε με μεγάλη πλειοψηφία μια απόφαση, που λέει πως:
«Η λήψη συντάξεων για δοσιλόγους ενός από τα πιο δολοφονικά καθεστώτα της ιστορίας βρίσκεται σε αντίφαση προς την μνήμη και το ειρηνικό σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και επιβαρύνει τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Βελγίου και ΟΔΓ».
Οι βουλευτές απαιτούν από τη βελγική κυβέρνηση να:
«Ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές συντάξεων σε Βέλγους δοσιλόγους».
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην αισθητή διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης για τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος και των απολαβών των Βέλγων δοσιλόγων.
Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών: «Σταματείστε την πληρωμή συντάξεων σε πρώην μέλη των Ες-Ες»
Το βελγικό κοινοβούλιο επίσης παρότρυνε, μαζί με τη γερμανική κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να δημιουργηθεί μια επιστημονική επιτροπή, που θα εξετάζει την περίοδο της κατοχής και το δοσιλογισμό.
Αυτή η απόφαση σχετίζεται με τη μακροχρόνια δουλειά της «Ομάδας Μνήμης» (Groep Herinnering – Group Memoire, GH-GM).
Σήμερα η «Ομάδα Μνήμης» μαζί με την Ένωση Διωχθέντων του ναζιστικού καθεστώτος – Ένωση Αντιφασιστριών και Αντιφασιστών από τη Γερμανία και την Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών, την οργάνωση – ομπρέλα των συνδέσμων βετεράνων και αντιστασιακών οργανώσεων στην Ευρώπη, ζητούν επιτέλους να υλοποιηθούν τα αιτήματα του βελγικού κοινοβουλίου και να σταματήσει η πληρωμή συντάξεων στα πρώην μέλη των Ες – Ες.

Γράφει: Γιώργος Δάρρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.